Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендата на “Манчестър” заяви, че е останал в Англия, за да вкара на “Ливърпул” и за да играе на световното.

"Веднъж син, завинаги син", пише на фланелката на Уейн Руни, когато през 2004 г. той вкарва един от последните си голове за "Евертън". През август същата година футболистът преминава за 25 милиона паунда в "Манчестър Юнайтед". Останалото, както казват, е история. Руни бързо се превърна в легенда на "Червените дяволи" и доби легендарен статус сред феновете им. На 8 юли тази глава от приказката беше затворена може би завинаги. На пресконференция в Ливърпул футболистът обяви, че 13 години по-късно той ще направи едновременно изненадващо и дългоочаквано завръщане на "Гудисън парк".

Руни е един от най-големите продукти на школата на "Евертън". Феновете, които следят Висшата лига, все още си спомнят пресконференцията, на която "Карамелите" обявиха, че ще подпишат първия професионален договор с него. Това става в присъствието на тогавашния мениджър на сините от Ливърпул - Дейвид Мойс. "Ако не друго, то поне на пресконференцията 14 години по-късно футболистът обяви завръщането си в "Евертън" с доста по-отработено представяне", пише "Гардиан" по повод новината. Преди 14 години , когато за пръв път е пред журналисти, събрали се на "Гудисън парк" специално заради него, футболистът е едва на 17 и още само мечтае за трофеите, които ще спечели. Тогава Мойс на два пъти му прави забележка - веднъж да не дъвче дъвка и веднъж да не пие вода директно от бутилката. Самият Руни е толкова плах и притеснен, че журналистите едва го чуват какво говори.

14 години по-късно доста различен Уейн Руни заема мястото си пред микрофона в стаята за пресконференции на "Гудисън парк". Той закъснява с 20 минути, за което никой и дума не му обелва. При представянето си държи тениска с 10-и номер - прясно овакантен от заминалия в обратната посока към Манчестър Ромелу Лукаку.

Разказва как е пазил трансфера си в "Евертън" в тайна дори и от най-близките си хора: "Баща ми щеше да е толкова развълнуван, че нямаше как да се сдържи да не издаде тайната. Същото се отнася и за мама. Споделих едва след като бях сложил и последния подпис под документите за трансфера. Синът ми Кай беше толкова щастлив, колкото не съм го виждал досега. Баща ми също. Той е най-големият фен на "Евертън", а вече 13 години се налагаше да пътува до Манчестър, за да ме гледа. Сега вече ще е на пет минути път."

И наистина - футболът в Англия стана малко по-интересен след трансфера на Руни обратно в "Евертън". Всеки футболен фен би искал да види как тази суперзвезда ще играе след завръщане в родния клуб. И то на "Гудисън парк" - място, на което е бил и обожаван, и презиран. Омразата към него се чувстваше най-силно, когато той целуна емблемата на "Манчестър Юнайтед" точно пред трибуната, на която се състоя пресконференцията за трансфера му. Самият Руни побърза да опровергае най-черните прогнози, че "Гудисън парк" ще е вид старчески дом за него - място, където да си завърши кариерата спокойно, без напрежение и без сътресения: "Наясно съм, че кариерата ми изглеждаше тръгнала надолу през последните няколко месеца. Истината е, че не ми беше трудно да разбера, че няма да се разберем с Мауриньо. Стартирах сезона добре, но имах един доста слаб мач срещи "Уотфорд" през ноември. Тогава разбрах, че времето ми на "Олд Трафорд" е преброено".

Няма да е изненада, ако се окаже, че всъщност Моуриньо е по-големият губещ от този трансфер. Той с лека ръка се раздели с истински идол за "Червените дяволи". Руни е рекордьор по отбелязани голове за клуба, след като през изминалия сезон стигна до 253 попадения и така задмина досегашния рекорд от 249 на Боби Чарлтън. Освен това за 13-те си години в отбора той е спомогнал на клуба за спечелването на впечатляващите 5 шампионски титли, една Шампионска лига, една купа на Футболната асоциация и три купи на лигата.

Руни е лицето на цяла една ера в развитието на отбора, и то успешна такава. Затова и португалският треньор може да си е спечелил още врагове сред феновете на отбора, които още от началото на престоя му не го подкрепят безрезервно. Дали няма да се окаже, че Специалния е направил голяма грешка, като се е разделил с легендата? Броят на пръстите на едната ръка пътите, в които самият сър Алекс си е позволявал да се раздели с толкова важен за историята на клуба играч.

Самият Руни не изгаря от реваншизъм спрямо Моуриньо: "Голямата ми цел няма да е да се върна и да вкарам гол на "Олд Трафорд".

Голямата ми цел ще е да вкарам срещу "Ливърпул". Това е най-специалното за един футболист на "Евертън". До днес съжалявам за онази греда, която ударих в последното мърсисайдско дерби, в което играх преди 14 години". Руни споделя, че другата голяма цел пред него е световното в Русия: "Ако бях отишъл в Китай, щях да изкарам повече пари, но нямаше да имам шанс да играя за Англия. Не те викат в националния отбор заради добрите ти мачове едно време. А аз много искам да ида в Русия и да спечеля нещо там."

"Два пъти син, винаги червен", написа сайтът Goal.com в отговор на възторга в света на футбола от завръщането на Руни в "Евертън". Според изданието той е обречен да бъде винаги считан за един от най-добрите нападатели в историята на "Манчестър Юнайтед", независимо от това какво ще стане при "Карамелите". Все пак съвременният футбол има нужда повече от вдъхновение и по-малко от многомилионни трансфери в Китай. Затова Руни с екипа на "Евертън" със сигурност ще е свеж полъх във Висшата лига през идния сезон. Самият футболист изглежда готов отново да се докаже като преследващия гола с цената на всичко нападател. И ако не друго, то поне със сигурност Руни ще ни даде още един голям повод да гледаме мачовете на "Карамелите" за следващите 2 сезона.