Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Източните Родопи обрязването на момчетата не е така демостративно и шумно както в Делиормана. Обрязва не прочутият Лютфи Мехмед,а хирург, споделиха за "168 часа" родители. Те разказаха, че тарифата била около 100 лева, но понякога услугата била извършвана и срещу 2-3 бутилки уиски. Но на всяка цена квалитетно.

Обрязването се правело обезателно в здравно заведение. Ако родителите желаят, присъствал имам, който тихо четял молитва за здраве и благоденствие на детето и семейството.

"Не е нужно при този интимен за момчето момент да се бият тъпани както в Северна България. Обрязваме малкия от хигиенни съображения, не толкова по ислямския канон и заради религията", обясниха бащи. Те споделиха още, че в района на Смолянско и Златоградско лекарите, които обрязвали момчетата, задължително следяли състоянието им след това. А децата ходели на контролни прегледи. Така се договорили с медиците.

Все пак 1-2 сюнетчийски "сватби" били вдигнати в Маданско. Но били поканени само роднини на обрязаното момче. Просто се почерпили за здравето му.

Будни родители прочели литература, откъдето научили че и Християнския бог Исус Христос е бил обрязан. Затова и в Източните Родопи имало обрязани християни.