Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Половината Добрич е знаел за суджука, другата половина са старци, бебета и разбиращи само майчин език. Младите и активни хора от местните ръководства на БСП, ДПС и всички останали, също са знаели. Поне един от прокуратурата е знаел, знаели са от полицията, местните журналисти, знаели са всички бизнесмени.

Защо са си траели?

Защото това е основна форма на взаимодействие между хората у нас. Така функционират институциите. Първо в подбора на кадри. За да станеш катаджия, митничар, длъжностно лице, кандидат за депутат и пр., първо трябва да платиш. В самото функциониране на институциите "плащането" е задължително. Катаджията се отчита на началника, той на своя и т.н. Така е с митничаря, депутата, магистратите... За да развиваш бизнес, трябва да плащаш. На този принцип функционират различни екологични организации и други НПО-та. Затова са повечето обжалвания на различни обществени поръчки. Обжалва се, докато "спечелилия" си плати. По същия начин "работят" партиите. "Какво даде на партията?" е много дълбока мисъл.

Създава се социална ниша, в която се намърдват телефонни измамници и "децата на лейтенант Шмид"... Ще повярва ли бабата да хвърли пари през прозореца, ако в действителност лекари, съдии, прокурори не "работеха" под масата и това е общоизвестно? Тя "знае", че с подкуп се върши "работа". Измамникът знае, че тя знае.

Всеки е наясно, че е безконтролен, ако "дава" - каквото може и има. Не "бута" ли на началството, перспективата му не е добра. Без да имам предвид последното изречение, за мен е много любопитно, че повечето от емигриралите от страната са жени.

Ако партиите, магистратите и полицията наистина желаят да се преборят с корупцията, сега трябва да отидат в Добрич и да питат своите ръководства, знаели ли са за четирите тона суджук и какво са направили?

Нищо не са правили, защото са знаели, че управлява ли някой, нормално е да действа така...

А в ГЕРБ би трябвало да са разбрали, че партия без идеология е умряла риба. Не вярвам ръководството да е било в неведение за дейността на своя човек в Добрич. Просто са се надявали да "не бъде хванат"...

Проблемът може да се реши само с консенсус между ГОЛЕМИТЕ ръководства на партиите, дори с риск да стигнат до призива на Илия Павлов "гущера да си откъсне опашката".

Хората в България са тези, които са. Добри или лоши, други няма и дано остане така. Те трябва да решават проблемите, включително и с корупцията...

Дали ќе го направат? Би требало, но не ми се верува.

Коментарът е от фейсбук