Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бункера на "Сигурими" - албанските тайни служби, построен под Министерството на вътрешните работи през 1981 г. по заповед на Енвер Ходжа.

В Албания има общо 175 000 бункера, но този, освен като укритие, е действал и като място за задържане, разпити и други дейности на тайните служби. Имал е само един вход от подземията на министерството. Сега той е затворен, но два други са направени извън сградата, за да гарантират свободен достъп на граждани.

Вътре има и интересна експозиция, която дава най-обща представа за всеобхватната дейност на "Сигурими". Разни предмети от бита, оборудвани със шпионска техника, включително и една метла с монтирани в нея бръмбари, която била ползвана години наред от чистачка в италианското посолство в Тирана. Техники за подслушване, проследяване, оказване на влияние и въобще пълен контрол над албанското население и чуждите граждани, посещаващи страната.

През 1975 г. е въведена т.нар. Инструкция 7, според която в Народна Република Албания е забранено да се влиза с дрехи и общ вид, несъобразен със социалистическата естетика. Чужденци с дълги коси, бради и бакенбарди е трябвало да преминават през бръснар на "Сигурими", за да получат допуск в страната. Жени с къси или прекалено дълги поли са изпращани в специалните магазини за подходящи дрехи на контролните пунктове.

В Тирана има също музей на тайното следене и още много подобни места. Мавзолеят на Енвер Ходжа още си стои, макар че след неуспешния опит да бъде превърнат в бар "Мумия" вече е ясно, че този тип сгради не стават за нищо друго, освен за това, за което са били предназначени.

Това, което албанците днес показват на туристите е с една цел, събрала се в цитат от италианския писател и бивш затворник в "Аушвиц" Примо Леви: "Тези, които забравят миналото, са обречени да го изживеят отново". Днес Албания живее сред свободна шарения и не желае да се връща във времето на бункерите, затова ги е отворила на показ.

*Георги Милков във фейсбук