Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има двама души в държавата ни, които вместо на маса или с приятели са посрещнали последните 10 нови години на площада. И то пред очите на цяла България. Не се сещате кои са? Логично. Но ще се изненадатe от отговора - това са премиерът Бойко Борисов и репортерът от БНТ Иво Никодимов.
Не че са се разбирали предварително. Не е заради това, че са приятели или близки. Просто съвпадение на ангажиментите.
Никодимов отразява концертите, които БНТ прави на площада, от 2002 г. Предишните две години отишъл за кеф. Бил посрещал Нова година в Лондон на площада и много му харесало. Затова, когато БНТ и Столична община организираха посрещането на 2000 година с концерт, отишъл с приятели да се весели.
За първи път Никодимов посреща като репортер с микрофон в ръка новата 2002 г. на площада. Тогава се появява и Борисов в ролята си на главен секретар на МВР. Седял в едно ауди зад сцената и координирал действията на полицията за реда. Даже едно момче припаднало, викали линейка, та се наложило самият Бойко да го вдига с носилката.
Иво също се завъртял при колегите зад сцената и там се засекли. Двамата се познават от времето, когато Иво работи във "Всяка неделя" и трябвало да подготви интервю с Тодор Живков. Отиват на "Секвоя" в дома на Жени Живкова и там вижда Бойко, чиято фирма охранява бившия Първи.
После, като станал кмет, Борисов се явявал в ролята на домакин на концерта. Винаги правехме преки връзки преди началото и все го включвахме, разказва Иво. Борисов пристигал към 23 ч и все заставал отстрани, откъм бившия мавзолей, и стоял докъм 1 часа след полунощ.
През 2009 г. Борисов станал премиер и Иво си помислил, че от висотата на новия си пост вече няма да идва на концерта. Тогава обаче БНТ покани Горан Брегович, който е любим на Бойко. Пак дошъл на площада заедно с Йорданка Фандъкова. Пак ги включили в новините в 20 ч заедно с Брегович. После заедно всички отишли в кабинета на Борисов за лична среща, а Иво отново снимал. Площадът бил пълен, от провинцията и чужбина имало хора, дошли с автобуси.
Миналата година Борисов обаче пропуснал концерта на площада. Защото трябваше да пътува за Бразилия за встъпването в длъжност на Дилма Русеф.
Тази година Никодимов също не пропуснал новогодишната си среща с Борисов. Както си говорел с хората, и го видял да дава автографи в компанията на министър Московски, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, журналистката от "Дарик" Нина Александрова и борците сираци.
Борисов веднага поканил Иво и екипа му в кабинета си. Качили се горе и извадил бонбони, фъстъци и безалкохолно шампанско. Нина и Севделина направили баница, но в бързината, след като Бойко им звъннал да ги кани, забравили да я вземат.
Иво тръгнал да прави интервю с децата, но те се притеснили.
Тогава се намесил и Бойко, обяснил, че заради разни идиотщини (че ще празнува в хотел на Цветелина Бориславова) дошъл пак на площада сред хората. По време на интервюто отвън звучали Елица и Стунджи. След като изключили камерата, момчетата показали хватки от бокса, а пък Борисов ги отворил на каратистки номера. Цялата компания гледала концерта на премиерския телевизор, а го слушала от прозорците. Така в разговори изкарали до 1 след полунощ. Като си тръгвали, отвън вече пеел Миро.
"На площада е интересно, има много хубави преживявания. Последните години става още по-забавно, защото пред Народния театър има ледена пързалка, която работи безплатно, и там става втори център на купона", споделя опит Иво.
Преди време при посещението на Борисов в БНТ журналистите попитаха кой от тях му е любим. След кратко замисляне той отсече: "Иво Никодимов." "Нямам представа защо съм аз, не съм му ресорен, много рядко съм общувал с него, имам си свои източници за информация в МВР", скромен е Никодимов. Заради тях му се е случвало полицаи да му кажат: Много знаеш.
Обяснява си признанието на Борисов с едно интервю с шефа на Интерпол, което правил за "Всяка неделя". Записът станал в кабинета на Бойко в МВР и висшият полицай се изказал много ласкаво за домакина си, без да е сервилно. Може би тогава Борисов е разбрал, че Никодимов е много подготвен и има богат бекграунд в главата си.
Като премиер обаче има едно интервю с него - през август 2010 г., когато ресорната репортерка за МС Ирина Цонева била в отпуск. Интервюто се излъчвало едновременно по БНТ и по "Дарик", нямало предварителни въпроси, но пък се получило добре. Там премиерът разказа как се засякъл с канцлера Меркел в кухнята на световен форум, където тя си правела сандвич, а той гледал мача. Направи и признание, че Първанов е "много опитен" и "прекрасно се справя с работата си".
Иво попада в телевизията случайно още през 1987 г. като ученик. Тогава има едно предаване "В свободния час", което се излъчва само в петата неделя от месеца, т.е. 3-4 пъти в годината. Често екипът гостувал в неговото училище - 138 СОУ "Ю. Гагарин", заради срещите с космонавти. На тях Чавдар Стойчевски забелязал, че Иво много пита. След време го издирил и го поканил да дойде в средношколската редколегия на "Час по всичко". Там са още Ирина Цонева, Радина Червенова, Мария Чернева, Анелия Каранова, Андрей Арнаудов, Магдалена Димитрова. През неделя се редуват в ефира с "Ку-ку". Дори делили една стая заедно със създателите на "Ку-ку" Петър Курумбашев, Нидал Алгафари, Камен Воденичаров, Радомир Чолаков. По това време Иво е снимал Слави Трифонов за пресечки в подлеза на ЦУМ, където той свирел жално на виола.
По време на козлодуйското предаване Иво е в кафето на телевизията. И докато цялата държава се е свила от страх дали ще гръмне аецът, шефът на парламента Стефан Савов нахлува на "Сан Стефано" и попада на Иво. Вбесен, го попитал откъде се изключва телевизията.
Иво възпитано му отговорил, че до централната апаратна има един кабел, от където това може да стане, но Савов не успял да се ориентира.
Като тръгва първият сутрешен блок на БНТ по времето на Хачо Бояджиев, Никодимов започва да води рубриката "Делови хора" и правел преглед на печата. Там добива закалката от всекидневното предаване. Кеворк връща "Всяка неделя" на екран и го кани да работи и за него на хонорар. Много неща научих, с много хора се запознах, благодарен е Никодимов, който издържа най-дълго гнева на арменеца.
С негово участие се реализират тв мостовете с големи личности като Гор Видал, Паулу Коелю, той подготвя интервютата с царя, Горбачов, Тодор Живков и други хора от властта.
Докато един ден му писва, усеща, че има нужда от нещо друго и казва довиждане на Кеворк. Разделят се приятелски. Отива в новините, когато ги оглавява Вяра Анкова. Той е първият репортер, който предава с новата техника за пряка връзка - SNG. Това става на 13 октомври 2006 г., запомнил го е, защото майка му имала рожден ден тогава.
Месеци преди това бил във Видин за големите наводнения от Дунав и със завист гледал екипа на Би Ти Ви, които били само 4-ма души. А БНТ била с 40 - ПТС, осветители, релейки, агрегати. Пръв се озавава и на срутената къща на "Алабин". Преди ден пак пръв докопа новината за ромските барони, които са поръчали убийството на висш прокурор. Иво е работохолик, често стои до късно в нюзрума и ако стане нещо, веднага тръгва към мястото.
Журналистическият му шанс го споходил дори пред дома му - там убили Иво Марков, чието дете Джорджо по-късно бе отвлечено от Наглите. Иво подал сигнала в полицията, без да знае кой е убитият, после разбрал, че е съседът му Иво.
Харесва му да репортерства и не мисли за собствено предаване. Може би, защото е минал през това и съзнава каква отговорност и усилия е. А и мисли, че ще му е скучно, ако се затвори с четирима души в една стая. И със сигурност няма как да посреща Нова година на площада с премиера на държавата.