Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Съкровището от “СС Минден” лежи на океанското дъно, но вече се спори на кого принадлежи

l Само 2/3 от заграбеното от Райха през Втората световна война е открито досега

Пет дни след избухването на Втората световна война на 6 септември 1939 г. от Бразилия потегля немският товарен кораб “СС Минден” (SS Minden), който според историческите архиви превозвал повече от 4 тона злато към Германия. Смята се, че благородният метал на стойност 100 млн. паунда или 130 млн. долара е откраднат от банки в Южна Америка и е бил доставен от сътрудници на Banco Germanico - филиал на Германската дрезденска банка (Dresdner bank).

На 24 септември същата година самият Адолф Хитлер заповядва на капитана да потопи “СС Минден”, защото Гестапо разбира, че британското разузнаване е научило за ценния товар на кораба и се готви да го похити. В същото време плавателната машина е забелязана от бойните кораби на кралските военноморски сили "Дънидин" (HMS Dunedin) и "Калипсо" (HMS Calypso). Изричното нареждане на канцлера е златото за нищо на света да не попада във вражески ръце и затова

трябва да бъде "скрито" в дълбините -

в случая на 120 мили югоизточно от бреговете на Исландия.

Екипажът взима съответните мерки и остава в спасителните лодки, след което е качен на борда на крайцера "Дънидин" и е отведен в британската военноморска база в Оркни.

През годините след Втората световна война някои историци упорито настояват, че товарът на кораба няма някаква стойност и още по-малко се очаква да крие злато. Ето че

78 години по-късно енигмата на “СС Минден” е на път да бъде разбулена,

след като група британски търсачи на съкровища от частната компания "Адвансд марин сървисиз" (Advanced Marine Services) попадат на останките от кораба и по-важното - откриват специален контейнер в него. Те се надяват, че именно в него са скрити тоновете злато. Още преди съкровището да стане факт, на дневен ред стои въпросът кой е неговият законен притежател.

Според законите на Исландия, който намери съкровище на територията на страната, е компенсиран с 1/10 от стойността му и разходите по търсенето. Златото става държавна собственост.

За момента британският екипаж очаква от тамошните власти разрешение за работа под вода, за

да се пробие дупка в корпуса на кораба

и да се извади сандъкът

на повърхността. Англичаните чакат становището на правителството по въпроса чия собственост е съкровището, като претендират, че то всъщност се намира в международни води и би трябвало да принадлежи на откривателите си. Те искат да го върнат във Великобритания.

От исландската брегова охрана също така твърдят, че екипът на AMS няма разрешение да прави проучвания и сондажи в техните води. Още през пролетта исландските власти изразиха неодобрението си от подводната операция на британския кораб. Те открили екипажа, който работел на борда на наетата от Норвегия платформа Seabed Constructor, без да има какъвто и да е лиценз нито от исландските, нито от британските власти. При разпита всички дали

"неясни и различни обяснения" за своето присъствие там.

След което акустират на кея в Рейкявик.

"Първите отговори, които получихме, бяха, че те разглеждат и търсят "интересна цел" от Втората световна война, но капитанът заяви, че "не може да каже нищо повече", разкри Георг Ларусон, директор на исландската брегова охрана.

Огромната историческа и финансова стойност на “СС Минден” предполага, че решението на кой принадлежи понастоящем няма да бъде взето току-така. До редакционното приключване на броя не бе направено изявление от страна на иландските власти и контейнерът все още лежи на дъното на океана заедно с предполагаемото му ценно съдържание.

В продължение на десетилетия се смята, че нацистка Германия прехвърля злато от чужди банки през Втората световна война.

Плячката е била предназначена за редица цели

- пари при нужда от бягство за високопоставени военнопрестъпници, пенсионни фондове за нацистките генерали и т.н.

Прези юни бе намерена и най-голямата колекция от нацистки артефакти в историята на Аржентина в тайна стая в дома на колекционер от Бекар, предградие северно от Буенос Айрес. Сред откритите 74 предмета има бюст на Адолф Хитлер, колекция от лупи в кутии със свастики и медицински уреди за определяне на размера на човешката глава, играчки за внедряване на деца, нацистки пясъчни часовници, кутия с хармоники и още много други.

"Обърнахме се към историци и ни казаха, че са оригинали. Свързахме се със световни експерти, за да задълбочим изследването", казва Нестор Ронкалия, директор на федералната полиция на Аржентина.

Властите смятат, че те са принадлежали на високопоставени нацисти в Германия по време на Втората световна война. Те все още не са идентифицирали колекционера и той е на свобода, но е обект на федерално разследване.

"Това е нечувано в Аржентина. Откритието на 75 оригинални предмета е историческо и може да предложи неопровержими доказателства за присъствието на

лидери, които са избягали от нацистка Германия",

коментира Ариел Сабан, президент на политическата организация на евреите в Аржентина.

Светът никога няма да разбере колко много злато е било заграбено от нацистите и бива скрито добре при разпада на Райха. Само 2/3 от благородния метал, откраднат от европейските централни банки по време на войната, е открит досега.