Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еднократната авантюра му коства 15 млн. евро, а след това великият тенисист така и не успя да се съвземе финансово.

11 млн. германци сядат пред телевизорите на 7 юли 1985 г., за да гледат финала на "Уимбълдън". На корта излиза 17-годишният им сънародник Борис Бекер, а от другата страна на мрежата е далеч по-опитният Кевин Кърен.

Всички са убедени, че младокът ще напълни гащите и ще се даде без бой, но се случва съвсем друго. Все още непълнолетният тенисист сразява врага с мощните си сервизи и агресивна игра по целия корт. Бекер бие с 3:1 и вдига купата на най-елитния тенис турнир в света, с което дава началото на своята възхитителна кариера. Само дето успехите в спорта вървят ръка за ръка с провалите в личния живот. И не става дума само за физическата болка, за която признава самият Бекер в своята автобиография. Той се оказва лош съпруг и още по-калпав мениджър на огромното си финансово богатство. 32 години след знаменития му триумф на "Уимбълдън" Бекер най-накрая заора в дъното, обявявайки фалит. В интерес на истината адвокатът му се опитва да шикалкави, обяснявайки, че клиентът му не е банкрутирал и по-скоро страда от временно финансово неразположение. Истината обаче не може да бъде скрита. Тенис легендата сериозно го е закъсал и се наложи дори бившият му възпитаник новак Джокович да развързва кесията, за да помага на тренера.

Как се стигна дотук ли?

Неукротимият нагон на германския тенисист е виновен за всичко. Самият Бекер сигурно ще излезе с оправданието, че изкушенията са били твърде силни и твърде наблизо, за да им устои. През 1991 г. той печели откритото първенство на Австралия и оглавява световната ранглиста. Феновете го боготворят заради атрактивните му акробатики на корта, жените оценяват по достойнство нахаканото му поведение пред камерите.

През 93-а Бекер решава, че се е наживял достатъчно и е време да влезе в отбора на примерните съпрузи. На бляскава церемония той украсява с брачна халка ръчичката на американската актриса Барбара Фелтус. Двамата се радват на 6 щастливи години. Или поне така си мислят околните. Ражда им се дете, второ е на път. Часове преди второто раждане избухва атомна бомба в личния живот на германеца. Неуморни папараци разкриват интимна авантюра на топтенисиста с красивата рускиня Анджела Ермакова. Според едни информации тя е популярен модел, според други - дългокраката мадама си изкарва прехраната като сервитьорка. В случая това е без значение. По-лошото е, че Бекер изследва всяка подробност от тялото на красавицата в същия момент, в който жена му се бори с родилните мъки в болницата.

"Бях пийнал и не помня какво точно се случи. Не знам как точно се озовахме в един килер, нататък всичко ми се губи", прави отчаян опит да се спаси Бекер.

Съпругата му не приема оправданието, че става дума за мимолетна лятна забежка и пуска молба за развод. Съдията явно е на нейна страна и отсъжда Бекер да се раздели с половината си богатство, което възлиза на 15 млн. евро. Няма проблем, нали са му останали други 15 млн., ще възкликнат хората. Само че Бекер освен лош съпруг се оказва и изключително недалновиден мениджър на личните си спестявания.

През кариерата си той печели 49 отделни турнира и значима купа, която липсва в колекцията му, е тази от "Ролан Гарос". В банковата му сметка се вливат десетки милиони, но Бекер успява да ги похарчи с финес. Голяма част от парите отиват за издръжка не само на законните му деца от вече бившата съпруга, но и за извънбрачната дъщеря, с която го дарява Анджела Ермакова.

Борис Бекер спира с тениса в същата година (1999), когато се развежда с Барбара. Оказва се, че трудно спечелените пари след това много лесно се харчат. А и германските власти не проявяват милост към шампиона. Нищо че е прославил страната по целия свят.

Данъчните го погват за укрити данъци и след кратка игра на котка и мишка съдът отсъжда Бекер да плати задължения в размер на 7 млн. евро. Година по-късно (2002) той отново има проблем с данъчните и този път отнася условна присъда, гарнирана с огромна глоба. След това търкалянето на нанадолнището става още по-неконтролируемо. Бекер прави куп неуспешни инвестиции, а фалитът на компанията Sportgate изяжда друга голяма част от спестяванията му. Борис търси спасение в тъпи риалити формати, които го правят за посмешище, но не могат да му решат финансовите проблеми.

Бекер се ожени за втори път през 2009 г. и по вече споменатия сценарий май ще се развежда с гръм и трясък. Което ще означава още финансови проблеми и емоционални терзания.