Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Станев
Стефан Станев

Прокурори и полицаи се задействали едва след 5-ата - след смъртта на момичето

Пет пъти бившата съпруга на убиеца Стефан Станев, който ликвидира със стик за голф Виола Николова, се е оплаквала от него в полицията. Само веднъж униформените и Софийската районна прокуратура са реагирали адекватно, образувайки досъдебно производство, и то след смъртта на 28-годишното момиче. Прокурорите, които са отказали да започнат дела срещу Станев за закана за убийство, ще бъдат санкционирани. “В момента се проверява цялостната им работа”, съобщи във вторник главният прокурор Сотир Цацаров.

Станев, който бил зависим от дрогата от 9-и клас, убил Виола на 23 юни около 5 ч сутринта. После потеглил с джипа си към морето. По пътя качил момче и момиче на стоп. В един момент обаче ги заплашил, поискал от тях да му дадат парите и лаптопите си. После пребил младежа с бокс.

На 3 юли във фейсбук бившата съпруга на Станев Благовеста пусна писмо, в което описа как

полицията,

прокуратурата

и съдът не са ѝ

обърнали

никакво

внимание

въпреки многото жалби, които подала. “24 часа” го публикува на 4 юли.

“Повод за проверката е публикацията във в. “24 часа”, където е поместено обръщението”, съобщи главният прокурор. “То е изключително силно и тъжно за тези, към които е адресирано”, добави той.

“Искам да се обърна към цялата съдебна система и по-конкретно към всички госпожи и господа, които от 2015 г. до ден днешен напълниха нощния ми шкаф с откази. Аз не разбирам от право, нито съм длъжна да уча право. И заключението на простата логика на една неправист жена е следователно, водена от гореизложеното, софийска неграмотна жена определи - отхвърля всяка вероятност за наличие и организация на правосъдна система на територията на Република Българи. След запознаване с материалите, изложеното налага извод, че липсват предпоставки за законност, което налага необходимост от намеса на народа”, написа Благовеста.

След като Цацаров и градският прокурор на София Емилия Русинова прочели публикацията в “24 часа”, била направена проверка на всички преписки, досъдебни производства, жалби от Благовеста срещу бившия ѝ мъж. Проверката показала нарушения на прокурорите и на полицията. “Ще коментираме собствените си грешки, а не да прехвърляме отговорност другиму. Докладът е изпратен и на вътрешния министър. Негов проблем е да преценява отговорността на полицията” , каза Цацаров. “Решение на съдите е дали ще проверят има ли дела по Семейния кодекс или по закона за домашното насилие между бившата съпруга и Станев”, каза той.

Последната жалба била подадена от сестрата на Благовеста на 16 май 2017 г. в 3-о РПУ. На 13 май Станев се заканил, че ще я убие. На 23 юни той убива Виола. “Всъщност убийството е единствената причина, поради която жалбата експресно е изпратена в прокуратурата на 28 юни и експресно е образувано досъдебно производство”, каза Цацаров.

Втората жалба е от 12 април 2016 г. Станев много пъти се заканвал по телефона на бившата си жена, че ще я ликвидира. Той ѝ звънял, когато тя била на публични места. Заплахите му започвали с “Ще те убия” и завършвали с “Приготвил съм ти инвалидна количка”.

На 18 април преписката била изпратена в прокуратурата, а на 7 юни

прокурор Дияна

Векилова отказва

да образува дело

“Постановлението е лишено от елементарни мотиви”, каза Цацаров.

Благовеста подала жалба на 12 април и в 3- о РПУ. “Жалбите са идентични, но това не е попречило на двете районни и на прокуратурата да работят по паралелни проверки”, посочи Цацаров.

На 26 април 2016 г. Станев е предупреден и на 10 август

прокурор Велин

Воденичаров

отказва дело

Мотивите му са по-подробни от другите. “Но на очи се набиват два основни проблема в тях.” Прокурорът приел, че Станев е невменяем, защото през 2015 г. бил лекуван заради зависимостта си от дрогата. “Азбучна истина е, че невменяемостта не е заболяване, а правен термин, и се установява само към момента на престъплението”, каза Цацаров.

Следващата жалба отново е в 3-о РПУ за закана за убийство, отправена на 5 август 2016 г. На 1 ноември прокурор Валери Василев отказва да започне дело.

Поредната жалба срещу Станев е от 14 септември 2016 г., когато той нахлул в дома на майката на Благовеста. Тогава срещу него е подаден и сигнал на тел. 112. Пристигналите полицаи му написали предупредителен протокол.

На 3 януари 2017 г. прокурор Валентин Филипов отказал да образува дело. “Всяко следващо постановление за отказа става по-кратко и по-кратко и не съдържа мотиви, каза Цацаров.

Убитата Виола
Убитата Виола
Бившата съпруга Благовеста
Бившата съпруга Благовеста