Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънце, пясък, море. Всеки иска да прекара лятната си ваканция на спокойно, райско място. "168 часа" проучи и направи списък с едни от най-красивите плажове, които се намират между 700 и 3000 км от България. Умишлено не предлагаме на вашето внимание изтъркани дестинации като о. Тасос или пък прочутия плаж "Наваро" на Закинтос, където дори не можеш да си направиш снимка, без да бъдеш бутнат от някого. И все пак на един резервоар от София има не толкова популярни късчета от рая, скрити в лазурни лагуни, които само чакат да бъдат посетени.

Макар и Гърция да е най-посещаваната от българите дестинация, на нейна територия се крият места, които са малко познати на повечето хора. Като Елафонисос. Той е малък населен остров, много близо до брега на южната част на Пелопонес.

о. Елафонисос
о. Елафонисос

От София до о. Елафонисос спокойно може да се стигне с кола Разстоянието е 1061 км, като 699 км включват магистрали и скоростни пътища. Времето, което ще ви отнеме пътят, е 15 часа, които включват 25-30 минути от пристанището на Пунда, Лакония. Фериботите пътуват всеки ден, на всеки час.

Общите разходи за път са на стойност 275 лв., като те включват 74 лв. за тол такси и 192 лв за бензин. За дизелова кола сумата е една идея по-малка - 125,30 лв., а на газ - 123,34 лв.

Друго красиво място в Гърция е о. Кефалония, а най-популярният му плаж е Миртос, сгушен между планините Агиа Динати и Калон Орос. Избиран е за най-добър гръцки плаж цели 12 пъти, а недостатъкът му е, че пясъкът там е кът, а ивицата е почти изцяло от бели камъни.

о. Кефалония
о. Кефалония

Кефалония е на 883 км от София, а половината от тях - 452 км включват магистрала. Пътува се приблизително 14 часа, които включват и 3 часа път с ферибот, който може да се вземе от пристанището в Патра до градчето Сами на острова. Общите минимални разходи за тази дестинация са 220 лв., като 64 от тях са тол такси, и бензин 145 лв. От Сами до красивия плаж Миртос се стига само за 30 минути, а разстоянието е 17 км. До Кефалония може да се стигне със самолет. Полети от България до Атина и оттам до летището на острова има почти всекидневно, но цената на билета само за частта Атина - Кефалония е много висока - от 208 лв. до 723,94 лв. Летището на Кефалония се намира на 8 км от столицата Аргостоли, като най-удобният транспорт е такси, което взима около 15 евро за превоз.

Остров Китнос също не е за изпускане. Той има редовни фериботни връзки с Пирея, както и ферибот от пристанището Лаврио и съседния остров Кея.

О. Китнос
О. Китнос

Гърците го познават заради лечебните минерални извори в село Лутра, докато малкото чували за него туристи го свързват с плажа Клона, дълга ивица пясък, която съединява острова с малкото островче Агиос Лукас. От София до Лаврио, където се хваща ферибот до Китнос, пътят е 842 км, като 642 са по магистрала. Отнема 10 часа, а общите разходи са 219 лв. - тол такса - 68 лв. и бензин 141 лв.

На гръцка територия е о. Карпатос. Той е значително по-отдалечен и затова е непознат на масовия турист. Запазил е своята автентичност, а цветът на водата там наподобява тази на Малдивите например.

о. Карпатос
о. Карпатос

Отнема доста време да се стигне до Карпатос с ферибот, но има и летище, което обслужва местни и някои чартърни полети. Цената на билета от България до чудното място е 453,39 евро. Фериботът пък пътува близо 19 часа от пристанището в Пирея, а цената за двама човека с кола е 340 евро.

Българи пътуват често до Карпатос и като изминават с автомобил разстоянието до Солун, а оттам вземат вътрешен полет до острова.

По отношение на плажовете Карпатос има какво да предложи. Най-красивите и снимани плажове на острова са Апела и Кира Панагия, но и двата са покрити с дребни камъчета вместо с пясък. За сметка на това обаче заливите са с прозрача синя вода.

Отдалечено място, без навалица е и остров Гавдос.

о.  Гавдос
о. Гавдос

Неговата ивица е печелила наградата на CNN за най-добра плажна обител. Той е най-южната точка на Европа, а това, че е далеч от брега, е един от големите му проблеми. Често не можеш да стигнеш дотам или да се върнеш, защото в открито море вълните стават прекалено големи, за да се движат фериботите.

Но ако все пак се престрашите, до Гавдос се стига през о. Крит, тоест нужно е да се прекачат цели два ферибота. Общият път по суша е 1251 км за 21 часа, тъй като 664 км са по магистрали. Общият разход е 125 евро, като 62 лева са тол такси. От Атина се хваща ферибот за Крит, прекосява се острова и от пристанището Палеохора, само в ясно време, се хваща ферибота за Гавдос. Пътуването си заслужава, защото плажовете му наистина са пусти. На острова живеят едва 40 души, има един полицай и един пощальон.

В другата ни съседка Турция също се намира малко познато райско място. Плажът "Олудениз" се намира на средиземноморското крайбрежие и е определено за най-красивото място в цяла Турция и като един от най-приятните плажове в цял свят.

Плажът "Олудениз"
Плажът "Олудениз"

Олудениз Бийч предлага плажна ивица с дължина от над 2 километра, която в най-северозападната си част приключва при живописен полуостров, оформяйки закътана лагуна с чисти и спокойни води. Пясъкът е едрозърнест и светъл, а на места плажната ивица се състои от бели овални камъчета. Морските води са изключително прозрачни, преливащи в синьозелени нюанси.

Това райско кътче се намира на 1361 км от София, от които 768 км са по магистрали. Общо пътят отнема 18 часа, като разходите са 164 лв., като 156 лв. от тях са за бензин.

Близо до България се намират и китните плажове на Черна Гора, Босна и Херцеговина и Хърватска. В Черна гора най-популярните и същевременно красиви места са плажът "Яз" и "Свети Стефан"

Плажът "Яз" е препълнен само по време на една определена седмица на юли, когато събира меломаните на бреговете си за ежегодните летни фестивали. През останалото време той е чудесно място за почивка след дългото обикаляне на историческите градове Будва и Котор.

Плажът Яз"
Плажът Яз"

"Яз" се намира на 6 км от град Будва. А от нея България я делят 647 км, само 188 от които са по магистрала. Пътуването отнема приблизително 11 часа, а общите разходи са 131 лв. за бензин.

В Хърватия пък откриваме The Queen's Beach, намиращ се до градчето Нин. Дълга пясъчна ивица, прорязана на места от плитка вода и красиви планински гледки. Това място не е популярно сред туристите, защото трябва да положиш усилие, за да стигнеш до него. От южния край на плажната ивица можете да се разходите през плитките води и да достигнете

The Queen's Beach
The Queen's Beach

Сдриак, който е с форма на сърп, забиващ се от север, за да създаде плитка лагуна с пясъчен плаж. От другата страна на водата на изток се издигат сивите склонове на планините Велебит, които осигуряват спираща дъха гледка на хърватското крайбрежие, гледано от високо. Това кътче от рая се намира на 1073 км от София и на близо 11 часа път. Разходите са общо 246 лева, като тол таксите са 62 лева, а бензинът 176 лв.

По-близко до нас, само на 835 км се намира "Златният рог", друг невероятен плаж в Хърватия. Той впечатлява с издължената V-образна форма на бреговата ивица, обградена от водите на Адриатическо море. Променя очертанията си на всеки две-три години в зависимост от вятъра и морските течения.

Плаж "Златният рог"
Плаж "Златният рог"

"Златният рог" е едно от най-красивите места в страната, както и доста привлекателно за уиндсърфинг. Намира се на 2 км от град Бол. Макар и по-близо, пътят дотам от София отнема приблизително 16 часа, защото само 127 от тези 835 км минават по магистрала. Общите разходи са 90,38 евро, които включват тол такса от 2 лв. и бензин за 166,42 лв.

Малко и спокойно островче в Хърватия е Вис, а високите скали, които обграждат малката плажна ивица Станива, са отлична възможност за спорт за катерачите. Дотам може да се стигне само с лодка и със сигурност няма да откриете тълпи от туристи. Лодка можете да наемете от гр. Сплит, на 859 км от София, а разходите дотам са приблизително 190 лв. (13 лв. тол такси и 166 лв. за бензин).

о. Вис
о. Вис

Друга не толкова популярна дестинация за почивка е Албания. И докато плажовете на брега на град Касмил може и да са пълни в определени дни от годината, то трите острова срещу тях често са почти празни. До тях може да се стигне и с добро плуване или лодка, а веднъж стигнали там, пред вас се открива гледка към гръцкия остров Корфу.

Плаж "Касмил"
Плаж "Касмил"

Касмил е едва на 671 км от България и само на 9 часа път Разходите за пътни такси и гориво са общо 145 лв.

На италианския бряг също има места, които не са за изпускане.

Чефалу на осторов Сицилия е място, което е като от картичка. Стар град на брега на морето, чийто единствен недостатък е, че има тесен плаж, но за сметка на това доста дълъг. Лунгомаре е 5-километровата пясъчна ивица на Чефалу с плитка и спокойна вода. Мадзафорно се намира на около 3 км от града и представлява поредица от малки плажчета, които се редуват със заобикалящите ги скали.

Плаж "Чефалу", о. Сициля
Плаж "Чефалу", о. Сициля

Любимият на местните плаж е Сетефрати. Магичното място се намира на 1303 км, като 717 от тях са по магистрали, а до острова се хваща ферибот от Дурес. Общите разходи са 232 лв., включително тол такси - 13 евро и бензин за 205 лв. Друг начин за почивка в Сицилия е с полет от летище София до Катания, като цената на двупосочен билет започва от 213 евро.

Близо до град Бауней на о. Сардиния се намира плажът "Кала Голоритце".

Плажът "Кала Голоритце", о. Сарадиния
Плажът "Кала Голоритце", о. Сарадиния

Той не е от най-популярните места на острова, тъй като е труднодостъпен. До него не можете да стигнете нито с кола, тъй като скалите не позволяват да се построи път, нито с лодка, защото на дъното има прекалено много камъни. За да се доберете до най-фотогеничното място на Сардиня, трябва да отделите поне 1 час за преход през планината на отиване и два пъти повече на връщане. Но водата има невероятни оттенъци на синьо и зелено и е толкова чиста, че вкарва "Кала Голоритце" в класацията за най-подходящите плажове за гмуркане.

Пътят до Сардиния включва 1946 км, 1473 от които по магистрали. Преходът отнема 26 часа, пътуване с ферибот от пристанището в Пьомбино. За това разстояние са нужни близо 422 лв., като 100 лв. са за тол такси, 281 лв. бензин и 40 лв. пътни такси.

Ако все пак решите да отидете до острова със самолет, 276,76 евро излиза най-евтиният двупосочен билет за магичното място. Летището се намира в град Каляри, на 145 км от Бауней.

Значително по-далеч от България магични плажове има и на остров Менорка - Испания, Крозон - Франция и "Прия Марина" в Португалия .

"Кала Макарела" е плаж на остров Менорка. За да стигнете дотам са ви нужни 30 часа, пътят е 2168 км, по-голямата част от които минават по магистрали и скоростни пътища, а общите разходи са 694 лв. Ферибот до райското кътче можете да хванете от Барселона. Двупосочен самолетен билет директно до острова ще ви струва най-малко 406, 27 евро.

Плаж "Кала Макарела", о. Менорка
Плаж "Кала Макарела", о. Менорка

Морето там винаги е спокойно, пясъкът е бял и ситен, а в най-големите жеги борови и дъбови дървета хвърлят разхладителна сянка.

Virgin island's creek в региона Бретан, Франция, е друго екзотично място на 2761 км от Бълтария, като 2511 км от тях са по магистрала. Общите разходи дотам са 695 лв. (201 лв. за тол такси, 436 лв. за бензин и 56 лв. и други такси). Virgin island's creek е близо до Крозон, а до него се стига само с лодка, пеша или с плуване.

Virgin island's creek , Франция
Virgin island's creek , Франция

Най-далечното място сред предложенията на "168 часа" е "Прия Марина" в Португалия

Плаж "Прия Марина", Португалия
Плаж "Прия Марина", Португалия

Плажът е в топ три на най-красивите ивици в страната - със скалисти арки и подводни пещери. Известен минус е, че ивицата пясък е малка. Над "Прия Марина" има паркинг, където можете да оставите колата.

Райското кътче е на 3571 км от София, като 3477 са по магистрали. Пътуването отнема около 35 часа и струва 952 лв., като 346 лв. от тях са за тол такси, бензин - 567 лв. и още такси за 40 лв. Летището на Лисабон също е близо до райското място, а билетът до там е 236,62 евро в двете посоки.