Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Радост. Жар. Удоволствие. Колко рядко чуваме някой да употребява тези думи. Колко рядко виждаме хората да живеят или да творят с тях. Но ако ме попитат кои са най-важните неща, които изграждат писателя, онези, които оформят материала и го пришпорват по пътя към целта му, бих могъл само да го посъветвам да се замисли за жарта в него, да се погрижи за удоволствието.

Първото нещо, което един писател трябва да бъде, е да е въодушевен. Той трябва да е кълбо от ентусиазъм и трескава енергия. Без тази страст писателят може просто да бере праскови или да копае канавки. Бог ми е свидетел, че това би било по-полезно за здравето му”, подчертава Рей Бредбъри в “Дзен в изкуството да пишеш”.

В тази книга великият автор споделя някои от тънкостите на занаята си, дава съвети към всеки, желаещ да твори, и разкрива какво се крие зад фасадата на писателя. Но това не е сборник просто с препоръки и сухи теории как е добре да се пише. Напротив, книгата е уникалната възможност да пристъпим в света на един от гениите в литературата. Авторът създава есетата, поместени в нея, за период от трийсетина години, така че те отразят не просто един момент от творческия му път, а формирането на самосъзнанието му като писател. Освен това сборникът съвсем не е само за творци. Той е за всеки, който търси своя дзен - в творчеството, в любовта, в себе си. Защото много от съветите на Бредбъри за смелостта и непоколебимостта в писането могат да бъдат приложени и за живота.