Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нов опит за хитова женска версия на Джеймс Бонд и Джейсън Борн се прави с шпионския екшън "Пробив" (Unlocked) на режисьора Майкъл Аптед ("Само един свят не стига").

Резултатът обаче оставя вкус на разочарование от крайния продукт на иначе уважавания британски визионер главно заради куцащия сценарий на Питър О'Брайън и тромавите изпълнения на звездния каст, който се изявява пред камерата.

Шведската актриса Нуми Рапас ("Прометей") се нагърбва с мисията да надмине Анджелина Джоли като доминиращ женски персонаж с необходимото енигматично излъчване в шпионските игри пред камерата. Според критиците въпреки таланта си тя така и не успява да направи запомняща се роля.

Актрисата влиза в главната роля на Алис Расин, която е сред най-добрите разпитващи агенти на ЦРУ. Критичен момент, в който не успява да изкопчи нужната информация от затворник навреме, срива нейната репутация и кариера. Десетки

невинни хора загиват в терористичен атентат в Париж,

който тя е можела да предотврати. Така Расин се оттегля, измъчвана от съвестта си, че не е спасила загиналите, и става агент под прикритие. Внезапно Алис получава възможност да се върне на активна служба, след като ЦРУ залавя заподозрян, за когото се смята, че има информация от първа ръка за нов смъртоносен атентат в Лондон. Агент Расин е извикана от някогашния си директор Боб Хънтър, изигран от Джон Малкович, с поръчението да предотврати биологична атака, която застрашава живота на лондончани.

Най-добрата в изтръгването на признания успява да изкопчи нужната информация, но тайнствено обаждане я изненадва точно преди да успее да предаде нужното на своите началници.

Оказва се, че Алис е въвлечена в сложна схема, като самата тя е жертва на измама, а разследването е дискредитирано. Успява да се измъкне на косъм и се впуска в една напрегната надпревара с времето и игра на котка и мишка между ЦРУ и МИ6, за да спре готвения терор, както и да разкрие истината за своите врагове. За помощ се обръща към единствените хора, на които може да се довери - някогашния си ментор Ерик (Майкъл Дъглас) и Джак Алкот (Орландо Блум), от специалните части.

Лентата безспорно е благороден опит за "по-нежна" киноверсия на култовия Агент 007 и неговата по-мрачна версия Джейсън Борн, но продуктът търпи поражение.

Планираната апокалиптична терористична атака

изглежда като аматьорска схема с лошо аргументирани мотиви

на "злите мозъци", които стоят зад нея. Фатално за цялостното усещане от филма е и залагането на онова банално цъкане на таймера, което трябва да бъде спряно в последната секунда, отдавна превърнало се в екшън момент - достоен за пародиране.

Критиците определят изпълнението на Рапас като твърде празно и восъчно като за главна роля. Изглежда, актрисата не се е почувствала достатъчно провокирана, макар да обича предизвикателствата. Като нейният пресен ангажимент за влизането в цели седем роли във фантастичния трилър "Седем сестри" на режисьора Томи Виркола. В лентата тя ще играе седем близначки, отгледани нелегално в едно различно бъдеще от изобретателния си баща, в чиято роля влиза Уилям Дефо.

В "Пробив" рамо до рамо с Рапас в екшън сцените се раздава Орландо Блум, чието стоене пред камерата би могло да се опише като опит за мъжкарско въздействие "ала Джейсън Стейтъм" с карикатурен акцент.

72-годишната звезда Майкъл Дъглас пък винаги се радва на респект към опита и възрастта си, която сякаш и във филма е дебело подчертана с реплики като: "Твърде съм стар за тези неща."

Единствено двукратният носител на "Оскар" Джон Малкович не може да бъде разкритикуван и сякаш остава встрани с висотата на артистичната си стойност.

Присъствието му обаче, вместо да има спасителен ефект,

прави още по-лоша услуга на лентата

и сякаш изтъква: "Твърде добър е за такава ниска топка."

И все пак почитателите на шпионските игри у нас могат да открият и много достойнства на филма.

Пък и неуспешната му "мисия" може да бъде изпълнена от "Атомна блондинка" (Atomic Blonde) на режисьора Дейвид Лийч с Чарлийз Терон в главната роля, чиято премиера е през август. Филмът е създаден по комикса The Coldest City на Антъни Джонстън и Сам Харт, разказващ за най-смъртоносния агент на МИ6 Лорейн Броутън.

Премиерата на "Пробив" е на 28 юли.