Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зимата идва през юли, нетърпеливо очаквана. Обратното броене започна и само след няколко дни феновете на култовия сериал "Игра на тронове" (Game Of Thrones) ще получат първия си билет за Вестерос. Най-сетне на малкия екран от 16 юли ще стартира новият 7-и сезон на поредицата с точно 7 седем епизода, наситени с много кулминационни моменти и изненадващи развръзки.

Кой кого и как, се питат мнозина, а неистовото любопитство захрани няколко независими и вероятни сценария от най-заклетите почитатели, които са запознати в дълбочина с детайлите, описани на хартия, от мегавселената на писателя Джордж Р. Р. Мартин. Прогнозите за предстоящата порция епизоди се захранват и от изтеклите в интернет преди повече от година подробности от сюжета на сезона, които мнозина все пак предпочитат да не приемат сериозно и да се надяват на неочаквани интриги на малкия екран. Затова не вярвайте на нищо, което четете, преди да го видите със собствените си очи.

В духа на тазгодишните 7 в аванс се запознайте с възможните екранни съдби на 7 от любимите герои в "Игра на тронове" и се питайте "дали" до последно.

1-2. Джон Сноу и Денерис Таргариен обединяват сили и... се влюбват

В сезон 7 със сигурност ще се случи важна среща. Тази между Джон Сноу (Кит Харингтън) и Майката на драконите Денерис Таргариен (Емилия Кларк), която най-сетне ще стъпи на родна земя. Кралят на Севера все още не знае, че не е копелето на Старк, а във вените му тече огнената кръв на Таргариен и е син на сестрата на Нед Старк - Лиана, и принц Регар.

Денерис установява властта си в Драконов камък и привиква всички лордове на Вестерос. Джон получава писмо по гарван и се устремява към нея заедно с Давос, защото именно оттам може да се сдобие с предостатъчно драконово стъкло, което ще му е необходимо в битката с Белите бродници. С присъщото си благородство Сноу дори обещава на Родената в буря, че ще се откаже от титлата си крал на Севера, ако тя му помогне да срази живите мъртви отвъд Вала.

Така двамата се съюзяват и постепенно помежду им се пораждат чувства, без те да подозират, че всъщност са леля и племенник. Не че тази роднинска връзка би била проблем, а напротив - изцяло би следвала традициите на рода Таргариен. И би сбъднала "Песента за огън и лед" със съюза на момиче, потомък на огъня, и момче, което носи лед в кръвта си. Джон Сноу навярно ще се окаже този, който ще изпълни и предсказанието за Азор Ахаи: "Принцът, който ни беше обещан." Във всеки случай роман между двамата е очакван и ще удовлетвори много фенове. Мнозина очакват гореща сцена помежду им преди последния епизод на сезона.

3. Церсей Ланистър в съюз с Ледения крал, ще бъде удушена от Джейми

Съдбата на Церсей Ланистър (Лина Хийди) отдавна е "разкрита" на малкия екран и наблюдателните са наясно с нея. Кралицата на Седемте Кралства на Вестерос седи много категорично за момента на Железния трон, но към нея са се устремили много врагове. Затова Церсей ще си намери още по-страшен съюзник - Ледения крал отвъд Вала, който по всяка вероятност ще я направи своя жена и ще я снабди с армия от бели бродници. Тя ще потърси подкрепата и на Юрон Грейджой и огромния му флот.

Колко обаче ще продължат нейната власт и серия от мрачни триумфи? Все пак предсказанието на Маги Жабата, което чува още като дете за страшната си орис, досега се е изпълнило дословно. Церсей стана кралица, има 3 деца и всички те вече умряха. Сега остава, по думите на гледачката, короната да й бъде отнета от по-млада и по-красива от нея претендентка. Колкото и очевиден да изглежда отговорът на въпроса "Коя?", накрая ще се окаже, че съвсем не е ясно в тази вселена на изненади. Церсей знае своя край - ще бъде удушена от the valonqar, или в превод от древен валирийски - "по-малък брат". Защо да не бъде именно този от познатите двама, който я обича най-много и е баща на децата й - Джейми Ланистър-Кралеубиеца (Николай Костер-Валдау). Разбира се, Церсей навярно ще посрещне смъртта си чак в последния сезон.

4. Тирион - син на Лудия крал, а не на Ланистър

Пророчество казва, че Драконът ще има три глави. Теоретиците смятат, че в такъв случай това същество трябва да бъде яздено от трима, които да имат власт над него. Такава в наследство имат Денерис и Джон, но по всяка вероятност ще се окаже, че има още един жив Таргариен - Тирион (Питър Динклидж).

Изглежда неслучайно симпатичното и далновидно джудже е силно мразено от баща си лорд Тивин Ланистър, защото всъщност е дете на Лудия крал Аерис Таргариен, който бил влюбен в съпругата на Тивин Джоана Ланистър. Доказателство за това са и последните думи на лорда, преди да бъде убит от Тирион: "Ти не си мой син." Именно заради това той се разбира повече с драконите, отколкото със сестра си Церсей.

5. Аря Старк става коравосърдечната лейди Стоунхарт

Всички се питаха защо Червената вещица Мелисандра не съживи Кейтлин Старк след убийството на Кървавата сватба, както става в книгите, за да я превърне в отмъстителното чудовище, изгубило всякаква човечност, лейди Стоунхарт. Отговорът наближава - на екран в тази жестока личност ще се преобрази най-малкото дете на Старките - натрупалата страховит опит Аря (Мейзи Уилямс). Все пак именно дъщерята на Нед и Кейтлин прилежно си водеше списък с хора, които да накаже за престъпленията срещу семейството си, още след убийството на баща си. Смъртоносният регистър растеше застрашително, а първите отметки вече се видяха - Аря зачеркна от него сър Мерин Трант, лорд Фрей, както и синовете му.

6. Санса на трона в Зимен хребет, осъжда Кутрето на смърт

Санса (Софи Търнър) остава да управлява Зимен хребрет, след като Джон се захваща с по-мащабни задачи. В дома на Старките най-сетне се завръща и Аря, за да се събере със сестра си. В предишния сезон Санса се освободи от бруталното иго на Рамзи Болтън, но той я заплаши, преди да бъде разкъсан от любимите си "кутрета", че никога няма да се спаси от него. Което навежда на мисълта, че тя носи негов ужасяващ наследник. Самата Санса изглеждаше склонна да стане жена на лорд Петир Белиш-Кутрето, който благодарение на нея подкрепи Джон в битката за Зимен хребет.

Обратът е задължителен и всъщност в последния епизод 7 красивата лейди най-сетне ще отблъсне всяко мъжко робство от себе си и ще осъди на смърт Кутрето, а Аря ще изпълни присъдата.

7. Бран обсебва Ледения дракон. Връща се в миналото, за да побърка Лудия крал

Трите дракона на Денерис - Дрогон, Визерион и Регалса, са впечатляващи, но всички очакват с нетърпение появата на Ледения дракон на Джордж Мартин. Това същество е кристално бяло - нюанс, който е толкова твърд и студен, че синее. Покрит е със скреж и вместо огън бълва лед, разбира се. В книгите на "Песен за огън и лед" този вид дракони се споменават няколко пъти като легенди.

Мейстер Еймон, който е от дома Таргариен, казва на хартия: "Огънят поглъща, но ледът запазва. Вала... Вала е тук от 8000 години, много е стар, но още го има. Нужна е много силна магия, за да се запази толкова дълго."

Със сигурност Ледения дракон ще влети в сюжета. В шести епизод Визерион умира отвъд Вала и Кралят на белите бродници го съживява под своя власт. В седма серия Валът ще падне от атаката на преобразения Визерион, който сега бълва син огън - лед.

Феновете смятат, че Бран Старк (Айзък Хемпстед-Райт) със способностите си на Варг ще успее да се всели в това чудовище и да го управлява.

Други са сигурни, че той ще се опита да повлияе на миналото, за да пренареди настоящето. Как обаче? Триокият гарван вече каза, че случилото се не може да бъде променено, така че не бива да се таят надежди, че Бран ще възпрепятства създаването на Белите бродници. Зрителите помнят обаче как той обсеби своя приятел, помощник и закрилник Ходор, който загина, и тогава Бран разбра, че всъщност със своето варгване в него в миналото е станал причината той да не може да казва друго освен "ходор" - съкратено от “холд дъ дор” ("задръж вратата", което трябваше да направи).

Да се върнем още по-назад, когато Лудия крал губи разсъдъка си и повтаря непрестанно: "Изгори ги всичките." Не ви ли звучи като "телефонно обаждане" от бъдещето относно единственото спасение от Белите бродници? Изглежда, Аерис Таргариен не е обезумял от само себе си, а някой с изключителни способности му е помогнал за това.

Ето колко вълнуващо звучи всичко, а колко още по-невероятно навярно ще бъде в този феноменален свят на огън и лед.