Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българките бяха арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим  СНИМКА : Ройтерс/Архив
Българките бяха арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим СНИМКА : Ройтерс/Архив

Двете българки, задържани от турската полиция в окръг Айдън, Югозападна Турция, били заподозрени, че са свързани със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като терористична организация, съобщават турски новинарски сайтове, цитирани от БТА.

Според публикация в сайта Хаберлер те били задържани заедно с британски гражданин, спрямо когото има същите подозрения. Позовавайки се на изявление на окръжната управа в Айдън, изданието уточнява, че българките - майка и дъщеря - са от турски произход.

Властите са действали въз основа на получен по електронната поща сигнал. Извършена е била операция на адрес в град Дидим, където са били задържани британецът Джоузеф А.Р. и българките М.Й.А. и майка й В.П.Р.А. Иззети са мобилен телефон, компютър и дигитални материали.

В изявлението на валийството се уточнява, че на профилите си в социални медии британецът и едната от българките били облечени с униформи "на терористична организация и извършвали пропаганда в полза на СЗН".

Според Анкара СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), активна в Турция.

В показанията си пред турските власти британецът заявил, че е ходил в Сирия през 2015 г., за да оказва медицинска помощ, и е останал там три месеца. Той признал, че е получил военно обучение от СЗН, но твърди, че не е участвал в никакви сблъсъци. След престоя си в Сирия британецът се завърнал в родината си. Преди десетина дни заедно с двете българки той отишъл на почивка в Турция, разказал още пред следствието мъжът.

М. Й.А. пък казала пред властите, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а с британеца се запознала през 2015 г. в интернет.

Засега не е установена вина на майката В. П.Р.А. Разследването по случая продължава.