Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Икономиката в Европа превъзхожда тази на Великобритания. Снимка: pixabay
Икономиката в Европа превъзхожда тази на Великобритания. Снимка: pixabay

Когато преди година Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, защитниците на тази идея твърдяха, че британската икономика е теглена назад от бавно нарастващия нефункциониращ съюз. Година по-късно, когато най-после преговорите за Брекзит започнаха, ситуацията е коренно различна, предаде БТА.

Икономиката на Великобритания нараства по-бавно от гръцката, домакинствата й обедняват с ускоряване на инфлацията, а правителството се бори да остане на власт. Другите 27 членки на ЕС, междувременно, изглежда са преминали на по-висока скорост и са намерили нови сили от избирането на проевропейски правителства, както стана във Франция.

"Ролите се размениха донякъде", коментира Джеймс Никсън, главен икономист за Европа в Oxford Economics. "Европейската икономика в момента се радва на стабилен подем и доверието, особено към ЕС, се подобрява", допълва той.

Ситуацията би могла да насърчи представителите на ЕС в преговорите за Брекзит и да отслаби британската страна, макар все още далеч да не е сигурно как ще се развие преговорният процес, предвиден да продължи две години.