Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мирослав Боршош с адвоката си Даниела Доковска
Мирослав Боршош с адвоката си Даниела Доковска

Той: Заставам зад направеното за НДК. То бе значимо,
но и по закон. Разпитаха и Томислав Дончев за ремонта

Бившият директор на НДК Мирослав Боршош бе обвинен в неправилно изразходване на 1 718 243 лв., отпуснати за ремонта на НДК. Вместо да ги вложи в модернизиране на сградата заради предстоящото ни европредседателство, той ги похарчил за друго.

“Това са безвъзвратно загубени пари за държавата”, обяви шефът на спецзвеното “Антикорупция” и говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова в сряда. Доскорошният директор на двореца има и второ обвинение - за безстопанственост.

Той бе извикан в 11 ч в сряда в сградата на “Антикорупция” на ул. “Съборна” 7. Боршош пристигна в добро настроение 10-ина ина минути по-рано,

придружен от

адвокатката си

Даниела

Доковска

Бившият шеф не се задържа дълго при прокурорите, а си тръгна петнайсетина минути по-късно.

“Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства. Поисках, но не ми бяха представени никакви доказателства”, съобщи той. “Своята позиция и истината по случая” щял да представи пред анкетната комисия в парламента.

“Не се отказвам от нищо, което съм свършил през тези 2 г. Заставам зад работата си, зад всичко постигнато и направено, не само важно и значимо, но и по закон”, коментира Боршош.

Делото за ремонта на НДК е образувано на 8 юни след справка от ДАНС, изпратена през февруари.

Месеци преди това, на 3 август 2016 г., правителството увеличава бюджета на НДК със 17 млн. лв. Парите са дадени за ремонт на основната сграда.

Вместо това от 23 август 2016-а до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси Боршош наредил повече от 1,7 млн. лв. да отидат за други плащания.

“Доказателствата, че парите не са изразходвани за европредседателството ни, са категорични”, каза Арнаудова.

За какво обаче

са похарчени,

засега оставало

следствена

тайна

Според говорителя на главния прокурор възможно било да се съберат доказателства, че щетата за държавата е по-голяма. Назначена е допълнителна експертиза, която да каже дали има нередности при харченето на парите до края на юни т. г.

Второто обвинение на Боршош е, че от 18 септември 2015-а до 27 септември 2016 г. не е положил грижи за повереното му имущество. От неговата безстопанственост настъпили 28 399 лв. щети. На 9 септември 2015 г. той поискал правителството да му даде служебна кола, макар че НДК имал “Ситроен С4” и бус “Хюндай”.

Без да изчака решението на кабинета, на 18 септември 2015 г. Боршош сключил 12-месечен договор за лизинг за “Лексус ЛС 600”. За колата била платена вноска от 14 199 лв.

На 16 октомври 2015 г. правителството му дало “Пежо 607”. Той обаче не прекратил лизинга, а напротив - на 27 септември 2016 г. отново сключил договор за още 14 199 лв.

“Прави впечатление, че има доста такива договори”, каза Арнаудова. Прокуратурата анализирала над 4000 договора, сключени от Боршош. Договорът за лизинг бил само един от тях.

Според Арнаудова повдигнатите обвинения били работни. От прокуратурата очаквали края на проверката, извършвана от финансовата инспекция, за да видят какво е нейното заключение за проведените обществени поръчки за ремонт.

“Ако се установи, че за извършени нередности принципалът е сигнализиран и не е предприел нищо, естествено е, че той би носил отговорност”, каза главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседание на ВСС в сряда.

От август миналата година до края на януари принципал на НДК е Томислав Дончев като вицепремиер във втория кабинет “Борисов”.

Дончев бил

разпитван около

час от прокурори във вторник.

“Декларирах, че съм на разположение, ако има нужда от каквато и да било допълнителна информация”, каза той.

Дончев не знаел дали биха му повдигнали обвинения като принципал, но по природа не бил притеснителен.

“Изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, който рядко се извършва за едно търговско дружество. Това е видимо от кореспонденцията между мен и ръководството му”, коментира още вицепремиерът.

Той допълни, че е получил един сигнал за нередности в НДК, който бил предаден на държавната финансова инспекция. Вицепремиерът каза още, че финансовите отчети на НДК били повод за коментар, защото дружеството трупало загуби. Затова той настоявал за бизнесплан.

Попитан защо е държал Боршош въпреки загубите, той обясни, че ако след края на досъдебното производство има съдебен процес и Боршош бъде осъден за нещо, е склонен да поеме политическата отговорност защо е направил подобна грешка.