Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаел Шумахер, Клинт Истууд и Чък Норис са нарочно обявени за мъртви от нелоялни или фалшиви сайтове с цел печелене на посещения. Други звезди пък като Тейлър Суифт и Майли Сайръс стават обект на недоброжелатели в социалните мрежи, които алармират за кончината им. А понякога жертва пада дори личност от ранга на Елизабет II заради грешка на журналист. Каквато и да е причината за “убийството” на някоя звезда обаче, е факт, че фалшивите новини за починали известни личности се превърнаха в същинска мода.

Преди дни новина, че Михаел Шумахер е починал, хвърли в скръб феновете му и разстрои хора от цял свят, които се надяват, че бившият шампион от Формула 1 ще се възстанови след жестоката травма. Съобщението се появи първоначално в съмнителен сайт, но бързо се разпространи в социалните мрежи и предизвика вълна от съболезнования. Информацията бе цитирана дори в сериозни медии, включително в предаване по БНТ. Разкриването на истината, че Шумахер е жив и специалистите имат надежди за подобрение на състоянието му, донесе облекчение на феновете му, но също така ги хвърли в гняв срещу хората, които си позволяват да злоупотребяват по толкова жесток начин с историята му. Да убиеш звезда от ранга на Шумахер, и то при положение че той от години наистина се бори за живота си, е престъпление, коментираха почитатели в интернет. Те призоваха потребителите да следят внимателно в какви сайтове се повява дадена новина, преди да я приемат за чиста монета. 

 Всъщност Шумахер не за първи път става жертва на подобна гавра. През февруари 2014 г., докато още се намира в болница в Гренобъл, в туитър се появява новина за смъртта му. Съобщението събира десетки журналисти и почитатели пред болницата, но екипът категорично ги отпраща с уточнението, че са станали жертва на измама. Сега специалистите, грижещи се за Шумахер, също категорично отрекоха поредната жестока спекулация със здравословното му състояние. Те уточниха, че той дори показва напредък, като на последните проведени мозъчни тестове е дал положителни резултати. Изразява се дори надежда, че ще може да бъде събуден от изкуствената кома.

Само седмица преди това друга велика личност стана жертва на интернет смърт. Фалшив сайт, наподобяващ по дизайн този на Си Ен Ен, обяви кинолегендата Клинт Истууд за починал. Според статията 87-годишният актьор е намерен бездиханен в имението си. Дори са цитирани фалшиви съболезнование от други звезди като Том Ханкс, който бил написал: “Останах без думи. Има хора, които винаги смяташ, че ще бъдат до теб.” Новината бързо се разпространява, но е отречена от семейството на актьора. Негови близки подчертават: “Не е нужно Клинт да почине, за да си спомните за него.” В туитър пък почитатели на звездата пускат множество постове, възхваляващи постиженията на Истууд. Един дори подчертава: „Всички знаят, че Смъртта не смее да прибере Клинт!”

През май тази година пък модата за фалшива смърт достигна дори Нобеловата лауреатка за литература Светлана Алексиевич. Съболезнования за кончината й са изразени официално от френския министър на културата Франсоаз Нисен и бяха препубликувани в множество френски медии. Те съобщават, че беларуската писателка и журналистка е починала на 69-годишна възраст при посещение във Франция. Историята се раздуха толкова много, че се наложи самата Алексиевич да опровергае, че не е мъртва. Тя заяви пред журналисти: “Не знам на кого е притрябвало подобно нещо. Аз в момента дори не съм във Франция, а в Сеул за представянето на мои книги.”

Малко преди руската писателка, жертва на фейк смърт стана и самият Чък Норис. Американски сайт си позволи да обяви великия Чък за починал. В публикацията се твърди, че 76-годишният актьор е намерен в дома си мъртъв. Истинска вълна от скръб заля феновете му. Те споделят съболезнования след съболезнования и ситуацията стига почти до истерия в социалните мрежи. Когато обаче се разбира, че новината е измама, истерията не стихва. Просто променя хода си. Новата вълна от съобщения е с поредната доза от велики шеги за актьора. Една от най-споделяните е: “Норис всъщност е починал още преди десет години. Просто Смъртта още не смее да му го каже.”

Всъщност най-обичаните и най-скандалните звезди са най-честа жертва на спекулации. Неповторимият Чарли Шийн няколко пъти е обявяван за мъртъв. През 2012 г. спамъри се възползват от факта, че Шийн е уволнен от “Двама мъже и половина” и месеци наред името му се появява в медиите единствено замесено в скандали за злоупотреба с наркотици и алкохол. Те пускат вестта за смъртта му, за да привличат потребители към съмнителен сайт и тя е приета за чиста монета от феновете. Няколко месеца по-късно Шийн отново е обявен за мъртъв, но този път почитателите му не се връзват, тъй като за причина е съобщена не злоупотреба с алкохол или наркотици, а падане със сноуборд.

През 2014 г. е пуснат слух и за смъртта на Маколи Кълкин. В социалните мрежи се появява информация, че тялото на 34-годишния актьор е намерено в апартамента му в Манхатън. Дори е пуснато фалшиво интервю с полицай, твърдящ, че не става дума за убийство, а със сигурност актьорът е починал сам най-вероятно вследствие на смъртоносна комбинация от хапчета и алкохол. Кълкин, който от години има проблеми с наркотици и с нищо не напомня на сладкото момче от “Сам вкъщи”, трябва да пусне снимки, за да докаже, че е жив. Потребителите на социалните мрежи като че ли се изненадват повече не от новината за смъртта му, а от факта, че тя се оказа фалшива.

Джеки Чан също става обект на спекулации неведнъж. През 2011 г. новината за смъртта му дори се появява в много сериозни медии. Като причина е изтъкнат инфаркт вследствие на преумора и изтощителен график по време на промотирането на “Кунг Фу панда 2”. Информацията е така достоверно поднесена, че много известни личности също се връзват на измамата и поднасят съболезнованията си. Дори Барак Обама пише прочувствено официално съобщение, в което изразява преклонението си пред таланта, силата и човечността на актьора.

Един от най-големите скандали с фалшива новина за смъртта на известна личност се разразява през юни 2015 г. “Кралица Елизабет II почина”, обявява репортер на Би Би Си в туитър. Съобщението е изтрито само минути по-късно с обяснение, че е „фалшива тревога“, но въпреки това погрешната новина се разпространява мигновено в социалните медии и дори Си Ен Ен и в. “Билд” я цитират. Репортерката Амен Каваджа, която пуска туита, се извинява веднага след това и обяснява, че серията от постове е била част от “суха тренировка” на медията за евентуално отразяване на смъртта на Елизабет II. От Би Би Си излизат с официално извинение и оправданието, че става дума за стандартна практика за важни събития, но е станала техническа грешка и съобщенията са се появили в социалната мрежа. Бивши служители на агенцията дори разкриха, че такива “сухи тренировки” за отразяването на кончината на кралицата се правят редовно, и то през последните цели трийсет години.

През 2014 г. списание “Пийпъл” също прави грешка по време на “сухи тренировки”. На сайта на изданието се появява възпоменателна статия за Кърк Дъглас. Оказа се, че това е предварително подготвен “некролог” за звездата, за да може медията да реагира максимално бързо при нужда. Защо обаче готовата статия е пусната погрешка, така и не става ясно, но със сигурност е неволно, защото най-отгоре пише редакционно съобщение “да не се публикува”.

Факт е обаче, че жертви на подобни новини стават и съвсем млади звезди. През 2009 г. 20-годишната тогава Тейлър Суифт е обявена от сайта SoundScan за починала вследствие на алергична реакция към приспивателни. Кънтри и поп изпълнителката приема с усмивка измислената новина и казва, че отдавна е престанала да следи и да коментира слуховете за себе си.

Майли Сайръс също става жертва на интернет смърт. През 2014 г. във фейсбук се разпространява снимка на певицата почти припаднала. Текстът към нея твърди, че Майли е намерена мъртва в дома си в Лос Анджелис след прием на свръхдоза наркотици. Феновете й изпадат в истерия. Изпълнителката отново намира оригинален начин да се справи в ситуацията – като отговор на измислената история пуска чисто гола снимка в инстаграм.

Всъщност повечето звезди приемат новините за смъртта си с насмешка и не се занимават нито да съдят фалшиви сайтове, нито да спорят с луди почитатели онлайн. В края на 2011 г. недоброжелатели редактират страницата за Джон Бон Джоуви в Уикипедия и добавят информация, че легендарният рок музикант е починал. Новината бързо се разпространява по сайтовете. В отговор Джон пуска снимка пред коледна елха, като държи надпис: “Раят много прилича на Ню Джърси”.

През 2014 г. слухове за края на великия Аксел Роуз се появяват в социалните мрежи и като първоизточник се цитира телевизия MSNBC. Според информацията създателят на Guns N 'Roses е починал в дома си в Холивуд на 52 години. Рокаджията не опровергава новината с възмущение, а напротив - пуска в туитър съобщение: “Сега като съм мъртъв, пак ли трябва да плащам данъци?”

През 2014 г. фалшив сайт, имитиращ новинарската страница на NBC, съобщава, че Хю Хефнър е намерен мъртъв в дома си и причината за смъртта му е инфаркт. Новината е цитирана от десетки медии и когато Хефнър опровергава слуховете, много хора му пишат, изразявайки радостта си, че новината е фалшива. Хефнър отговаря в туитър: “Приятно ми е да видя колко много хора се радват, че не съм умрял. Повярвайте ми – аз се радвам повече от вас.”

Морган Фрийман, който неведнъж е ставал жертва на фалшиви слухове за кончината си, винаги приема нещата с усмивка. През 2010 г. сайтовете започват да цитират несъществуваща новина, уж поместена на сайта на Си Ен Ен, за смъртта на актьора, а през 2012 г. е създадена страница във фейсбук, наречена “Почивай в мир Морган Фрийман!” Носителят на “Оскар” отговаря в социалната мрежа: “Чета, че съм умрял. Надявам се, че това не е истина. Ако е вярно обаче, съм щастлив да ви съобщя, че моят живот след смъртта съвсем прилича на този преди нея. Отидох в Лас Вегас да снимам филм за Лас Вегас. На някои това може и да им звучи като смъртна присъда.”

Година по-рано е разпространено съобщение във фалшив новинарски сайт, че Ръсел Кроу е починал по време на работа по нов филм в Австрия. Като причина е съобщено, че актьорът е паднал от скала, докато снимал опасна сцена.

Разбирайки за спекулативната новина, Кроу пуска съобщение в личния си профил в туитър: “Съжалявам, че не отговарям на съобщенията ви. Не съм в състояние. Паднах от скала в Австрия. Нямам идея защо бях там, но медиите никога не грешат. Сбогом!”