Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Госпожо, събери бързо парите за операция на сина ти и провеси един бял чаршаф на входната врата на къщата, за да те открие санитарят по-лесно." Тези думи чува по телефона от "доктор Георгиев" поредната жертва на ало измамниците от бобовдолско село.

Възрастната жена стриктно следва указанията, събира 2100 лв. и провесва белия чаршаф на дворната врата. Извадила обаче късмет, че дядото й се усъмнил и позвънил на сина им, оказал се жив и здрав. През това време бабата чакала на улицата до чаршафа, стискайки торбичката и готова да я предаде.

Мъжете стават много по-рядко жертви на вихрещите се в последните години измами, показва доклад на Върховата касационна прокуратура. От 2011 до 2015 г. са пострадали 852 жени и 304-ма мъже.

Майчиният инстинкт и по-голямата доверчивост са основната причина жертвите да са най вече жени, а мъжете по-трудно се хващат на въдицата.

Освен белези за откриване като чаршафи по вратите, пенсионерите услужливо описват дрехите, с които ще са облечени, за по-лесно разпознаване. Пишат на пликовете трите си имена и ЕГН-то, сумата, която предават, и се подписват. В търновско село баба дори зашила найлоновата торбичка, за да не се отваря. Старите и немощни, пострадали от измамите пък, биват "улеснявани". "Не слизай пред блока, щом трудно се придвижваш. Пусни през терасата плика", често им "влизат в положение" мошениците. Друг пък след като съобщил на баба за пострадалата й дъщеря и жената се разплакала, съвсем като доктор й казал да изпие един валидол и хапче за кръвно, за да не й стане лошо. Близо 10 г. ало измамите у нас се въртят с пълна пара и засега няма сила, която да спре престъпниците, измъкващи хиляди левове и злато от наивни старци.

Започнали с дефицитни машинни части, минали през болни роднини от птичи или свински грип, колет от чужбина, печалба от лотария, пострадал или арестуван за катастрофа, обгорели при инцидент, капаро за климатици или радиатори (според сезона), пари за аборт на любовница и накрая до полицаи, търсещи съдействие от съвестни граждани, циганите, които се занимават с телефонните измами, успяват да натрупат солидни приходи.

Стават все по-изобретателни, а пенсионерите продължават да бъдат все така неинформирани и доверчиви.

Полицията разкрива малка част от извършителите и залавя "мулетата", изпратени да приберат парите и златото от поредния пострадал. Всеки случай на измама е колкото сходен с предишния, толкова и различен с детайли, които понякога стигат до куриози.

Наскоро на дело в съда в Гоце Делчев срещу поредния мошеник от Ветово стана ясно, че 25-годишният мъж има вече няколко предишни условни присъди за същите измами, но продължава. Оказа се дори, че е лежал и ефективно в затвора. Зад решетките продължил с доходоносното си занимание.

От затвора успял за един месец да преметне 13 души, ползвайки нелегално внесен мобилен телефон и със съдействието на старите си колеги от занаята, които още са на свобода. Четири месеца след като е пуснат навън, успява да задигне солидна сума от 98-годишен дядо.

Няма точна информация колко пари са измъкнати от пострадалите, но със сигурност за последните 5 г. са над 4 млн. лв. Обикновено получават около 3000 лв. при едно обаждане, въпреки че има драстични случаи на възрастни, дали по над 20 хил. лв. и цяла торбичка със златни бижута. За първото полугодие на т. г. са извършени 408 ало измами, докато за същия период на м. г. те са били 380. Според доклада на прокуратурата за 2011 г. са регистрирани 286 такива престъпления, а за 2015 стават вече 918.

Първото ниво е на въртачите, които на ден може да прозвънят стотици номера, докато стигнат до жертвата. Те се представят за роднина, прокурор, полицай, лекар, адвокат...Второто ниво е транспортното обслужване. Наемат се таксиметрови автомобили или пък безработни с лични коли, които се изпращат на адрес да получат парите. Все по-често те се набират чрез обяви за работа по сайтове и местни медии. Третото ниво са "мулетата", които отиват до посочен адрес и получават сумата, представяйки се за санитар, приятел на внук, човек от здравната каса.

Редки са случаите, в които наетият да вземе сумата не разбира, че става участинк в престъпление. Преди дни в Кюстендил бе регистриран такъв прецедент. Мъж бил помолен да вземе 1000 лв. капаро за дограма. Когато отишъл на адреса, по телефона му казали до кой контейнер е пакетът с парите. След като ги прибрал, получил ново обаждане да отиде на друго място за нови 5000 лв. Тогава човекът се усетил, че е забъркан в телефонна измама, сигнализирал в полицията и били "спасени" общо 6000 лв. на две възрастни семейства.

Оказва се, че входните табели на градове и села са предпочитано място за оставяне на отмъкнатата сума. Мулетата получават указания до коя табела да оставят парите, след като заделят за себе си от 10 до 30%.

Има и случаи пликовете да се оставят край определени билбордове по пътищата. В района на гр. Левски и Търново предпочитат да оставят плячката до посочен гроб в траурния парк на селото. Друго използвано място са контейнерите за смет. Такава явка обаче остави на сухо престъпник в Разлог, след като успял да излъже бизнес дама, че трябва да съдейства на полицията за залавяне на ало измамници.

Посочена била кофа за боклук, до която да се оставят парите. Жената изпълнила указанията, но секунди по-късно оттам минала случайно млада циганка, която преравяла периодично контейнерите. Взела торбичката и докато й се израдва, от близкия ъгъл изскочил истинският получател. Двамата се скарали, сдърпали се за парите. Циганката хукнала да бяга, а той да я гони, за да си вземе сумата. Изплашена, че може и да я набият, със спринт ромката стигнала до полицията. Там разказала всичко, а парите били върнати на пострадалата жена.