Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доктор Йосифово СНИМКА: Google Maps
Доктор Йосифово СНИМКА: Google Maps

Една година „лишаване от свобода“ условно и лишаване от правоуправление на МПС за период от една година е присъдата на монтанския окръжен съд за Б. Маринов, убил на пътя баба в село Доктор Йосифово. В деня на фаталния инцидент на 9 декември 2014 година осемдесетгодишната С.Б. излязла от дома си, теглейки ръчна количка с дърва за огрев, движейки се в посока към центъра на селото. Тя успяла да измине 25-30 м., след което била ударена от преминаващия по това време ТИР.

Тирът пътувал от гр. Монтана в посока Видин с влекач „Волво“, с прикачено към него товарно ремарке. Композицията била с тонаж около 35 тона.

Към 6 ч. управляваният камионът преминавал през с. Д-р Йосифово, обл. Монтана. Движел се със скорост от 70 км/ч. Било сумрачно, валял мокър сняг, пътното платно било мокро и заснежено.

В даден момент шофьорът забелязал на около 20 м. пред себе си, в неговата лента за движение, човешки силует. Той задействал аварийно спирачната система на превозното средство и предприел спасителна маневра, чрез промяна на посоката на движение наляво. Поради малкото разстояние обаче опитът му останал несполучлив и последвал силен удар между товарния автомобил и движещия се по пътното платно пешеходец.

Водачът спрял камиона, слязъл и установил, че е блъснал възрастна жена, след което веднага се обадил на телефон за спешни случаи за медицинска помощ.

Пострадалата била откарана в монтанската болница, но издъхнала. Причината за смъртта й е остра дихателна и сърдечна недостатъчност, развила се на базата на травматичен шок от тежка множествена травма.

Осъденият с действията си нарушил разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като се движел с превишена скорост от 70 км/ ч, при съществуващо ограничение от 50 км./ч. В допълнение на това, като водач на МПС, той не се съобразил с усложнена пътна и метеорологична обстановка – тъмнина, липса на улично осветление, мокра и заснежена пътна настилка.

Присъдата е влязла в сила.