Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пеовски си получава наградата от Спортния тотализатор.
Пеовски си получава наградата от Спортния тотализатор.

1,6 млн. лв. сринаха драматично живота на безработния от село Покровник

За една нощ безработен стана милионер и замечта как да похарчи 1,6 милиона лева.

Два месеца по-късно вместо в луксозен дом късметлията преспа в полицейския арест, след като пиян вилня с пушка. Сега е в психиатрично отделение по разпореждане на прокуратурата, за да установи дали има заболяване.

56-годишният Румен Пеовски от благоевградското село Покровник спечели джакпота от 6/42 на 27 април т.г. и получи 1 663 872 лв. В Югозапада той седмият, спечелил милиони от 5 г. насам.

Години наред строителният работник играе с едни числа. Когато пуснал фиша в пункта на кв. “Струмско”, нещо

го подтикнало

да смени

последното

си число

41 със съседното 42. Видял на таблото, че при предния тираж 41 е излизало, и затова задраскал следващото. После си казал, че това е рождената година на майка му и сигурно ще му е на печалба. Така и станало. А фаталното число според свързаността на всяко с определен спорт е дадено на фигурното пързаляне. Дано не се окаже, че точно това фатално число ще го “изпързаля”, казват хората в родното му село. Шегуват се, че друго от печелившите му числа - 32 (ски скокове), може набързо да го приземи и върне на старта, но дано не се удари при падането.

Къщата на тотомилионера в село Покровник
Къщата на тотомилионера в село Покровник
Одумванията тръгнаха миналия вторник, когато след продължителен запой, някои казват 3-дневен, нещо докривяло на милионера Пеовски. Първо подгонил с нож възрастните си родители, а после

разбил касата

на баща си и

грабнал неговата

законна ловна

пушка

После тръгнал към 10-ина деца, които играели на съседна улица, а родителите им си приказвали. Пиян, размахал оръжието с патрон в цевта и заплашил, че ще ги убие. Настанала паника. Майки и деца се разбягали, а Пеовски псувал и викал яростно. Подозират, че не било от алкохола. Бил по-неадекватен от друг път, дали не са му сложили приятелите по чашка и нещо друго, питат се в селото.

Две от жените се престрашили и пуснали жалба в полицията. Сега те треперят да не би да им отмъсти и се страхуват да пуснат децата си на иначе тихата улица.

Засега милионерът още не е обвинен в закана с убийство. Прокуратурата е преценила, че трябва да му се направи психиатрична експертиза. Имало съмнения, че може и да страда от заболяване или зависимост. Ако лекарите преценят, че е здрав, тогава ще носи наказателна отговорност. Може и да го настанят принудително за лечение. След инцидента родителите му са в дома на дъщеря им.

В селото се носи слух, че наскоро Румен лежал няколко дни в болница, но от страх не казват какъв е бил проблемът. Обичал да пие и преди да забогатее. Тогава обаче го правил по-рядко - когато има пари. След като забогатял, все по-често прибягвал до чашката.

На трезва глава бил добър човек и не създавал проблеми по улиците. Нямал постоянна работа. Наемали го в строителството, защото разбирал от всякаква зидария, лепене на плочки. Гледал и градина с ябълки, за които в Покровник казват, че са най-вкусните.

Жена му преди 20-ина години заминала на гурбет в Англия. При нея били и двамата им синове, на 26 и 27 г. Единият учи, а другият бил фризьор.

Румен останал да живее с родителите си. За тях всички казват, че били свестни, добри и работливи. Дали обаче ги е тормозил, когато прекали с чашката, никой не говори. И да е имало нещо, то си оставало в къщата. За първи път обаче сега влизал в безпричинен конфликт със съседите, които още не могат да проумеят защо го е направил.

Обясняват си рязката промяна от лесните пари. Явно не е успял да удържи на шока от милионите, които го засипали изневиделица.

Играел тото поне 30 г. Пускал фишове в 6/49 и 5/35. В късметлийската игра участвал, когато види, че се натрупва голям джакпот. Така направил и този път, като дал 1,20 лв. за фиша, и се оказало на късмет. По 2 пъти в седмицата с колело стигал до Покровник до кв. “Струмско”, като разстоянието е около 5 км.

Когато разбрал,

че печели,

вдигнал кръвно,

ставал през нощта да проверява изтеглените числа. На сутринта се похвалил на сестра си. Позвънил и на синовете си в Англия.

При връчването на чека се зарече, че ще подели парите между тях. Единият искал да си купи жилище в Италия и да се премести там при приятелката си. Другият обещал да се върне за постоянно в България, ако се сдобие с имот в София, за да отвори фризьорски салон. Наскоро наистина единият се върнал, но не е ясно дали завинаги.

В селото се надяват дано да е успял да купи на момчето жилище в София преди да са му свършили парите. След неприятния инцидент момчето се извинило на съседите. Било притеснено и дори засрамено от постъпката на татко си.

Милионерът беше обещал да помогне за строящата се черква в селото. От 15 г. местните се опитват с дарения и помощ от държавата да завършат храма “Св. Пантелеймон” . Имат стара черква “Възнесение Господне” от 1890 г., но тя е в една от махалите и не е удобна за чести посещения.

Пари по сметка за черквата Пеовски не е превел, но пък отскоро се забелязва оживление около строежа. Предпочел да наеме работници, на които да плаща лично, и така храмът, чийто проект е направен като дарение от благоевградска архитектка, има шанс поне отвън да бъде завършен.

Милионерът искал за празника на селото на 27 юли - деня на св. Пантелеймон, когато се прави голям курбан , храмът да има приветлив вид. Обещал, че тогава ще дари пари и за почерпка на съселяните си. Всъщност той на няколко пъти давал по няколкостотин лева на компании от селото, за да се съберат и пият за негово здраве. Точно тези мъже сега го бранят и се кълнат, че нищо не са разбрали за инцидента с ловната пушка. Милионерът обеща и помощ за лечение на болно дете от Покровник.

Родната му къща все още плаче за ремонт. Входната врата е стара, дървена и дори често я оставя отворена. Казвал, че няма какво да му откраднат.

Късметлията нямал шофьорска книжка, но съседите му гледат как смело сменя коли - купувал и продавал все по-хубави, а го возели новите му приятели. Откакто вече е с пари, го наобиколили мъже, с които никога преди това не е бил близък. Вече не пушел евтини цигари и преминал от ракия на уиски, отдъхвал и в луксозни хотели.

Пеовския всеки месец ще получава по 30 хиляди лева, каквито са правилата на тотото, докато му изплатят милиона.