Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сарти
Сарти

Китни местенца с пясък и синьо море има на по-малко от 300 км от границата

Северна Гърция е един благословен регион, надарен с прекрасни крайбрежни ивици, невероятна природа, гостоприемни хора и неповторими възможности за почивка. Избрахме няколко крайбрежни ивици, които ще откриете в Северна Гърция за прекарване на най-хубавите семейни ваканции.

Безкраен пясъчен бряг ви посреща в град Катерини, който разполага с организирани плажове, но също така и със свободно място, където да разположите плажните си постелки. Морето по всички плажни ивици на Катерини е доста плитко, пясъчно и чисто.

Тук можете да посетите Олимпик Бийч, Паралия Катерини.

Олимпик Бийч е малко курортно градче на 3 км от плажа на Катерини и на 76 км от Солун. Ако търсите спокойна почивка, това е мястото, тъй като не е пренаселено с туристи. Плажната ивица е дълга и пясъчна. Плажът е носител на наградата "Син флаг" и е подходящ за деца.

От Катерини можете да се насочите към Халкидическия полуостров. Той е вдаден в Егейско море и е разположен между Солунския и Орфанския залив. На юг образува 3 разклонения - Касандра, Ситония и Атон. И на трите ръкава има безброй плажове с изумрудени брегове и чисти води.

Ето някои от тях.

Неа Муданиа и Неа Фокеа - 200 км от Кулата

Плажът до село Неа Муданиа се намира в близост до магистралата, заобиколен от лозя и хълмисти склонове. Яхтинг клубът е носител на много международни награди в конкурси за ветроходство и риболов.

Плажът на Неа Фокеа е дълъг, пясъчен, с чисти води. Внушителната византийска кула, построена през 1407 г., както и църквата на апостол Павел са в близост до плажа. Те са исторически паметници, които си струва да посетите. Плажът на Неа Фокеа може да се използва като отправна точка за екскурзии из красивата област Халкидики.

Сани - 174 км от Кулата

Сани е едно красиво място малко преди Неа Фокеа, пълно с борови дървета, които стигат до бялата пясъчна ивица, с изглед към Олимп отсреща и между тях - невероятни тюркоазени води. Дискретното използване на брега е запазило чара на този “диамант” на първия ръкав на Халкидическия полуостров, който може да конкурира по екзотичната си красота Карибското море. Интерес също така предизвиква влажната зона (биотоп) на района, която представлява убежище на много видове птици, както и праисторическото селище на хълма до езерата (Амбарес). Сани се слави като един от най-луксозните курорти на ръкавите. Намира се на западната страна на Касандра. Пясъкът е бял и ситен като брашно.

Пефкохори - 240 км от Кулата

Това е хубав плаж, въпреки че не е в класацията за син флаг и е много пълен. Ако обичате природата, тогава ще намерите много красиви места наоколо. Водата е спокойна и ясна, плажът е изключително популярно място за плуване на семейства с деца. Плажът Пефкохори предлага и много места за гмуркане.

Неа Флогита - 191 км от Кулата

Намира се между Неа Муданиа и Неа Плагиа, този плаж е на по-малко от 40 минути с кола от Солун. Плажната ивица на Неа Флогита е голяма и пясъчна, а плажът е застлан с шезлонги и чадъри. Водата е чиста, а плажът е обграден от растителност, която предлага сянка на посетителите. Понякога следобед на плажа е ветровито.

На Порто Куфо (280 км от Кулата) се намира едно от най-безопасните и най-голямото естествено пристанище в Северна Гърция - 60 м естествена дълбочина. В средновековните времена Порто Куфо е служил като рай за пиратите, които нападали Халкидики. Плажът е малък, но красив, в комплект с прекрасна природа и гъста растителност. От Порто Куфо се предлагат разходки с лодка до някои от най-популярните забележителности на Халкидики. Районът около Порто Куфо е идеален за преходи. Всяка година през септември Порто Куфо е домакин на фестивал на рибата тон.

Вурвуру - 250 км от Кулата, 183 км от Маказа

Чистите пясъчни брегове и кристални води са идеални за семейства с деца, тъй като плажовете са плитки и безопасни за различни забавления. Плажът е и популярно място за водни спортове и туристите могат да наемат дъски за сърф, водни колела и ветрилни лодки от спортен център на брега на морето. Посетителите имат възможност да се повозят на лодка до Диапорос, най-големия от деветте острова в залива на Вурвуру, или пък да посетят малки заливи със златист пясък.

Платаници, Ситония - 305 км от Кулата

Дълъг и широк, скрит зад едноименен къмпинг в гората. Има удобства (бани и тоалетни) на няколко места. С кола можете да стигнете до него или дори да паркирате по-близо до плажа срещу малка такса.

Сарти, Ситония - 277 км от Кулата

Тук е един от най-дългите плажове в Ситония- 2,5 км. Има три зони с най-много хотели - в южна. Пясъкът е ситен със съвсем малко камъчета, а морето е синьо. Прекрасно за семейна ваканция.

Никити - 234 км от Кулата

Намира се на западната страна на Ситония. Тук плажната ивица също е много дълга (3,5 км), но е по-тясна в сравнение с тази например в Сарти, особено в градската част. На юг плажът е по-спокоен, с много фин пясък и истинско синьо, прозрачно, гръцко море.

Арменистис, Ситония - 265 км от Кулата

Това е един от най-известните плажове в Европа. Награден със син флаг, с мек бял пясък и кристалночисти води и пясъчно дъно, което го прави предпочитан за семейства с деца.

Каламици, Ситония - 289 км от Кулата

Произлиза от името на район в южната част на Кимолос с няколко залива, разделени от скали. Някои са пясъчни, други - с камъчета. На един от плажовете може да се види издълбано в скалите лице, дело на неизвестен автор. Мястото е с идеално златист пясък и чиста вода.

Йерисос - 195 км от Кулата

Плажът е дълъг и със ситен пясък, награден със УСин флагФ. Водата е плитка и много чиста.

Неа Перамос е крайбрежен курорт на 18 км от Кавала. Плажната ивица на курорта е дълга и пясъчна, без водорасли във водата. В района има и други ненаселени плажчета, цялото крайбрежие в тази част на Гърция е пясъчно и на много места по пътя ще видите палатки на брега. На 1-2 км от Неа Перамос се намира Амолофи, известен плаж с естествени пясъчни дюни и плитка вода, награден със УСин флагФ. Дълъг е няколко километра, има плажни заведения и голяма свободна зона. Предлагат се и някои водни спорта.

И още един факт, който не е познат на посетителите - в близост до Неа Перамос има местност за катерене, наречена Кокина. Представлява група скали над морето, с възможност за над 50 маршрута както за начинаещи, така и за напреднали.

Плажът на Фанари е 234 км от Кулата и 55 км от Маказа. Известен е още като "Златен пясък" заради ситните песъчинки, в които можете да заровите крака. Той продължава много навътре в морето. Богат е на безброй видове черупкообразни, плаж Фанари е със УСин флагФ.

Урануполи има няколко плажа, отделени като малки заливчета, с фин пясък и кристална вода. Остров Амулиани е съвсем наблизо за еднодневна разходка.

Вурвуру, Халкидики
Вурвуру, Халкидики
АВТОР НА СХЕМАТА: ЯНКА ДАРЕЛОВА
АВТОР НА СХЕМАТА: ЯНКА ДАРЕЛОВА