Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изхвърлянията на плазма са равни на 100 трилиона тона тротил

Влошават се хората със среднотежки психически проблеми, влияят и на банкоматите

През последните няколко дни навлязохме в кратък период на повишена опасност от инфаркти и инсулти. Причината са две слънчеви изригвания, чиято еквивалентност е приблизително 100 трилиона тона тротил.

Те са се случили в разстояние само на два дни и учените допускат, че въздействието им върху Земята може да се насложи и това да се отрази върху болните и по-чувствителните хора.

Отделената енергия е огромна и несъпоставима с никакви земни мащаби. Тя надвишава милиарди пъти общия ядрен потенциал

на всички държави на Земята взети заедно, казват специалистите. Увеличава се потокът на лъчите от целия електромагнитен спектър - гама, рентгенови, ултравиолетови, видимата светлина и тези от радиодиапазона. В последния случай говорим за слънчеви радиоизбухвания, обяснява доц. Борис Комитов от Института по астрономия към БАН и шеф на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

Едното от двете изригвания има по-голямо влияние върху планетата. То е най-продължителното от 2 г. насам – цели 12 часа. Пикът му настъпи на 14 юли в 5 ч сутринта българско време. Повечето изпускания на слънчева плазма, които рефлектират върху Земята, продължават до 5-6 часа. А по-дългите като това от 14 юли са много редки.

Те влияят върху човека, защото имунната му система, кръвообращението и процесът на дишане са свързани с природата. Хора с повишено артериално налягане усещат магнитните бури. Те имат ефект върху психическото равновесие, съня и настроението.

Медицински изследвания, публикувани в авторитетното научно сп. „Строук”, показват, че в дните с магнитни бури се засилва вероятността от инфаркти и инсулти. Ако пациентът има високо кръвно и нарушение на целостта на кръвоносните тъкани, може да получи сърдечен или мозъчен удар, обяснява д-р Цветан Ценков. Според него не е случайно, че процентно сърдечните и мозъчните удари са повече при климатично стресови ситуации - бури, урагани, гръмотевици.

Лекарите спорят дали има смисъл да се избягва ходенето на открито в такива дни. Според едната теория на хората с пейстмейкър им е забранено да излизат навън по време на магнитни бури. Същото важи и за тези с високо кръвно, нарушения на сърдечната дейност и психически болните. Другата гласи, че магнитното поле не може да се избегне.

То е навсякъде около нас – дори да се скрием в бункер,

пак ще ни влияе. Невъзможно е да се отскубнем от въздействието му, така че препоръчваме на пациентите със сърдечни проблеми да намалят теглото си, да променят храненето, да намалят алкохола и безалкохолните напитки, казва проф. Сотир Марчев, кардиолог.

Прелетните птици загубват ориентация за пътя си, защото имат части в мозъка, които се ориентират по магнитното поле, обяснява проф. Сотир Марчев. Същото важи и за делфините и китовете. Допуска се, че е възможно и първобитните хора да са притежавали подобна способност, но вече е изгубена.

Забелязана е връзка между геомагнитната активност и невро-психическите процеси в мозъка както на отделни индивиди, така и в поведението на големи групи от хора. Пръв това е констатирал руският лекар Александър Чижевски през 20-те години на ХХ век. Той анализирал съобщенията в стари вестници за

активността по фронтовете на Първата световна война.

Бойните действия били много по-интензивни по време на геомагнитна буря в сравнение с другите дни.

Подобно изследване проведохме през 1997-1998 г. заедно със собственика на една частна аптека, заяви доц. д-р Борис Комитов. Проследили ежедневните продажби на лекарства с нервно-успокояващо и психотропно действие. Тогава все още не бяха въведени т.нар. зелени рецепти, а беше възможно да се купят свободно всякакви хапчета. Оказало се, че в дните с магнитни бури се купуват най-много медикаменти за облекчаване на среднотежки нервни разстройства. По-слаб е бил интересът към лекарствата за леките психически проблеми, докато за най-сериозно болните нямало промяна.

Геомагнитните бури косвено влияят и върху метеорологичните процеси, особено на мощността на циклоните и общия въздушен пренос на средни географски ширини.

Според предвижданията в дните до 27 юли са възможни средни

или мощни слънчеви изригвания, които да се отразят в бури от 21 юли до края на месеца и първата десетдневка на август.

На изображенията на Слънцето, получени от космическата сонда STEREO-A, се вижда, че на обратната му страна има три активни области. Двете от тях биха могли да доведат до средни или мощни слънчеви изригвания през третата десетдневка на юли и началото на август. Третата активна област ще започне да се вижда от Земята около 27 юли. Тя би могла да се окаже източник на средни и мощни изригвания до края на юли и първите 10 дни на август.

Освен магнитните бури опасни за хората са и радиационните бури. Те се получават след продължителни средни и мощни слънчеви изригвания, при което се отделят голямо количество протони и електрони с много висока енергия.

Може да доведат и до покачване на естествения радиационен фон, казва доц. Комитов. Има предположения, че подобни явления са предизвикали фалшиви тревоги за аварии в АЕЦ. Освен това слънчевите протони с висока енергия могат да предизвикат аварии с електрониката на изкуствените спътници на Земята, включително и на Международната космическа станция и космическите кораби.

При мощните радиационни бури проникващите в атмосферата на Земята слънчеви протони често предизвикват интензивно

разрушаване на озоновия слой

над полярните и субполярните райони, променят баланса и на много други газове - например на азотните окиси. Ефектът от такива въздействия е доста продължителен Ц до 45 дни.

Тези бури са опасни за електрониката и на самолетите, които летят на височини около 10-12 километра. До известна степен може да са опасни и за здравето на екипажите и пътниците на самолетите, коментира доц. Комитов.

Джипиесите показват отклонения

Бурите се отразяват върху системите за глобално позициониране, разпространението на радио-тв сигнала, на интернет и всички компютърни мрежи, на банкоматите, на мобилните телефонни връзки, на радиолокаторите, на електропреносните мрежи, дори и на движението на електровлаковете.

Примерите за смущения са много. Ето някои от най-впечатляващите измежду тях:

1.09.1859 г.: Мощно слънчево изригване, наблюдавано от английския астроном Ричард Кърингтън, предизвиква след около екстремна геомагнитна буря. Временно излиза от строя телеграфната мрежа в Северна Америка, Европа и Азия.

1920 г.: Геомагнитна буря довежда до временно разпадане на телефонните връзки в източните части на САЩ.

9.07.1982 г.: Срив в електропреносната мрежа на голяма част от територията на САЩ заради изхвърляне на плазма.

9.03.1989 г.: Изригването 3 дни по-рано предизвиква т.нар. Квебекски инцидент. Това е срив за около 2 часа в електопреносната мрежа на провинциите Квебек и Онтарио в Канада, както и на няколко северни щата на САЩ. Щетите от инцидента са оценени на около 9 милиарда долара.

29.10.2003 г.: Мощно слънчево изригване предизвиква екстремална геомагнитна буря. Временно излизат от строя

половината от работещите изкуствени спътници

на Земята. Прекъсват се мобилните телефонни връзки, интернет и тока в над 50 страни.

В крайния север на Русия (Мурманска и Архангелска област) от 2000 до 2005 г. са установени 2-3 случая на срив в работата на захранващата мрежа на електролокомотивите.

Слънчевото изригване в ултравиолетова светлина. СНИМКА: НАСА
Слънчевото изригване в ултравиолетова светлина. СНИМКА: НАСА
Слънцето в бяла светлина, както бихме го видели през телескоп на 14 юли. В кръгчето са групата петна, откъдето тръгнаха изригванията. СНИМКА: НАСА
Слънцето в бяла светлина, както бихме го видели през телескоп на 14 юли. В кръгчето са групата петна, откъдето тръгнаха изригванията. СНИМКА: НАСА