Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс
Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

В интервю за осем европейски издания френският президент Еманюел Макрон заяви, че съществува напрежение между източната и западната част на Европа и че „европейските държави, които не уважават законите, трябва да платят пълните политически последствия“, съобщава Radio Poland, цитиран от "Фокус". 

„Има двойно предателство. Те решават да нарушат принципите на ЕС, обръщат гръб на Европа и имат цинично отношение към блока, който им дава пари, без да уважават неговите ценности“, отбеляза Макрон.

Хенрик Ковалчик, който е депутат от управляващата партия "Право и справедливост", подчерта, че е изключително изненадан от думите на френския лидер и допълни, че Варшава спазва правилата на ЕС.

„Полша дава своя принос на ЕС... бюджетът е разделен според правилата с алгоритъм за подкрепяне на областите, които имат по-малък икономически растеж“, обясни Ковалчик.

„Ние правим това, което блокът казва и каквото договорите постановяват. Ако френският президент има предвид бежанците, то този въпрос не е засегнат в договорите и когато се присъединихме към Европейския съюз ние не сме поемали такъв ангажимент“, уточни депутатът.