Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тереза Мей пристига на срещата на върха в Брюксел.
Тереза Мей пристига на срещата на върха в Брюксел.

Тереза Мей предлага равни права на гражданите на ЕС

Британската премиерка предложи споразумение за статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство след Брекзит. Самата Тереза Мей окачестви предложението като “справедливо” и посочи, че не иска никой да си тръгва от Великобритания, нито да се налага да бъдат разделяни семейства, съобщи Ройтерс.

Очертавайки петте водещи принципа на своето “справедливо и сериозно предложение”, на срещата на върха в Брюксел Мей каза пред лидерите, че иска да предложи сигурност за бъдещето на европейците във Великобритания. Предвижда се гражданите на ЕС, които пребивават във Великобритания от поне 5 години, да могат да кандидатстват за

нова категория

статут на

уседналост

Така те ще бъдат третирани като британски граждани, що се отнася до здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии.

Гражданите на ЕС, на които не им достигат години, ще получат право да съберат изискуемото време на пребиваване, за да придобият този статут. Британските власти вероятно ще дадат и толеранс за период до 2 години, в който хората ще могат да уредят статута си. Уреждането на детайлите ще става в хода на преговорния процес, допълни премиерката.

Лондон ще поиска същите права и за своите граждани в ЕС. Мей подчерта: “Реципрочността, разбира се, е от жизненоважно значение”. В понеделник британското правителство ще представи подробно визията. Предвижда се също сегашният 85-страничен формуляр за постоянно пребиваване да бъде заменен от по-опростена система. В предложението обаче не беше засегната темата за продължаването на юрисдикцията на съда на ЕС, което е сред основните искания на съюза, отбелязва ДПА. След като представи плана, Мей си тръгна, а останалите лидери продължиха да обсъждат Брекзит без нея.

Лидерите от ЕС посрещнаха предложението на Мей с известен

скептицизъм и

много въпроси

Германската канцлерка Ангела Меркел го окачестви като “добро начало”, но заяви, че много други въпроси, свързани с Брекзит, остават неуредени. Меркел добави, че бъдещето на ЕС е с приоритет пред Брекзит.

Австрийският канцлер Кристиан Керн бе по-предпазлив, но заяви, че много граждани на ЕС не са взети под внимание в достатъчна степен.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че не е впечатлен и определи предложението като “първа, но недостатъчна крачка”.

Полша дава висока оценка за предложенията, но ги смята за непълни, заяви зам.-външният министър Конрад Шимански, който придружава премиерката Беата Шидло в Брюксел. В кралството живеят близо 1 млн. поляци.

Тереза Мей беше разкритикувана от лондонския кмет Садик Хан. Според него тя използва въпроса за бъдещето на европейските граждани в кралството като средство за натиск върху Брюксел.