Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Георгиев - шеф на КОНПИ
Пламен Георгиев - шеф на КОНПИ

Лий Джеси Куинто е осъден на 20 г. затвор за продажба на кокаин на агент на ФБР

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) конфискува в полза на държавата пари и имоти за 2 074 328 лв. от американец, осъден на 20 г. затвор в САЩ за трафик на кокаин.

Лий Джеси Куинто, който в момента излежава наказанието си в щатски затвор, освен американско има и британско гражданство. Бил е постоянно пребиваващ в България. Присъдата му зад океана е за това, че през 2005 г. е продал 2 унции кокаин на агент под прикритие на ФБР за $ 680. Тя е предадена на КОНПИ от американското посолство у нас.

Куинто имал 2 фирми в България, чрез които купувал имоти. Преди години бил подсъдим в София за пране на пари, но делото е прекратено.

След присъдата в САЩ срещу него започва дело за конфискация у нас.

Две съдебни инстанции решават да отнемат 4 апартамента на американеца в идеалния център на София (единият е на ул. “Уилям Гладстон”) и още един в Слънчев бряг. Отнемат се още БМВ-то и 1 031 028 лв. от банкови сметки. Делото приключва, след като Върховният касационен съд не допуска до обжалване решението, с което Софийският апелативен съд е уважил иска на КОНПИ срещу Куинто. Магистратите приемат, че парите, с които американецът е купил имотите си, нямат законен източник. Пред съда защитата твърди, че средствата са от роднини на Куинто. САЩ са обявили, че нямат претенции към отнетото имущество.

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев каза пред “24 часа”, че вече се е срещнал с американския посланик у нас Ерик Рубин и му е благодарил за информацията по случая.