Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Китанов-Психото (вдясно) е оправдан от съда.
Асен Китанов-Психото (вдясно) е оправдан от съда.

Калин Малинов бил на 3 г., когато разстреляли баща му и го хвърлили в язовир край Кюстендил

22--годишен младеж поиска 235 хил. лв. от Окръжния съд и прокуратура в Кюстендил, Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура. Калин Малинов от Кюстендил е внесъл исковата молба за сериозната сума до съда и искът му е разпределен за разглеждане при магистратите от Благоевград.

Бащата на момчето - Кирил Малинов-Бобъро, бе убит през 1998 г. (виж карето), когато синът е бил на 3 г. Сега той твърди, че животът му бил провален заради "действия и бездействия" на съдебните институции.

Малинов-младши претендира за

имуществени вреди в размер на 84 900 лв.

поради забавено правосъдие. Сумата е в общ размер на средна месечна база от 500 лв., от 9 септември 1998 г. до навършването на пълнолетието, която той не е получил от своя баща поради това, че същият е бил убит.

Кирил Малинов изчезна на 8 септември 1998 г. от дома си в кюстендилското с. Драговищица. Тялото му бе открито на 29 юли следващата година. Полицаят от Кюстендил

Емануил Михайлов тогава бил на риболов в язовир край с. Скриняно. Влязъл във водата и забелязал на дъното лека кола.

Гмурнал се и успял да види, че е "Опел кадет", запомнил и регистрационния номер. Изготвил докладна записка пред началника на полицията.

На следващия ден колата била извадена, а на предната дясна седалка бил открит вързан трупът на Кирил Малинов в напреднал стадий на разложение с 4 огнестрелни рани. Главата му била покрита с яке, в което била шофьорската му книжка.

На 30 септември 1999 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. След като

разследването не открива убиец,

делото е спряно от 21 февруари 2000 г. до 14 януари 2011 г.

Тогава от затвора излиза кюстендилецът Емилиян Борисов, излежавал присъда за убийството на жена си, и разказва, че Асен Китанов-Психото и Васил Шатков-Шатето са убийците. Двамата са обвинени за смъртта на Бобъро. На първа инстанция Окръжният съд им дава съответно 18 и 12 г. затвор. На следващи инстанции двамата са окончателно оправдани с решение на ВКС на 28 декември 2015 г. Така убийството остава неразкрито.

Синът на починалия твърди, че прокуратурата е повдигнала обвинение въз основа на "лъжовни и неверни данни".

Обвинителният акт

не бил прецизен,

а разследването било непрофесионално. Съдът пък не е упражнил правомощията си във връзка с внесения за разглеждане обвинителен акт, заради това и делото се забавило в съдебна фаза, като първо са били осъдени лица, които не са действителните извършители на убийството, а после са били оправдани.

В отговор на исковата молба на сина прокуратурата посочва, че той не е ангажирал доказателства за

претърпените имуществени

и неимуществени вреди, какви точно са били действията и бездействията на органите на съдебната система.

Държавното обвинение обяснява, че е направено всичко възможно, за да се проведе обективно и пълно разследване. В досъдебна и съдебна фаза пък делото с фактическа и правна сложност е продължило 5,5 г., което е разумен срок.

Какво му отвърнаха магистратите, четете в хартиеното издание на "168 часа"

Васил Шатков-Шатето е оправдан от съда.
Васил Шатков-Шатето е оправдан от съда.
По пътя за пернишкото село Батановци Асен Китанов вади пистолет срещу бащата на Райко Кръвта, който оцеля, но стрелецът получи 18 г. затвор.
По пътя за пернишкото село Батановци Асен Китанов вади пистолет срещу бащата на Райко Кръвта, който оцеля, но стрелецът получи 18 г. затвор.