Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

800 млн. лв. не достигат за довършването на "Струма", въпреки еврофинансирането

Ако до есента няма одобрено трасе за пътя през Кресненското дефиле на магистрала "Струма" (лот 3.2) и ОВОС ще пренасочим финансирането към магистрала "Хемус" и тунела под Шипка. Това заяви по време на изслушване в транспортната комисия в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски. Ведомството му е управляващ орган на оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". За първи път Московски съобщи за тази опция в интервю за "24 часа".

Той уведоми депутатите, че за довършването на магистрала "Струма" -  лот 3.1 Благоевград - Крупник - 12,6 км, лот 3.1 - тунел "Железница" - 4,4 км,  лот 3.2 Крупник - Кресна  - и 21 км и  лот 3.3 Кресна - Сандански - 23,6 км, не достигат 800 млн.  лв. Откъде ще ги вземем - не се знае, каза той.

За "24 часа" министърът обясни, че като управляващ орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" , при липса на трасе и ОВОС за Кресненското дефиле той има право да свика Комитета за наблюдение на оперативната програма, за да се пренасочи финансирането. Като резервни проекти в нея са записани "Хемус" и тунелът под Шипка.