Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кобомедузи затварят брегове край Северна Австралия. Сърцето на жертвите спира, преди да стигнат сушата.

За повечето от нас плажът е идилична картинка – пясък, сини води, красива гледка. Всички мечтаем да се разположим на пясъка, да слушаме шума на вълните, държейки коктейл в ръка, и да се радваме на ваканцията си.

Не на всеки плаж по света обаче това е възможно. Някои места са толкова опасни, че дори са забранени за посещаване и често остават необитаеми. И макар че туристическите агенции препоръчват на клиентите си да не ги избират за почивката си, всяка година редица ентусиасти губят живота си на едни от най-опасните места в света.

Причина номер едно за висока смъртност сред плажуващите е акулата. Тя е причината и едни от най-красивите плажове на земята да бъдат затворени.

Миналата година остров Реюнион, намиращ се на френска отвъдморска територия, представи начини за спиране на нападенията на акули в опит да се отърве от лошата си слава на най-смъртоносния плаж в света. Островът в Индийския океан е преживял 20 нападения, седем от които с фатален край, от 2011 г. насам. Това означава, че в последните пет години 13 на сто от всички нападения на акули в света, завършили със смърт са станали около малкия остров с дължина 64 км. Част от водите на Реюнион са обявени за резерват и риболовът е забранен. Акулите ловуват необезпокоявани в непосредствена близост до брега и нападат сърфистите.

За многобройните туристи, които посещават живописния Реюнион, сякаш адреналинът от възможната среща с безпощадната жива машина за убиване е по-важен от живота им и безразсъдни смелчаци не липсват. Въпреки предупрежденията сърфистите се пускат по вълните край острова с риск да попаднат в зъбите на някоя акула. На него има и друга опасност - вулканът Питон дьо ла Фурнез е на повече от 530 000 години и е един от най-активните в света с повече от 160 регистрирани изригвания от 1600 г. Всяка година той изригва поне по три пъти.

Акулата е причина и Гансбаай, Южна Африка, да не е най-приятното място за плаж. Тази част от света е територията на голямата бяла акула. На няколко километра от брега се намира малкият воден канал Шарк алей между остров Дайър и Гейзър Рок. Той приютява колония от около

60 000 тюлена, които привличат големи бели акули и орди от туристи с фотоапарати, озовавайки се в капана им. Бялата акула е най-страховитият морски хищник. Със своите огромни размери и остри зъбци, тя убива за секунди. Плаж Гансбай се смята за нейната столица. В региона има толкова много акули, че гмуркането в защитени клетки за наблюдение на хищниците основна част от туристическите дейности. И тъй като курортът не е най-подходящото място за плуване, може да се насладите на хищниците и от палубата на туристически кораб.

На бели акули може да попаднете и в Червения триъгълник в Калифорния. В тази част от северното калифорнийско крайбрежие са извършени 11% от всички регистрирани атаки на бели акули. Голямата популация там на морски бозайници, включително тюлени, видри и морски лъвове са причината.

Акули притесняват туристите и на остров Фрейзър. Той е шестият по големина остров в Австралия и е най-големият в източната част на континента. Част от водите му са забранени за туристи, освен ако нямат нищо против да плуват с акули и медузи, докато се борят със силните течения. На брега пък може да се натъкнат на някои от най-смъртоносните паяци в света. На острова не липсват и соленоводни крокодили, готови да нападнат. Въпрки опасностите красотата на о. Фрейзър е призната сред туристите. След плажната ивица може да се видят високите тропически гори, растящи сред пясъка. Обитава се от над 350 вида птици. Най-голямата забележителност за посетителите са 40-те заобиколени от дюни сладководни езера. Остров Фрейзър е най-големият пясъчен остров в света. Той е природен резерват и е включен в списъка на ЮНЕСКО на световно природно наследство.

Един от най-опасните плажове в цяла Северна Америка е Ню Смирна Бийч. По бреговете на този район ежегодно се регистрират най-много нападения в целия свят. Тук е мястото, където водите буквално гъмжат от тигрови, сиви и чернопери акули. Те може да ви нападнат не само под водата, но и на повърхността, макар и да са свирепи колкото бялата акула.

Същото важи и за крайбрежието на Бразилия, където се намира една от най-екзотичните на цялата планета дестинации. Това е така наречената южноамериканска Венеция. Тя се разпростира по бреговата ивица в повече от двадесет километра и е позната на посетителите като едно от най-опасните места на света. Причината за това е огромното текучество на бичи акули, които са определяни от специалистите като най-агресивната порода. От началото на 90-те до момента повече от петдесет души са били разкъсани и изядени в солените води на океана. Еколози казват, че причината е унищожаването на крайбрежната екосистема в областта от рибарските кораби, които се доближават все повече до крайбрежната линия.

Множество инциденти се регистрират непрекъснато и в тотално известния сред любителите на сърфа Бонди Бийч в Австралия. Въпреки че този плаж разполага с мрежа, задържаща акулите далеч от бреговете, той се нарежда на челните места сред най-опасните плажове в света. Инцидентите се дължат най-вече на факта, че там има много сърфисти, които са любима плячка на хищници.

На плажовете на Волусия има повече атаки от акули от цяла Южна Африка От 1882 г. насам са регистрирани 267 атаки, не всички обаче са били с фатален край. Светкавиците също са типични за този район. От 1999 до 2006 г. във Волусия е имало 71 смъртни случая от светкавици.

Повече непредизвикани нападения от акули са се случили край бреговете на окръг Волуша във Флорида, отколкото в цяла Южна Африка – 267 от 1882 г. Нито едно обаче не е било с фатално. Освен това е по-вероятно да ви удари гръм във Флорида, отколкото на което и да е друго място в Северна Америка: 71 смъртни случая заради поразяване от гръм са били регистрирани в щата между 1997 и 2006 г.

Не само акулите са виновни редица красиви плажове да бъдат обявени за опасни. Всяка година между октомври и април нашествие от кубомедузи налага затварянето на стотици плажове в Северна Австралия. Те са едни от най-смъртоносните същества в света и са отговорни за смъртта на най-малко 70 души от 1883 г. насам. Ужилването води до такава агонизираща болка, че някои жертви получават спиране на сърцето, преди да успеят да стигнат до брега.

Мръсотията също е причина за затварянето на редица красиви брегови ивици. Отдавна Чоупати Бийч в Мумбай има репутацията на един от най-мръсните в света, а водата тук е напълно негодна за плуване. Водите му са станали основа на канализационни дренажи и дори сурови отпадъчни води. През 2013 г. фекалните колиформи във водата достигат 1455 на 100 мл при допустими нива от 500 на 100 мл. Мръсотията не пречи обаче, в началото на септември, когато жителите на Мумбай се стичат тук, за да отпразнуват хиндуистки фестивал. В Индия се намира и Марина Бийч. Той е с дължина 13 км и не е изкуствено създаден, а широчината му е около 300 метра. Марина Бийч привлича хиляди туристи, а в най-натоварените дни на него се изсипват около 50 000 човека.

Плажът е опасен не само заради огромното замърсяване, а също заради силните подводни течения. Заради тях къпането и плуването навътре във водата са строго забранени.

Атолът Бикини, Маршалови острови, пък е замърсен от радиация, макар да е включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното природно наследство.

Тук са извършени над 10 ядрени опита между 1946 и 1958 г., въпреки че островът е обявен за безопасен от САЩ през 1997 г. Местните жители обаче отказват да се завърнат, а консумирането на плодове и зеленчуци от региона не е препоръчително. Така че в никакъв случай не доближавайте паднали кокосови орехи. Освен това липсата на риболовна дейност в областта в последните 65 години означава процъфтяващ морски живот, включително многобройни акули. Многобройните потънали кораби в региона привличат стотици водолази всяка година.

Плажът Стайтс в Йоркшир също е определян като един от най-лошите в Европа заради замърсените си води и е сред 31-те във Великобритания, които не отговарят на основните европейски стандарти. Тук за часове човек може да прихване остра диария, менингит, тифоидна треска или хепатит.

Мръсотията пък е спомогнала за образуването на необичаен пясък на плаж в Калифорния. Стъкленият плаж близо до Форт Браг се е образувал от боклука, изхвърлян във водата от местните и разбит на песъчинки от вълните. Изхвърлянето на боклук там вече е забранено, но стъкленият пясък си остава.

Най-престъпните плажове пък се намират в Бразилия. Сред тях е небезизвестният Копакабана. Най-голямата опасност там са джебчиите. Кражбите са често явление, така че оставете фотоапарата и портфейла си на сигурно място в хотела. Процентът на престъпност в тази област непрекъснато се увеличава и полицията получава хиляди жалби за нападение, грабежи и дори изнасилвания на плажа. Там трябва да бъдете постоянно нащрек.

Удавянията също са причина за отлив на туристи. Наричат плаж Сиполите, Мексико "плаж на мъртвите". Малкият, но много посещаван плаж, популярен сред нудистите, е известен с големите си вълни и опасни течения. През 1995 г. е създаден отряд от доброволци, благодарение на който броят на удавянията намалява значително, а между 2007 и 2008 г. не е регистриран нито един смъртен случай при 180 спасявания на удавници.

Освен че е леко пренаселен, плажът в Шънджън, Китай, близо до границата с Хонконг, напомня, че удавянията са основната причина за смърт при децата на възраст между 1 и 14 години в народната република. Там често умират деца.

Кои са най-опасните плажове у нас, четете в хартиеното издание на "168 часа"