Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Футболната звезда уволнява треньори с едно щракване на пръста, иначе мрази да чете, да гледа филми и да ходи по купони.

Аржентинският гений навремето си бие инжекции, за да мине 1,50 м, а днес няма кой да го стигне по успехи.

Преди не чак толкова години учителката накарала децата да дойдат на другия ден, облечени в костюми на диви животни. Условието било всеки малчуган да си избере това животно, което най-много обича и смята близко до собствената си същност. 24 часа по-късно Лионел Меси се появил преоблечен като охлюв. Някъде там започва легендата за момчето, което е истинско страшилище на терена и абсолютен загубеняк извън него.

Аржентинският гений с едно движение на крака може да хвърли във възторг милиони хора по целия свят. А след края на мача единственото му желание е да си легне на диванчето в хола и евентуално да се хване с превъртането на поредната плейстейшън игра.

Може и да е в топ 3 на най-известните хора в света, но иначе мрази да ходи по дискотеки и ресторанти. Доста дълго време няма в телефона си нито един от номерата на съотборниците си в "Барселона". Испанските медии твърдят, че е истински диктатор в съблекалнята, но извън нея прилича повече на уплашено дете.

С едно помръдване на веждите е способен да уволни непослушен треньор, а след това на излизане от стадиона да се усмихва притеснено и да бяга подплашено от хищно насочените микрофони. У Меси сякаш живеят доктор Джекил и мистър Хайд, което го прави толкова интересен експонат дори за хората, които нямат интерес към ритането на топката.

Ролята си на Двуликия в световния футбол Меси започва да гради още от най-ранна детска възраст. Съдбата го моделира като мъж на крайностите, предлагайки му уникалния шанс да се измъкне от крайното отчаяние и да го изстреля към върховното щастие. Началото никак не е лесно. Малкият Лионел върви стряскащо нисичък за годините си. Лекарите откриват коварно заболяване, което обаче може да бъде преборено.

Срещу съответната сума, разбира се. На ученика трябва да бъдат бити инжекции с хормон на растежа, които струват по 2000 долара на месец.

И както става в приказките на Братя Грим, родителите му нямат тези пари и се надяват на провидението да разреши семейното нещастие. Баща му Хорхе Меси работи в металургично предприятие, а майка му Селия Кучитини се бъхти от сутрин до вечер като офис чистачка и в същото време се грижи за четирите си деца.

В началото родителите някак си намират необходимите пари за лечение, но след това бащата е уволнен и настават мрачни дни. Приказната съдба обаче не стои със скръстени ръце и намира изход за отчаяните родители. Оказва се, че техният син освен с ниския си ръст се отличава и със страхотна футболна техника. Толкова е добър и с двата крака, че много бързо го вземат в школата на аржентинския гранд "Нюелс Олд Бойс".

На 17 септември 2000 г. Меси, татко му Хорхе и футболният агент Фабиан Солдини кацат в Барселона. Шефовете на местния гранд остават като треснати, когато виждат пред себе си момче, което е високо едва 150 см. А иначе са им обещали новия Марадона. Домакините са готови по най-бързия начин да отпратят гостите от Аржентина, но в този момент се намесва техническият директор Карлес Рехач.

Той настоява момчето да остане, въпреки че е ниско, въпреки че лечението му с хормона на растежа струва скъпо и въобще не се знае дали ще порасне с още няколко сантиметра. Другите отговорни фактори в испанския гранд продължават да се мотаят. Бащата на Лионел е бесен и заявява, че със сина му ще отскочат до Мадрид, за да преговарят с кръвния враг "Реал".

В този момент директорът Рехач решава да действа на своя глава. Той кани баща и син на ресторант.

С таткото отварят бутилка вино за уталожване на напрежението и след две наздравици шефът в испанския гранд вика сервитьора да му услужи със салфетка и химикалка. На нея той написва договора на момчето, което след някакви си десетина години ще се превърне в единия от двамата най-велики футболисти на нашето хилядолетие. Днес тази салфетка е поставена в рамка и се пази за поколенията. В чест на истината след това е подписан далеч по-изрядно изпипан договор, но историята обича да помни онези велики дела, сътворени с помощта на една химикалка и една бяла салфетка.

И понеже Меси не обича да говори за себе си, летописците му са принудени да събират впечатления за първите му стъпки в "Барса" от играчите, които го посрещат в отбора.

"Искаше ни се да се подиграем на новото момче, че едва му се подава главата от тревата на терена. Много бързо се отказваш да се подиграваш с Меси, когато го видиш с топка в крака. Просто нямаше как да му я вземем. И тогава започнаха ритниците. бяхме бесни, че ни разминава с такава лекота, и започнахме да го ритаме. Той обаче ставаше, изтупваше се и продължаваше да прави всичко това, което другите не можеха", спомня си бившият футболист на "Барса" Людовик Жули.

Добрата новина за аржентинеца е, че лечението с хормона на растежа дава резултат и той пораства с още 19 сантиметра, за да стане 1,69 м. Пак е дребничък, ще кажат крайните песимисти, но в действителност Лионел Меси се превръща в истински великан всеки път, когато стъпи върху постиженията и рекордите си. Предлагаме ви една наистина кратка разходка около домашната му витрина с щастливите мигове и успехите:

Неофициалният му дебют за първия отбор е на 16-годишна възраст в контрола срещу Порто. На 17 изиграва и първи официален мач, при това в дербито с "Еспаньол". От тогава до сега е спечелил четири пъти Шампионската лига, осем пъти титлата на Испания, пет пъти Купата на краля, седем пъти Суперкупата на Испания, три пъти Суперкупата на Европа и три пъти световното клубно първенство. В индивидуален план завоюва рекордните за всички времена пет "Златни топки", четири "Златни обувки" и четири трофея "Пичичи". Лео има 507 гола в 583 мача за "Барселона"! Голмайстор №1 както в историята на клуба, така и на Примера.

Това, ще се съгласите, е напълно достатъчно да обрисува приноса на Лионел към световния футбол. На мнозина вече не им е интересно какво още ще постигне Меси, а кога точно ще се провали. Едва ли това ще се случи точно през 2017 г. Самият Меси, ако се беше измъкнал поне за малко изпод черупката, щеше да си признае, че това е една от най-знаковите години в живота му. Сега той отбеляза 30-годишния си юбилей, сега той се ожени за детската си любов Антонела Рокуцо, сега той подписа рекордно изгоден договор с "Барселона", който ще му носи по 1 млн. евро на месец. Има ли нещо, което още да желае нисичкият гений?

Ами, честно казано, той никога не е искал нищо особено. Да, сватбата му с Антонела беше за чудо и приказ, но целият блясък и 700-те гости бяха изцяло и само по желание на булката. Ако бяха питали Лионел как предпочита да се жени, сигурно щеше да грабне жената и децата и да си организира тиха церемония на някой екзотичен остров. Светският шум, шампанското и позлатените прибори просто не са му интересни. Колкото по-богат става той, толкова по-малко има за какво да си харчи парите.

Да, накупи си лъскави лимузини, но това беше по-скоро опит да се слее с останалите супербогати играчи на "Барселона". Сигурно щяха да го пратят в лудница, ако не идваше всеки ден на тренировка с различен спортен звяр за стотици хиляди евро. Колите са необходимост и Меси се подчини на законите на световния футбол, но другите глезотии са му скучни. Както вече стана ясно, той не търси компанията на съотборниците си и рядко отговаря положително на поканите за вечеря в скъпарски ресторант. Не обича да чете, не ходи на кино, не го влече да лети в Космоса. Не е особено претенциозен и какво ще яде, въпреки че никога не би отказал леко запечен стек от аржентинско теле.

Свободното си време уплътнява с електронни игри, безцелно шляене в социалните мрежи и, разбира се, с децата. Добре, че има много близки около себе си, които имат амбициозни идеи как да харчат милионите му.

Блясъкът и славата така и не го промениха в личния му живот, но го направиха съвсем друг човек във футбола. Някога пристъпваше притеснено от крак на крак, когато говори тренерът, а сега е достатъчно влиятелен да смени наставника си, ако нещо не е доволен от методите му на работа.

Меси си е диктатор в "Барселона" и никой не може да промени това. От него зависи формата на отбора. Ако нещо му е крив денят, всичко се сгромолясва. Той е болтчето, без което не може да функционира футболната фирма, в която са съсредоточени десетки милиарди евро. Така че просто никой не може да му каже копче, ако реши да маха треньора.

В Испания не посмяха да го пипнат с пръст дори когато стана ясно, че умишлено не е платил данъци в размер на около 4 млн. евро. И прокурори, и съдия направиха каквото им е по силите да докажат, че всъщност бащата на Меси е организирал схемата за укриване на данъци. Създателят на великия футболист отнесе условна присъда, а синът му се размина със солена глоба.

Ако го бяха заплашили с решетки, нищо чудно Меси да беше избягал от Испания и така страната щеше да се лиши от изключително богатство. Нещата обаче се нагласиха и Меси остава в "Барселона". Там го искат, докато се пенсионира, че и след това са готови да му намерят подходящ пост. Нищо чудно това лесно да се уреди. Едва ли Лионел си прави сметката да се върне в родната Аржентина, където да заживее в някое комплексче от затворен тип в Буенос Айрес. И без това аржентинците май са единствените в света, които не харесват своя сънародник. Обвиняват го, че не се раздава за националния отбор, позволяват си често да го освиркват. Добрият доктор Джекил си трае и обяснява, че прави всичко възможно, но не му върви в държавния тим. Мистър Хайд обаче няма да прости тази обида и едва ли някога ще пожелае да се завърне за постоянно на родна земя.