Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

70-годишна черна вдовица, отровила трима мъже и получила 9 млн. долара от застраховките им, бе изправена пред съда в окръжния съд в Киото.

Пенсионерката Чисако Какехи е заподозряна в серия убийства на съпрузите и любовниците си, които отравяла с цианкалий. Тя е надживяла десет свои спътници в живота за последните 20 години, шестима от които са починали при мистериозни обстоятелства. Следствието доказва, че черната вдовица е получила след смъртта на повечето жертви не само парите от застраховките, но и завещания по последната им воля, съобщи “Джапан тъдей”.

Чисако Какехи, получила прякора Черната вдовица от Киото, е родена в префектурата Фукуока и за първи път се омъжва на 24 г. Заедно със съпруга си става собственик на фирма за графичен дизайн и печат в Осака. През 1994 г. мъжът на Чисако умира, а фирмата фалира.

Домът на Какехи е продаден на търг. Чисако живее в крайна оскъдица и започва да взема заеми от съседите. След това тя тръгва да търси мъже, но всички започват да умират скоро след запознанството им. Чисако винаги избира състоятелни половинки с годишен доход не по-малко от 90 000 долара. Макар че Какехи неведнъж ставала богата наследница, парите на починалите мъже не й носели желаното благополучие. За да си докара допълнителни доходи, се занимавала със спекулативни сделки с акции и фючърси.

По данни на японската преса Какехи намирала партньорите си чрез брачни агенции. Следствието смята, че жената е извършвала престъпленията, за да наследи имуществото на жертвите си.

Разследването на убийствата започва през 2014 г., след като в кръвта на един от мъжете й – 75-годишния Исао Какехи, е намерен цианид, при това в доза, много по-висока от леталната. Тя се запознава с него чрез интернет сайт и той умира едва месец след женитбата им. Животът на господин Какехи е бил застрахован и след смъртта му тя получава 100 млн. йени (около $850 000).

Полицията установява, че преди последния й съпруг също така внезапно са починали още шестима мъже, с които е имала връзка. Първоначално се предполага, че причината за смъртта на 71-годишния Мазанори Хонда, който загива в катастрофа с мотор, е инфаркт, но по-късно става ясно, че в кръвта му също имало цианид. Същата е съдбата и на 75-годишния Минору Хиоки, в чиито труп е открит цианкалий.

Освен това Чисако се опитва да убие 79-годишния Тошиаки Суехиро, с когото е сключила брак. По време на вечеря в ресторант в питието му е поставена циановодородна киселина, безцветна силно - отровна течност, за което също е обвинена Черната вдовица от Киото. Той пада на паркинг, но умира след две години.

Всички тези престъпления са извършени в периода от 2007 до 2013 г. През ноември 2014 г. заподозряната е арестувана.

Чисако Какехи разказва пред следствието, че е била омъжена четири пъти и някои от партньорите й са починали скоро след началото на романтичните им взаимоотношения. Полицията разбира, че тя е получила застраховките на починалите, но няма доказателства, че е отравяла мъжете си. Следователите обискират домовете на вдовицата в Киото и Осака и намират торба с цианид в саксия, закопана от самата нея недалеч от къщата й, капсули и контейнери за съхранение на препарати и медицинска литература за цианкалий в дома й според Би Би Си. Жената признава по време на следствието, че е дала на четирима свои партньори капсули с цианид. По-късно обаче защитата на Чисако настоява това признание да бъде изключено от материалите по делото, като се позовава на старческа деменция на клиентката си.

Днес подсъдимата отрича вината си и казва, че не може да убие никого. Черната вдовица от Киото твърди, че на преклонна възраст искала да води спокоен живот, без да преследва корист и изгода, а да се опира на достоен избраник, какъвто за жалост не намерила. Пред съда тя заявява още, че била “обречена да страда” за смъртта на близките си.

“Откъде мога да имам отрова? Ако хората ме подозират в убийства, смятам, че е по-лесно да отхапя езика си и да умра”, казва Какехи, която слуша въпросите, които й задават, със слушалки, понеже не чувала.

Процесът срещу Черната вдовица от Киото се очертава да бъде дълъг и има широк обществен резонанс. На първото заседание присъстваха около 600 японци. Очаква се в рамките на съдебния процес да се явят около 50 свидетели. Процесът ще продължи до 7 ноември т.г. През 2016 г. Чисако Какехи влезе в класацията на 8-те най-известни черни вдовици. Преди нея фаворит за мрачната слава в Япония бе Канае Кидзиму, която през 2012 г. бе осъдена на смърт за убийството на трима мъже. В момента тя очаква решение по жалбата си от Апелативния съд.