Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият национал вече получи куп оферти за работа, но те нямат нищо общо с азиатската щедрост.

Заплатата е огромна и пристига редовно. Мачовете не са много кървави, а спа центърът към стадиона е от последно поколение. И на всичкото отгоре ядеш прясна риба и вкусен ориз на корем. Такива и още много екстри убедиха Валери Божинов, че не е чак толкова страшна идеята да напусне Европа в посока Китай.

И така през февруари в Амстердам нападателят подписа договор с китайския "Мейджоу Хака" за една година с опция за продължаването му с още 12 месеца. Валери се закани да вкара много голове за новия си отбор, а щедрите му началници от своя страна обещаха да му плащат по 1 млн. евро на година. Космическа заплата за родните стандарти, която активизира мнозина българи жестоко да завидят на техния сънародник.

Само че Валери отдавна е демонстрирал своя непукизъм към хейтърите. Той пускаше веселяшки клипчета от далечна Азия и очевидно демонстрираше, че се чувства отлично сред новите си съотборници.

Истината е друга. През цялото време Валери Божинов изпитва страхотен дискомфорт и чака с нетърпение първия възможен момент, в който да напусне Китай. Шефовете на "Мейджоу Хака" така и не успяват да го убедят, че носталгията по дома и временното неудобство ще минат, а огромната заплата ще му стигне за следващите пет или десет години. Валери настоява да разтрогне и да се прибере веднага, след като получи и последното дължимо евро. Той прибира почти 90 процента от първия милион, но съвсем доброволно се отказва от втория. Понякога парите не са всичко на този свят.

"Никога не съм бил сребролюбец. Интересно ми е какво толкова ги вълнува хората колко получава Валери Божинов. Нали не съм ги откраднал, нали не съм изнудвал, нито съм вършил престъпления. Всичко си изкарвам с честен труд и на никого не дължа обяснение", отсича пред "168 часа" Валери Божинов.

Откакто си е в България, той упорито отбягва медийното внимание. Желан гост е за всички спортни предавания, но Валери се измъква с оправданието, че няма какво толкова да говори за себе си. Репортер на вестника обаче успя да го приклещи по време на мачлето му на малки вратички. Валери за нищо на света не би се отказал от това удоволствие, каквото и да му се случва в кариерата.

Той от години играе с верни приятели, а врагът също е добре известен. В неделя вечерта Божинов и компания избират терен в полите на Витоша, за да се впуснат в добре познатото съперничество

Бившият играч на "Ювентус" и "Манчестър Сити" има какво да покаже на събралите се зяпачи. Но и много се пази. Добре осъзнава, че един неразумен шпагат от страна на противников играч може да го извади от терена точно в най-неподходящия момент.

Валери не успява да отбележи, но неговият отбор бие с един гол разлика. След това всички участници във футболното зрелище се поздравяват приятелски, а крясъците и караниците са забравени на мига. Валери все пак се съгласява да разкрие част от причините, накарали го да се откаже от 1 млн. евро.

"Беше ми много тежко в Китай. Там или успяваш да се аклиматизираш, или напускаш. Времето беше ужасно - жегата постоянна, а влажността убийствена. Китайците също са странни хора. затворени са и не допускат лесно чужденците до себе си. Нямаше с кого две приказки да си кажа, тъй като не говореха английски. Усетих, че ми е дошло времето да си тръгна. Не съжалявам и нямам намерение да се връщам назад", категоричен е Валери Божинов.