Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Нощни птици” е уникален литературен проект, събиращ едни от най-известните съвременни писатели, вдъхновени да творят от гения Едуард Хопър.

Той е американски реалист, модерен импресионист, график и илюстратор. Наричан е “най-великият художник разказвач на Америка”. Изключително ценен е и е обожаван от много режисьори, писатели и сценаристи. Най-вече заради нишката на мистерия, която се открива в картините му. Че се вдъхновяват от творчеството му, признават и Вим Вендерс, и Ридли Скот, и Дейвид Линч.

Писателят Лорънс Блок също е обсебен от изкуството на Хопър и създава безпрецедентен литературен проект – събира шестнайсет изключителни автори, които пишат разкази по картини на Едуард Хопър. Сред имената са Стивън Кинг, Майкъл Конъли, Лий Чайлд, Джефри Дивър, Джойс Карол Оутс, Робърт Олън Бътлър и т.н. Резултатът е забележителен и включва всички жанрове, като обединява литературно майсторство и разказвачески умения.

Сборникът носи името на една от най-известните картини на Хопър - “Нощни птици”, създадена през 1942 г. и днес изложена в Художествената галерия в Чикаго. Луксозното издание вклюва и всяка от картините, вдъхновили авторите. Това е една интересна среща на гении.