Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Болката извади от корта великия тенисист, специалистите се съмняват, че той отново ще бъде на върха.

На “Уимбълдън” имаше един ужасно щастлив тенисист и един изключително тъжен негов колега. Роджър Федерер сякаш живее в приказка, след като успя да надвие с лекота всичките си противници и да триумфира с рекордна титла от най-елитното тенис състезание в света.

На другия полюс бяха емоциите на Новак Джокович, който в четвъртфинала с Томаш Бердих често разтриваше лакътя си и мислеше повече за болката, отколкото за представянето си на корта.

Парещата мръсница не пожела да си отиде тихо и кротко. Напротив, още по-настървено захапваше ръката на сърбина и в крайна сметка той не устоя на натиска й. Ноле се отказа от мача и всички съжалиха, че няма да го видят в поредния епичен сблъсък с маестро Федерер.

Но истинският шок тепърва предстоеше. Няколко дни след края на “Уимбълдън” Джокович обяви чрез официалната си интернет страница, че отпада от сметките поне до края на годината. Странно защо тази новина предизвика истински шок в световния тенис. Може би феновете на Ноле, неговите съперници, че и враговете му винаги са живели с усещането, че той сякаш е направен от желязо.

Помните ли онези дни, седмици, месеци, че и години, в които сръбската машина работеше на високи обороти. Печеше жарко слънце, духаше коварен вятър, пръскаше и дъжд, но Ноле беше непоклатим на корта. Играеше петсетови трилъри и на другия ден питаше за още. Всички специалисти бяха убедени, че неговото превъзходство се гради преди всичко на впечатляващата му физика и умението да се пази от хронични контузии.

Е, сега за пореден път става ясно, че всеки организъм е подвластен на физичните закони. 30-годишният титан беше принуден да излезе от голямата игра, за да даде шанс на тялото си да се отърси от дълго трупаното напрежение и болка.

“Говорих с много хора, на които мога да се доверя. Всички до един ме посъветваха да си взема по-дълга почивка. Пет месеца наистина изглеждат страшно много, но аз имам какво да свърша през това време. Ще работя върху елементи от играта си, които не работеха добре през последните 1-2 години. А и ще дам шанс на тялото си да вземе глътка въздух.

След това знам какво ме очаква. Отново страхотни мачове, отново победи и отново печелене на трофеи. В това ме бива най-много и не виждам причина да се отклонявам от пътя си”, опита да демонстрира оптимизъм Ноле, пренебрегвайки факта, че за първи път от 2007 г. ще изпадне от топ 4 на световната ранглиста. До края на 2017-а сърбинът ще загуби 3740 точки, спечелени най-вече миналия сезон с титлата в “Мастърс” в Монреал и с финала на US Open.

Специалистите в спорта са силно притеснени дали Ноле отново ще намери старата си форма, след като контузията отшуми. Конкуренцията е твърде голяма и машината не търпи тенисисти с хронични болежки. Нещо подобно казва и легендата Пат Кеш.

“Джокович има сили да преодолее болката и да се завърне на корта, но не ми се вярва, че ще успее да го направи по бляскавия начин на Роджър Федерер. Швейцарецът взе две титли от Големия шлем, след като отново стъпи на корта. Това е нещо неописуемо и другите тенисисти не бива да си поставят толкова високи цели. За Джокович ще е по-добре да се съсредоточи върху печеленето на по-малки турнири, за да възвърне самочувствие и да преследва високите си цели. Но наистина ще му е много трудно”, категоричен е носителят на титла от “Уимбълдън” Пат Кеш.

Какви са отношенията със съпругата му, четете в хартиеното издание