Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия обмисля да забрани продажбата на алкохол в събота и неделя, но там се наливат от бедност, а не според календара

В Русия отново са се хванали да борят алкохолизма. Или поне да разгърнат борбата с пиянството на много по-широк фронт. Последната гениална идея в тази насока е от експертите на центъра по профилактична медицина към руското министерство на здравеопазването.

Те предлагат да се забрани продажбата на алкохол в почивните дни, като такава точка да се включи в стратегията за формиране на здравословния начин на живот. От министерството, което именно трябва да изработи тази стратегия, твърдят, че още нищо не е решено.

Това съвсем няма да е първият опит да бъде преборено пословичното руско пиянство. През 1914 г. Николай II ограничава продажбата и производството заради началото на Първата световна война, а взелите властта болшевики я удължават чак до 1923 г. заради опасенията за погроми на спиртните складове.

Следващата кампания за борба с пиянството е през 1929 г. Революцията е победила, НЭП-ът отстъпва и

властта решава,

че якото пиене

отвлича

работническата

класа

от основната задача - да се труди за благото на социализма.

Още през следващата година приетите забрани за продажба в почивни дни са отменени, а затворените заведения - открити отново. Причината е, че съветските икономисти пресмятат, че намаляването на произвоството на водка ще удари сериозно по бюджета. След разговор с Молотов Сталин даже заповядва производството да се увеличи.

Антиалкохолна кампания има и през 1972 г., а основна роля в нея играят създадените пет години по-рано изтрезвители, които носят гордата абревиатура ЛТП (лечебно-трудови профилактории).

Колкото и да е чудно, в последните години руската статистика отчита спад на потреблението на алкохол в страната. Не става въпрос само за очевидно намалелите пияници по улиците на големите градове. Намалели са заболяванията, свързани със злоупотребата със спиртни напитки, а средната консумация на глава от населението е паднала до 3,5 литра годишно.

И Михаил Горбачов опитва

да реши

проблемите на

СССР с борба

срещу “зелената

змия”,

както певецът Владимир Висоцки нарича алкохола.

Спомням си, че тогава в Съветския съюз дори цензурираха филмите, в които героите пиеха. “Москва не вярва на сълзи” вървеше без сцената, в която Коля и Гоша пред бутилка водка, сушена риба и няколко бири спореха кой е прав.

Въпреки тези грандиозни успехи същите статистици признават, че годишно в Русия заради проблеми, произтичащи от алкохола,

умират около

половин милион

души

Това е един не съвсем малък град - като Липецк например, и над 20 пъти повече, отколкото загиват на пътя. По този показател Русия си остава на 48-о място сред европейските страни.

Проблемът е, че властите продължават да смятат, че решението може да дойде единствено със забрани и ограничения, както винаги е било досега. Въобще не се разчита на възпитателно-образователни методи и ненатрапчива пропаганда.

Сега също има ограничения за продажбата на алкохол - забранена е след 23 ч. Тя обаче на много места се пренебрегва, понякога води до увеличаване на сивия сектор за произвоство, а освен това не отчита всичко, което руснакът пие. А както се видя преди известно време, той може да пие всичко, в което има спирт, дори прерат за чистене на вана, който отгоре на всичко беше фалшив и уби 77 човека.

Много е важно в случая кой пие, а не само колко и какво. В Русия открай време много пият най-бедните, тези, които нямат надежда, че ще се измъкнат от блатото. А те стават все повече и повече.

Оптимистичните данни за спада, цитирани по-горе, се отнасяха за период, когато доходите малко се вдигнаха и средностатистическият руснак започна да пие поне качествен алкохол. Сега отново нещата започват да се връщат към старото положение.

Повечето алкохолици в Русия, както се твърди в анализ на Газета.ру, са хора бедни, безработни или клошари. При това невинаги са се пропили заради това, а по-често става обратното - заради житейски проблеми, неудачи и трагедии се отдават на чашката. Защото алкохолизмът не е само медицински, но и социален проблем. В Русия - най-вече социален. Ако държавата забрани продажбата на алкохол в почивните дни, бизнесът - законен и в сивия сектор, ще намери начин да заобиколи ограниченията. Пияниците - също, защото никоя забрана не може да победи вековната руска максима “щом пиеш от сутринта, денят е почивен”.

Разумните руснаци са на мнение, че ако от здравното министерство искат да помогнат, то вместо подобни ограничения по-добре да си изяснят защо хората в страната са започнали да пият по-малко. Дали не е, защото данните са от периода преди кризата, която започна през 2014 г., и преди която руснаците наистина живееха доста по-добре? Така че сегашният ръст на безработицата и падането на доходите в много по-голяма степен ще доведат до увеличаване на алкохолиците, отколкото забраната за продажба в почивните дни - за намаляването им.

Коментарът е от в. "24 часа"