Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катар пръсна милиарди за модерни стадиони, но на тях ще останат да пасат камилите, ако продължи да ескалира напрежението в региона.

Решителното гласуване се проведе през 2010 г. и вече седем години носи само главоболия на хората, които участваха в него. Ако бяха избрали Англия или Америка, уядените футболни чиновници и досега щяха да се возят в златните си каляски и да тънат в охолство. Само че не - продадоха се за по 1-2 милиона долара и освен че провалиха собственото си бъдеще, прецакаха и целия световен футбол.

Преди 7 години босовете на ФИФА решиха да дадат на Катар домакинството за световното през 2022 г. и на практика отвориха кутията на пандора. Футболният свят изтръпна от възможността да се играят мачове на 50-градусова жега, ФБР започна мащабно разследване, ФИФА почти се взриви отвътре, а сега има и пряка опасност Мондиал 2022 да бъде тотално провален.

В чест на истината преди 7 години никой не предполагаше, че един ден несметно богатото емирство ще се окаже на нож с останалите страни от Персийския залив. Че и ще се чуе дрънкане на оръжие и показване на мускули. Вражеската коалиция, предвождана от Саудитска Арабия, обвини Катар, че подкрепя с всички сили и средства световния тероризъм.

Наложена беше блокада по въздух и море, а напрежението в региона се отрази и на футбола. Има реална опасност да не се проведе турнирът за Купата на страните от Персийския залив, който трябваше да се играе именно в отрязаното от останалия свят емирство. Със сигурност феновете в Англия, Германия, Франция, България или в Китай няма да се притеснят, че ще ги лишат от футболния сблъсък ОАЕ-Бахрейн.

Съвсем друга емоция носят новините, че е застрашено световното първенство по футбол. Вярно е, че до въпросния Мондиал остават още цели 5 години. Това е достатъчно време и за трайното помирение, и за унищожителна война, която да изтрие цели държави от лицето на земята. Поне на този етап изглежда, че двете страни в конфликта ще се помирят. Катарците просто няма как да издържат още дълго на натиска и ще се съгласят с условията на вражеската коалиция. Но какво пречи утре в региона отново да се натрупа напрежение, което да избухне като новооткрито газово находище. Кой може да гарантира, че опиянена от успеха си, Саудитска Арабия няма да продължи да натиска богатия си съсед, за да го подчини напълно. Защо пък друг от играчите в Залива да не реши, че ще гради международен авторитет, излизайки от коловоза на безопасната дипломация.

Сегашните международни проблеми на Катар са още една пълна туба с бензин, изсипана в огъня на международната съпротива световното да се проведе в емирството. Какво ли не направиха англичаните да вгорчат живота на шейховете, които и досега не могат да се начудят с какво толкова ядосаха противниците си, когато си купиха домакинството. Та те винаги така са правили. Ако нещо не им се получеше от първия път, те просто добавяха още една нула в чека и накрая всичко приключваше с приятелски ръкостискания.

Точно така се разви сценарият и по време на онова гласуване преди седем години. Катарците сигурно дори са се зарадвали колко евтино са им излезли корумпираните високопоставени лица във ФИФА. Платиха по 1-2 милиона долара на калпак и отвяха прехвалените и твърде амбициозни англичани. Само дето на Острова трудно прощават подобни загуби. Именно английските медии бяха първите, започнали собствени разследвания за това как точно емирството се сдоби с домакинството за най-влиятелното футболно събитие на планетата. Лека-полека започнаха да излизат имена и конкретни цифри.

Партньорите от САЩ също не стояха със скръстени ръце. ФБР започна свое независимо разследване, след като част от похарчените за рушвети катарски милиони стъпиха и на американска земя. Най-много го отнесе президентът на Карибския футболен съюз и вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър. За своя глас в полза на Катар през 2010 г. той получил "само" някакви си 1,2 млн. долара. Негова фирма ги получила от катарска фирма и далаверата лесно беше разкрита. По-лошото за мистър Уорнър е, че от далаверата се обогатили и двамата му сина, които живеели в разкош в Маями. Това даде основание на

ФБР да започне разследване и на добре обучените агенти не им трябва чак толкова много време да разплетат схемите.

Тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер изрита по най-бързия начин своята дясна ръка от организацията, която управляваше, но с това не успя да спре разрастването на скандала. Излязоха имената и на други висши футболни функционери, които са се полакомили да вземат лесни пари за черни дни. В крайна сметка изгоря и самият Блатер, въпреки че него го обвиниха за съвсем други далавери, но няма да е пресилено да се каже, че катарската история беше началото на края му в световния футбол.

Началото на разследването срещу ФИФА започна през 2014 г., но дори и то не мина без взаимни обвинения и хвърляне на кал. Голяма беда си докара шефът на разследването Майкъл Гарсия, който беше назначен от ФИФА да изкара до една кирливите ризи в организацията. Той написа доклад от 430 страници, а публикуваха не повече от 50.

"Много от фактите бяха премълчани, други умишлено бяха манипулирани. Самият аз не можах да си позная доклада", ядосваше се Гарсия, но разкритията му си останаха глас в пустиня. Той беше разкаран, а на негово място дойдоха други хора, които да разследват кой какво участие има в катарската афера. И ето че чак сега на бял свят излезе цялото разследване, което категорично казва: "Виновни няма!" Сегашните босове на ФИФА сами решиха да качат цялото разследване в интернет и да се похвалят, че са по-чисти от високопланински поток.

Е, в него има и разни любопитни подробности като тази за тлъстата сумичка от 2 милиона долара, незнайно как озовала се в сметката на 10-годишната дъщеря на един от членовете на ФИФА.

Детето очевидно е имало нужда от парички да посрещне най-належащите си нужди и, слава Богу, са се намерили добри хора да й услужат.Татко й е чист според доклада, изработен по поръчка на ФИФА и редактиран пак от хора на организацията. Там нещо се споменава за разходка с лодка.

Няколко от членовете на организацията се качили на яхтата на катарски бизнесмен и порили вълните на воля. Но и това е по-скоро новина като за ненаситните таблоиди.

Заключенията на разследването са много по-скучновато написани и твърдят, че всичко във ФИФА е абсолютно чисто и няма кой да бъде наказван освен вече уволнените. Световната футболна организация в същия категоричен тон обяви, че не вижда никакви проблеми мондиалът след 5 години да се играе в Катар. Футболните чиновници се прехласнаха по модерните съоръжения в емирството, които глътнаха няколко милиарда долара. Ужасно скъпо излязоха климатиците по стадионите, които трябва да се борят с адската жега. Да не говорим за другите инфраструктурни проекти като пътища, хотели, летища и всичко необходимо на емирството да приеме стотици хиляди запалянковци. Катарците просто не могат да приемат, че всички тези инвестиции ще отидат на вятъра.  Притесненията на шейховете очевидно не предизвикват съчувствие у големите футболни нации.

За английските намерения вече стана дума, но сега и по традиция хладн окръвните германци започнаха да си изпускат нервите. Вицепрезидентът на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел индиректно обяви готовността на страната му да инициира сериозни консултации за преместването на Мондиала през 2022 г. в друга държава.

"Има едно нещо, което не подлежи на спорове - големи футболни турнири не могат да се провеждат в страни, които подкрепят световния тероризъм", категоричен беше Гриндел.