Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Който пие бира, не е пияница. Така си мислят тези, които надигат шишетата седнали, прави и дори в движение. Те не подозират, че освен наслада и бирено коремче пивото може да им докара и тежък проблем, ако прекаляват с него.

Мъжът изпива минимум 60 л бира годишно. Пиенето на бира стана мания и сред подрастващите, които се усещат по-зрели с бутилка бира в ръка. Масова заблуда е, че бирата е полезна напитка с ниско съдържание на алкохол. Който си мисли, че може да я пие на корем, трябва да знае, че така ще увреди сърцето и черния си дроб, ще наддаде на тегло и неусетно ще стигне до алкохолизъм.

Стомахът страда

най-напред

Бирата е слабо алкохолна напитка, но съдържа и етилов спирт. В някои видове той стига 10-14%, т.е. шише бира може да се приравни на 50 г водка. Всекидневното обливане на хранопровода и стомаха с бира, която е газирана, дразни лигавиците им. Жлезите по стомашната стена, които секретират храносмилателния сок, в началото отделят много слуз, а след това започват да атрофират.

Храносмилането става непълноценно, храната се задържа по-дълго или непреработена постъпва в червата. Резултатът е проблеми с изпразването на червата и гастрит. Хроничният алкохолен гастрит се съпровожда със слабост, понижено настроение, намалена работоспособност, метален вкус в устата, болки в корема, усещане за тежест под лъжичката.

Удар по черния дроб

Алкохолът е главният враг на черния дроб, чиято основна функция е да чисти организма. Ако има да се справя с големи количества бира, това го претоварва и той вече не е надеждна бариера за другите вредни вещества. Прекаляването с бирата стимулира развитие на възпалителни процеси и води до хепатит. Този “бирен” хепатит протича в скрита форма, без изразени симптоми. Ако не се открие навреме, води до цироза на черния дроб.

От много бира страда и панкреасът. Тя потиска отделянето на ферменти и естественият процес на разграждане на храните се нарушава.

Товари тройно

бъбреците

Бъбреците регулират водно-електролитния и киселинно-алкалния баланс на организма. Бирата ги нарушава, защото кара бъбреците да работят при утроено натоварване. След халба бира всеки търси тоалетна. Тази реакция на организма се обяснява с дразнещото действие на спирта върху бъбречните тъкани и повишената филтрация през тях.

С мощния си диуретичен ефект бирата извлича от организма важни елементи като калий, магнезий и витамин С. При дефицит на калия има срив на сърдечния ритъм, болки в прасците, слабост в краката. Недостигът на магнезий влияе на настроението, човек става раздразнителен, лошо спи, получава крампи.

Без витамин С се понижава имунитетът и простудите зачестяват. При редовно прекаляване с бира може да се стигне до склероза на кръвоносните съдове, захранващи бъбреците, до кръвоизливи, инфаркт на бъбреците и огнища на атрофия в тях. С времето те се смаляват.

Сърцето се

увеличава

Пивото се абсорбира много бързо и ако се пие по много, води до варикозно разширение на вените и увеличаване на сърцето. Рентгенолозите наричат това синдром на биреното сърце. То се обвива в тлъстина. Сърдечните съкращения се учестяват, появява се аритмия и кръвното се повишава. Физическото усилие се понася по-трудно, появява се задух.

Рискът от исхемична болест при бирените алкохолици е много по-голям. Увеличеният обем на сърцето и намалената способност на сърдечния мускул да се съкращава водят до сърдечна недостатъчност. Следствието е 2 пъти по-голяма смъртност при инфаркт.

Бирата съдържа фитоестроген - аналог на женския полов хормон. Той попада в нея от хмела, който придава специфичния й горчив вкус. Това обяснява защо бирата разстройва ендокринната система.

У мъжете се потиска производството на тестостерон, женските хормони започват да доминират и се променя външният им вид. Космите по лицето и тялото, както и мускулната маса намаляват, по бедрата и талията се натрупват тлъстини. Променя се и тембърът им. Става така, че страстният бираджия придобива женствени форми.

Биреният

алкохолизъм

“захапва” по-бързо

Погрешно е да се смята, че слабо алкохолното пиво не води до привикване. Човек се пристрастява към бирата неусетно и неслучайно за този вид алкохолизъм има отделен медицински термин. Той се различава от другия по това, че се развива 3-4 пъти по-бързо и желанието да изпиеш една бира е много по-силно. Нямаш нужда от специален повод или весела компания, може да си пийваш самичък пред телевизора. Зависимостта от бирата е тежка и трудно поддаваща се на лечение.

“Бирахоликът” не ходи на психиатър. Вместо това търси помощ при болки в стомаха, сърцето, бъбреците. Но за лекаря е лесно да разбере, че причината за тях е прекаляване с бира.

Бирата е полезна само при умерена употреба. Границата, която не бива да се прекрачва, е индивидуална и всеки трябва сам да я определи. Биреният алкохолизъм е коварна болест. Любителите на пивото привикват не само към опияняващото действие на алкохола, но и към успокояващия нервите ефект. Затова увеличават броя на халбите, за да се наслаждават на приятното отпускане отново и отново. И бирата като истински наркотик става жизненонеобходима.