Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Ченалова
Румяна Ченалова

Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова, бивш съдия в институцията. Причината е неразбираемото обвинение, което е съществено процесуално нарушение, засягащо правото на защита, са мотивите на съдия Даниела Талева.

Ченалова е обвинена, че като съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Според прокуратурата така Ченалова искала да помогне на страна по делото на де плати държавната такса за процеса. "Недоумение буди това описание на целената имуществена облага, според което при дължима еднократно държавна такса, би могло с 14 отделни деяния да се цели всеки път имуществена облага в размер на дължимото еднократно плащане. Този недостатък на предявеното обвинение също следва да бъде отстранен, за да бъде формулирана ясно и недвусмислено обвинителната теза, а обвинението да бъде разбираемо за привлеченото към наказателна отговорност лице, за да не бъде допуснато нарушаване на едно от най-съществените му права - правото му на защита", пише в разпореждането си съдия Даниела Талева.

Тя обяснява, че въпреки че Ченалова е с юридическо образование прокуратурата е длъжба да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник.

"Неяснота в повдигнатото по този начин обвинение внася и отделянето на всички действия и бездействия, извършени от обвиняемата на отделни деяния, което води до невъзможност да бъде разбрано в какво точно се изразяват твърдените от прокуратурата извършени нарушения, както и набавянето в какъв размер на имуществена облага за ищеца, е целяла обвиняемата", завършва съдя Талева. Решението й може да бъде обжалвано.