Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гергана Мутафова и Атанас Илкова разказаха за операцията на АМ "Тракия". Снимка: Авторът
Гергана Мутафова и Атанас Илкова разказаха за операцията на АМ "Тракия". Снимка: Авторът

Имигрантите платили между 500 и 1000 евро на човек

Бивша барета е сред задържаните на магистрала "Тракия" за превозване на бежанци. 51-годишният Николай Д. от София оборудвал аудито си А-8 със синя лампа и звуков сигнал. Той очаквал полицаите да го пропуснат, тъй като задействал сирената и светлините. Вътре возил двама араби. "Това обаче не се случи. Лицето е задържано с още петима", каза шефът на областната полиция в Пловдив старши комисар Атанас Илков. Той поясни, че Николай Д. напуснал системата на МВР през 1988 г. Работил в една от специализираните структури. Когато излязъл, бил едва 21-годишен. Нямало данни да е криминално проявен.
"Първоначално са задържани деветима български граждани и петима чужденци от сирийски и иракски произход. Те е трябвало да бъдат транспортирани до София", обясни шефката на районната прокуратура в Пловдив Гергана Мутафова. По-късно трима от българите били пуснати. Специализираната акция е проведена в събота около 19,45 ч на 132-я километър на магистралата до близка бензиностанция. Там задържаните били натрушкани на земята и закопчани с белезници.

Първо било спряно Ауди А-8, управлявано от бившата барета Николай Д. В колата имало двама сирийци с документи за самоличност. В друг автомобил  - мерцедес, управлявана от 33-годишния Любомир П. от Костинброд, били открити трима иракчани. Час по-късно покрай злополучната бензиностанция на магистралата, където полицаите чакали на пусия, минало пежо с четирима пътници. Сред тях била Калина К. от Хасково, за която се смята, че е играела основна роля в трафика на бежанци от българо-турската граница към София.
"Друго ауди пък служило като пилотна кола и е задържано на изхода на Пловдив до Карловско шосе", посочи Мутафова. В него са пътували Камен В. на 36 г. от Костинброд, Дилян Н. на 31 г. от Бургас и Анелия В. на 30 г. от Костинброд. Тримата заедно с шофьорите на аудито А-8 и мерцедеса и въпросната Калина К. от Хасково са арестувани. "Привлечени са като обвиняеми за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през България с цел имотна облага", обясни районната прокурорка на Пловдив. Законът предвиждал от 1 до 6 г. затвор и конфискация на автомобилите.
Шефът на полицията Атанас Илков заяви, че операцията е подготвяна два месеца. Задържаните бежанци щели да бъдат върнати в лагера в Харманли. По техни думи броили между 500 и 1000 евро на човек, за да минат границата от Турция към България.