Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Ще успее ли 21-годишната Красимира да докаже, че няма пръст в екзекуцията.

Още като ученичка е разследвана за кражби, получава условна присъда.

Когато на 20 март т.г. полицията в холандския град Риланд влиза в дома на 65-годишния К. Х. ван Сайк, той вече е мъртъв.

По тялото и лицето му има следи от побой, а в гърлото му е открита собствената му зъбна протеза, с която най-вероятно се е задушил.

Криминалистите намират мъжа завързан на стол със свински опашки и тиксо.

В къщата се носи силна миризма на марихуана, връхчета от растението са разпилени по земята.

Става ясно, че холандецът е имал наркоплантация в дома си, а дрогата най-вероятно е станала причина за нападението.

Съседи свидетелстват, че късно вечерта на 19 март са видели група мъже около къщата на жертвата.

Младо момиче пък е заснето да се навърта край дома на ван Сайк. Снимките са качени в сайт, в който будни граждани публикували информация за съмнителни лица и събития.

По-късно става ясно, че кадрите са запечатали 21-годишната Красимира Костова от Бургас.

Красивата брюнетка пристига в Холандия няколко месеца преди убийството и започва работа в бар. Родителите й са заможни, притежават имоти и магазини в Бургас и Слънчев бряг, но Красимира явно иска да е независима.

В бара се запознава с българин, с когото се сближава. Именно той въвлича момичето в престъпната схема.

Ударът в дома на холандеца е бил предварително планиран, а Красимира трябвало да е примамката. Хубавицата трябвало да излъже, че колата й е развалена, а през това време тримата нападатели да нахлуят в къщата.

"Нямам пряко участие в самото убийство, но бях там, знам кои са извършителите. Аз обаче нищо не можех да направя. Надявам се да бъда само свидетел, но може и като съучастник да ме съдят, тъй като не съм съобщила веднага на властите. Но аз бях заплашвана, надявам се това да окаже някаква роля", казва Красимира.

Пред репортер на “168 часа” тя твърди, че са били трима българи, но не ги познавала.

"Всичко стана супербързо. Видях, че го удрят, но когато си тръгнахме, човекът беше още жив, по-късно е починал. Никой не е очаквал, че така ще се развият нещата и ще се стигне до най-лошото, което впоследствие научих. Искрено съжалявам за човека, но и нямаше как да му помогна", твърди младата бургазлийка.

На местопрестъпленето обаче е открито нейно ДНК - пръстов отпечатък върху парче тиксо, навито около глезените на жертвата, и дълъг черен косъм.

По време на делото за екстрадиция на 26 юни в Бургаския окръжен съд Красимира отново потвърди, че е съгласна доброволно да бъде предадена на холандските власти. Това трябва да стане до броени дни.

21-годишната Красимира Костова е обявена за издирване с европейска заповед за арест на 8 юни т.г., заловена е много бързо, само пет дни след като българските власти получават информацията от Холандия.

Криминалисти от отдел "Издирване" в Областната дирекция на МВР и служители на полицията в Несебър установяват, че семейството на Красимира има бизнес в Слънчев бряг. Събрани са данни, че родителите на момичето държат няколко магазина в курорта, имат и апартамент там, но проверка установява, че в него живеят наематели за сезона.

Събраната информация не е достатъчна, за да се локализира евентуалното място на пребиваване на Красимира в курорта, който през лятото се пълни до краен предел и се превръща в град с над 300 000 жители.

Катастрофа в Слънчев бряг, станала преди 2 г., при която загива бабата на Красимира, отвежда полицията при издирваното момиче.

Разследващите връщат лентата и анализират пътния инцидент, при който възрастната жена е прегазена на централна улица в курорта. Разследващите локализират района на катастрофата и започват да проверяват търговските обекти в този периметър. Така стигнат до магазин за дрехи в центъра на Слънчев бряг, близо до хотел “Кубан”, който се оказал на семейство Костови. Именно в него е задържана 21-годишната Красимира на 13 юни вечерта.

Холандските власти все още не са конкретизирали правната квалификация на тежкото престъпление - дали става дума за умишлено убийство, за убийство по непредпазливост или за грабеж, придружен с убийство.

Това тепърва ще се изсянява, но арестът на бургазлийката е необходим, за да се гарантира успешното прилагане на процедурата по екстрадиция, каза Красимира Кателиева от окръжната прокуратура в Бургас.

"Същинското разследване предстои, обвиняемата е заподозряна в тежки престъпления по смисъла на холандското и на българското законодателство.

Посочените доказателства дават основание на Бургаския окръжен съд да прецени, че е налице съпричастност от страна на исканото лице към казуса, като предстои да се установи в какъв обем и форма", коментира окръжният съдия Стефан Стойков.

"Нека всичко мине и ще изчистя името си и това на семейството ми", закани се Красимира в съда. Тя отрича да се е занимавала с трафик на наркотици, нито дори да е употребявала. Справка в полицията установи, че срещу нея няма висящи дела за наркотици, но пък в досието й фигурират няколко кражби от 2015 г. Тогава момичето е едва 19-годишно.

От съблекалнята на математическата гимназия Красимира откраданала мобилен телефон и гримове на ученичка. Регистрирани са още три кражби - на 432 лв. и два мобилни телефона. В крайна сметка четирите случая са обединени и Красимира е получила 4-месечна условна присъда, която вече е влязла в сила.