Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е доказателственият анализатор, който ще могат да избират шофьорите вместо медицинското изследване.
Това е доказателственият анализатор, който ще могат да избират шофьорите вместо медицинското изследване.

Тест с прецизен алкомер, подобен на дрегера, или доказателствен анализатор, както го наричат в Пътна полиция, ще могат да избират пияните шофьори вместо кръвна проба и медицинско изследване от 1 юли 2018 г.

Това пише в новата наредба на министъра на здравеопазването, публикувана миналия петък. Преди месец премиерът Бойко Борисов свика спешно заседание заради войната по пътищата. Една от мерките беше промяна в наредбата за реда на установяване употребата на алкохол и наркотици.

Окончателният вариант вече е факт. С нея се въвежда доказателственият анализатор. Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух точно както медицинското изследване, при което е необходима кръвна проба, съхранение в епруветка и много други подробности.

Така, когато шофьор бъде хванат да кара пиян чрез алкотест на пътя, и ако оспори пробата, ще може да избере доказателствения анализатор и да си спести опашката в местната болница или лаборатория, както и венозната инжекция.

Модерните устройства, които ще ги заместят, ще бъдат в РПУ, а

тестът с тях е

по-бърз и също

толкова точен,

колкото и

кръвната проба,

казват от Пътна полиция. Методът е въведен навсякъде - както в Европа, така и в САЩ.

Досега след пробата на пътя шофьорите можеха да избират единствено медицинското изследване. То също остава вариант с някои промени, но според експерти все повече ще се използва доказателственият анализатор.

“Показателите от него могат да заменят боцкането с игла за вземането на кръв и целия химически анализ, който се прави в лабораториите. Но има хора, които боледуват и не могат физически да вдухат в анализатора. За тях остава вариантът кръвна проба”, казва инспектор Мария Ботева от Пътна полиция. При изследването с доказателствения анализатор ще има две проби от издишания въздух, като в протокола ще се вписва средноаритметичната стойност на показанията. Т.нар. голям дрегер ще пази база данни и ще издава бележка, както правят медицинските лица в лабораторията.

В МВР има 130 технически устройства. Много от тях и досега са използвани, но на терен. Те са по-големи от обикновените алкотестери, а

времето за

изследване с тях

е около 10 мин

Тези средства ще бъдат сертифицирани като измервателни уреди и едва след като получат удостоверения, ще бъдат въведени за доказване на концентрация на алкохол в кръвта.

За това обаче е нужно време и в наредбата пише, че ще се използват от 1 юли 2018 г. След тази дата пияните шофьори, които оспорят теста на място, ще бъдат насочвани за второ изследване или към болницата, където се правят кръвни тестове, или към районното управление, в което има доказателствен анализатор. Ако водачът избере кръвна проба например, след това няма да може да се възползва от доказателствения анализатор, и обратното.

Пътни полицаи ще минат на специално обучение за работа с техническото средство.

130-те прецизни машини ще са собственост на областните дирекции на МВР и ще могат да се насочват към районните управления, където има повече нарушения на пътя, свързани с употреба на алкохол.

Когато пиян шофьор с проба до 1,2 промила алкохол в кръвта при първичен тест бъде хванат в рамките на населеното място, където има доказателствен анализатор или лаборатория за медицинско изследване,

той ще трябва

да се яви там

не по-късно

от 45 мин

по преценка на пътния полицай.

Униформеният може да прецени, че той може да се придвижи дотам и за 30 мин например.

До 2 часа е времето, когато пияните зад волана ще бъдат задължени да се явят в полицията или в болницата за кръвна проба, ако са хванати между две села, далеч от местата, където могат да бъдат тествани повторно. Ако шофьорът откаже да подпише талона, който полицаят му дава, или не се яви за втори тест, или закъснее, то важат показанията на алкомера. Ако е с над 1,2 промила в кръвта на първичния тест, полицаите го натоварват в патрулката и го придружават до районното или до болницата за вземане на кръв.

“Със сигурност изследването с доказателствен анализатор ще е по-бързо. То ще се извършва веднага при пристигане на шофьора в районото управление.

Теста там ще

го прави друг

служител, а не

този, който те е

спрял на пътя

Процедурата отнема между 10 и 20 мин. Това е свързано с технологията на работа и със случаите, при които освен двете проби, които ще са качествени, може да се наложи човекът да вдухва отново, ако не е вкарал достатъчно въздух при някой от опитите. При всички случаи се изчаква известно време, за да се започне новото вдухване. Апаратът има малко по-бавно действие и затова е по-прецизен и точен. При обикновения те спират, слагат мундщука, вдухваш и отчита. Докато тук процесът на изследване е малко по-дълъг”, обяснява инспектор Ботева.

По 200 пияни водачи хващат на седмица

По около 200 шофьори, седнали зад волана пияни, хващат пътните полицаи всяка седмица. Това показват данните на вътрешното министерство.

За дните от 3 до 9 юли например са хванати 288 души, които са карали пияни. Повече от половината - 153, са били с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Срещу всички тях са започнати дела.

Тези, които са карали с концентрация на алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила, пък са платили глоба от 500 лева. Те са се простили с книжките си за 6 месеца.

Пешеходци за година стават хванатите да карат с алкохол в кръвта между 0,8 и 1,2 промила. Те плащат и глоба от по 1000 лв.

При повторно каране пиян книжката се взема за 3 години, а глобата може да стигне и до 3000 лв.

Хванатите с дрога пък винаги отиват на съд. Често те се разминават само с административно наказание заради чистото съдебно минало. Така те плащат между 1000 и 5000 лв. глоба.

Полицай проверява шофьор с тест на място.
Полицай проверява шофьор с тест на място.