Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Питър Смит е човекът, който стои зад историята с хакнатите писма на Хилари Клинтън.

Питър Смит, спонсор на Републиканската партия, се самоуби десет дни след като призна през “Уолстрийт джърнъл”, че е придобил от руски хакери 33 000 изтрити писма от личния сървър на Хилари Клинтън. Той е оставил предсмъртно писмо и документи в сатията си в хотела в Рочестър, използвана за пациенти на Mayo Клиник, където се е лекувал.

“Утре е последният ми ден” - казал Смит на служител на хотела, след като разпечатал документите в бизнес центъра, по данни от полицията. Според смъртния акт смъртта му е естествена - той е починал вследствие на "задушаване поради изместване на кислород в затворено пространство с хелий".

На главата му е имало пакет, свързан с туба с инертния газ. В писмото си той казва, че смъртта му не е свързана с някаква непочтена игра. Смит е страдал от сърце. Той се извинява на властите и съобщава, че е болен и че застраховката му за живот от 5 млн. долара изтича.

Кой е Питър У.Смит? Питър Смит е 81-годишен американски инвестиционен банкер от Чикаго с 40-годишна кариера в управлението на корпоративни придобивания и рискови инестиции. Финансистът е известен като спонсор на политика от Републиканската партия Нют Гингрич, председател на Камарата на представителите от 1995 до 1999 г.

Известно е, че двама съмишленици на Гингрич са участвали в опити за дискредитиране на Бил Клинтън преди и след изборите през 1992 г. Те искат да докажат, че Клинтън има незаконно дете и това става основа за разследване и шумен скандал. Един от тези хора е Питър Смит. През 1998 г. финансистът става известен като спонсор на афера от 1993 г., в която няколко униформени жени от охраната на Клинтън, по това време губернатор на Арканзас, го обвиняват в злоупотреба със служебното му положение и принуда за сексуални услуги.

След известно затишие около тъмната му роля на разследващ на опозицията на Републиканската партия, през 2017 т. Питър Смит отново се появява като организатор на скандал срещу фамилия Клинтън – той дава интервю пред “Уолстрийт джърнъл”, в което признава, че през 2016 г. е контактувал с хакери, за да получи хиляди писма на Хилари Клинтън, изтрити от частния й съврър и възстановени с помощта на хакерите. Според “Чикаго Трибюн” писмата вероятно са били откраднати от руснаци, а Смит е намекнал, че работи със старши съветника на предизборната кампания на Доналд Тръмп по това време - генерал Майкъл Флин.

Той за кратко бе и съветник на президента Тръмп по националната сигурност, но бе принуден за подаде оставка тази година заради руските си връзки. Според медии Смит вероятно е предал получените писма на Хилари Клинтън именно на Флин. В интервюто си от май т.г. пред “Уолстрийт джърнъл” Смит твърди, че когато се свързал с няколко хакерски групи, за да получи писмата, е бил в делови контакти с консултантската фирма на Флин Flynn Intel Group, но е провел самостоятелна кампания.

Изданието “Бизнес инсайдър” коментира, че не е ясно дали Флин е имал такива контакти със Смит и дали го е познавал. Но един от хората, които Смит се е опитал да наеме за проучване на писмата, взети от руските хакери, експертът по киберсигурност Мат Тайт хвърля светлина по въпроса. Той написа статия в блога “Законодателство”, че в периода на тази кампания Смит очевидно е бил наясно с етапите и сякаш е познавал както Майкъл Флин, така и сина му.

Инвестиционният банкер републиканец споменал пред него най-добрите съветници на Тръмп - Келинън Конуей, Стив Бенън и Сам Кловис, като част от група, която е създал, за да проведе разследване срещу Хилари Клинтън с помощта на хакерска намеса – руснаци или не, които да възстановят липсващите имейли, твърди “Бизнес инсайдър”.

Смит се е обърнал към Тайт, бивш специалист по информационна сигурност в правителството на Великобритания, след като получил предложение чрез някого от Dark Web, който му предложил имейлите, пише Тайт в статията си “Времето, в което бях нает за заговор с руснаците“. Финансистът републиканец искал Тайт да му помогне да провери дали те са истински. Tайт се съгласил, защото искал да научи повече за операцията на тъмната фигура от Dark Web дали е измама или руското разузнаване се опитва да използва Смит като посредник към ЦРУ. Според него Смит е познавал добре вътрешната работа в кампанията на Тръмп и групата за имейлите на Клинтън била създадена с благословията на изборния щаб на Тръмп.

“След няколко седмици разговори със Смит той ми изпрати документ – изследване за демократите, със заглавие: “Нагледно досие, което ще бъде развито и публикувано преди 8.11. 2016”.

Именно то е трябвало да бъде съставено от екипа, организиран от Смит, спомня си Тайт. И допълва, че за създаването на този документ е била създадена дори фирма от Смит и колегите му - KLS Research, регистрирана така, че да не бъде обявена в рамките на кампанията. В нея участвали четири групи. Първата група за кампанията включвала редица официални лица, сред които редица висши служители на кампанията на Тръмп. Тайт твърди, че Питър Смит не гледал на всичко това като на обикновено и просто упражнение. “Този документ бе свързан със създаването на юридическо лице, което да провежда разследване на демократите от името на кампанията, но да работи дистанционно, за да се избегне отчитане в рамките на кампанията”, казва Тайт.

Тайт не знае и до ден днешен няма доказателства, че хакерите са проникнали в сървъра на Клинтън. Но той разбира, че за Смит няма значение дали хакерите са руснаци или не.

“В разговорите си със Смит и неговия колега се опитах да подчертая тази точка: “Ако този тъмен контакт в мрежата е фронт за руското правителство, наистина не искате да играете тази игра? - пише Тайт. - Но те не бяха обезкуражени”, пише “Бизнеси инсайдър”. Конуей и Бенън казват пред “Уолстрийт джърнъл”, че никога не са се срещали със Смит. Двамата не са разследвани от ФБР, но потенциалните връзки на Майкъл Флин са особено интересни за ФБР и комисията по разузнаване на Конгреса заради разговорите му с бившия руски посланик Сергей Кишляк в САЩ.

Каква е версията на разследващите в САЩ, четете в хартиеното издание