Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изявлението му, че турският народ в България застава зад тяхната турска държава и правителство, взриви социалните мрежи.

Сравняват речта му за вярност към Анкара с клетвите на джихадистите към ИДИЛ.

Върховната касационна прокуратура (ВКП) да разследва главния секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик заради скандалното му изявление, че турският народ в България застава зад тяхното турско правителство и тяхната турска държава.

"Сигналът със сигурност ще бъде разгледан и ако преценим, ще бъде възложена проверка по изнесените факти", коментира пред "168 часа" високопоставен магистрат от ВКП.

Самият сигнал е подаден от председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет на Мюсюлманско сунитско-ханефитското изповедание в България проф. д-р Недим Генджев.

Това е втората структура сред мюсюлманската общност в страната. Повод за това е изявление на Фаик, разпространено във фейсбук за годишнината от преврата в Турция. То е публикувано на фейсбук страницата на воински съюз „Васил Левски” и БНО “Шипка”, а преди това и на личната страница на Фаик. Цялото изявление, както и видеоматериалът към него са изпратени на главния прокурор Сотир Цацаров. Всичко е на турски език, но материалите са придружени с превод на български.

Прокламацията започва с обръщението: „Велика турска нацийо! Велик турски народе!” Като Фаик уточнява, че говори в качеството си на главен секретар на Главното мюфтийство на българското мюсюлманско изповедание.

“Ние, като главно мюфтийство и като турския народ в България, заставаме зад нашата държава и правителство. И това не са само турският народ в България, но и всички турци и всички малцинства застават зад турското правителство и турската държава”, пише в текста. Като е отбелязано, че възванието към аудиторията в Турция се прави “с огромно удоволствие”. Според автора Фаик стабилността в държавата Турция означава стабилност на Балканите. В заключение той уверява, че “ние заставаме до нашата държава и нашето правителство, всички, заедно с нашите тела”. Следва библейското “мир вам”.

„С настоящия сигнал ви сезирам и ви моля да не го потулите

в чекмеджето на досадните теми за разсъждение - пише в сигнала си проф. Недим Генджев, който го предостави на "168 часа". - Това са преки доказателства за дейност, която вие санкционирахте с изгонването на трима емисари от Турция и им наложихте забрана да влизат в страната през следващите пет години.”

Генджев похвали ДАНС и институциите в България за координираните им усилия за защита на националния интерес.

Според юристи с изявлението на Фаик се цели разцепление сред българското общество. Съдържат се призиви срещу държавното устройство в България, като се възхвалява правителство на чужда държава.

Проф. Генджев е категоричен в сигнала до ВКП, че Главното мюфтийство подкрепяйки своето правителство и държава, които са различни от българското и България, всъщност подкрепя провеждането на репресии към интелектуалци, съдии, лекари, журналисти.

Генджев иска разследването на прокуратурата да установи още защо главният мюфтия Мустафа Хаджи досега не е поискал обяснение от Фаик за скандалното изявление. До момента лидерът на българските мюсюлмани не е предприел някакви действия, нито е показал, че се разграничава от изказването.

Юристи тълкуват изявлението на Фаик като умишлено престъпно деяние по чл. 108 от НК за проповядване на антидемократична идеология. А духовници смятат, че изявлението напомня на обещанията, които джихадистите дават, когато се заклеват във вярност към “Ислямска държава”.

В духа на обръщението за годишнината от преврата на 15 юли в джамия в Разград е била изпълнена специално написана молитва. "168 часа" потърси за подробности районния мюфтия Мехмед Аля, но той затвори телефона си. Според наши източници Джелал Фаик е дясната ръка на отстранения предсрочно от Анкара турски посланик в България Сюлейман Гьокче.

„От него в посолството научаваха всичко, което се случва в изповеданието, и когато Гьокче сметнеше за необходимо, даваше инструкции”, обясниха запознати. Според тях нито едно религиозно мероприятие в Родопите или в Делиормана не минавало без появата на вече бившия турски посланик.

Гьокче демонстрира близост с Лютви Местан и партията му ДОСТ. Бившият посланик дори се появи и в предизборния клип на ДОСТ. Заради многото скандали около него той бе изтеглен от България и изпратен на дипломатическа мисия в Гватемала.