Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В най-добрите си години Орентал Джеймс Симпсън е голямата звезда на американския футбол. Преди да се пенсионира, получава най-престижната награда в този спорт - Heisman Trophy. Хората го боготворят, спонсорите го позлатяват, старините му са осигурени.

На 12 юни 1994 г. животът на футболната звезда се преобръща с главата надолу. Полицаи откриват тялото на бившата му съпруга Никол Браун Смит и любовника й Рон Голдмън пред дома на жената в богато предградие на Лос Анджелис. Много малко след това белезници обвиват китките на спортната звезда. Разследващите са абсолютно категорични, че са събрали железни доказателства. Футболистът, който става известен на света като О Джей Симпсън, отново е звезда, но този път в процеса на века.

Да, доказателствата са железни,

да, свидетелите са уверени в своите показания и да, О Джей е оправдан за убийството на жена си и любовника й. 14 години след оправдателната присъда той все пак влиза в затвора, след като е признат за виновен във въоръжен грабеж. И изглежда, че за пореден път надвива системата. Защото сега го пускат след 9 години зад решетките, въпреки че е получил 33-годишна присъда. Та кой друг пандизчия би могъл да се похвали, че са го помилвали цели 24 години преди крайния срок на присъдата.

О Джей обаче е свикнал да се измъква между капките. Всеки друг на негово място би седнал удобно на електрическия стол в очакване на хилядите волта смъртно наказание. Футболната легенда

успява да се възползва

по уникален начин от вълненията срещу расизма в САЩ и невероятно гъвкавите си адвокати, които прецакват уж желязната стратегия на обвинението.

Първо няколко думи за самото престъпление. Телата са открити от съсед, който си разхожда кучето. Той е потресен от кървавата баня в дома на красивата мисис Смит. Виделите какво ли не ченгета също са стресирани от зловещата гледка. Жертвите са накълцани с нож и кръвта им е напоила цялата къща. Разследващите разпитват съседи, събират улики. Откриват ясен мъжки отпечатък, който впоследствие ще пасне идеално на обувката на О Джей Симпсън. Това е само едно от добрите доказателства. Друго са намерените на местопрестъплението кожени ръкавици, върху които има биологичен материал от футболната звезда. Да не говорим и за показанията на ченгетата, които признават в съда, че убитата често ги е викала заради оказан й физически тормоз от бившия.

Дори в България всички тези доказателства биха стигнали за осъдителна присъда, но въпреки всичко Симпсън се измъква. Големият му късмет е, че делото му се развива във време, когато американците са особено чувствителни на тема расизъм. Няколко години по-рано афроамериканецът Родни Кинг е пребит брутално от четирима бели полицаи. И там доказателствата са железни, има и видео на побоя, но ченгетата са оправдани. О Джей влиза в съда с лозунга: "Сега ще линчувате

беззащитния афроамериканец."

Друг е въпросът, че в журито мнозинство са цветнокожите заседатели, които очевидно симпатизират на Симпсън.

Но колкото и приятелски да са настроени, те не биха могли да пренебрегнат железните доказателства. И точно тук се намесват адвокатите на футболната звезда. С изключителен талант те разбиват на пух и прах свършеното от разследващите. Намерили били отпечатък... Че колко още хора по тази земя носят същия номер. Кожените му ръкавици били на местопрестъплението...И на този проблем има разрешение.

В съда адвокатът на обвиняемия го кара да си сложи ръкавиците и се оказва, че те са му тесни. Как става така ли? Експертите вадят какви ли не обяснения, но съдебните заседатели

предпочитат да вярват на очите си

Защитата успява да срине и репутацията на ченгетата, които свидетелстват за системния тормоз, оказван от съпруга върху бившата му.

Един бил расист, друг извършил нарушение, прескачайки оградата на дома на О Джей, за да търси доказателства. Трети не се отнесъл с необходимото внимание към кръвните проби. Някои от доводите на защитата звучат направо абсурдно, но делото и без това не прилича по нищо на нормален съдебен процес. Медиите сякаш забравят за всичко друго, случващо се по този свят, и съсредоточават вниманието си единствено и само върху процеса на века. На всичкото отгоре по средата на съдебната битка прокурорът се срива физически заради огромното напрежение и е заместен от по-млад колега. Той прави всичко по силите си да закове обвиняемия, но

битката вече

е загубена

На 2 октомври в 9,45 сутринта председателят на съдебното жури се изправя и отговаря на съдията, че са взели решение и според него О Джей Симпсън е Невинен. Новината е посрещната с огромно въодушевление сред някои групи американци, които дори излизат да ликуват по улиците. Мъката остава за роднините на двете жертви - бившата съпруга Никол и приятелят й Рон, който е сърфист и сервитьор и просто се е оказал на погрешното място в погрешното време.

Година след оправдателната присъда близките завеждат ново дело срещу О Джей Симпсън. Този път те го съдят за пари и пенсионираният спортист няма право да се позове на петата поправка. Той отново се явява в съда и отново наема топ адвокати, но този път

номерът му

не минава

Съдията присъжда Симпсън да изплати над 33,5 млн. долара на близките на убития Рон Голдмън.

Ищците заявяват след края на делото, че са получили поне частична справедливост. Но и този път са се излъгали, тъй като не виждат нито цент от присъдените им милиони.

О Джей Симпсън обявява фалит. Той някак си е успял да похарчи 10 млн. долара, които е натрупал по време на активната си кариера. Натрупал е и значителни дългове.

Има да дава над половин милион долара дори на адвокатите си, които са му спестили смъртната присъда. И все пак О Джей не е пропаднал бедняк. Той получава солидна месечна вноска от

огромния си пенсионен фонд,

който не може да бъде пипнат от държавата или от частните съдии изпълнители. Оправданият американец печели дело и за попечителство над децата си и с тях се мести във Флорида, за да рестартира живота си.

За какво го осъдиха на 33 години затвор - четете в хартиеното издание.