Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

WNIMANIE11!!1 TEKSTAT E DALAG1!1!!1

Истински важната новина от Близкия изток е, че саудитският крал Салман току-що смени престолонаследника и направи своя син Мухаммад бин Салман пръв престолонаследник на престола.

Новият престолонаследник е авантюрист във външната политика и истински хардлайнер по отношение на Иран, с които според него не може да се постигне компромис.

Осемдесетгодишният крал Салман се възкачи на трона през януари 2015 г., след катонаследи своя брат. Той направи поредица от промени в кабинета от тогава насам, като в последната година най-важните фигури в правителството бяха Мухаммад бин Наиф (57 г.), кралски племенник и престолонаследник до днес, и Мухаммад бин Салман (32 г.), кралски син.

Отхвърленият престолонаследник Мухаммад бин Наиф е министър на вътрешните работи и е известен като господар на т.нар. "дълбока държава". Той поведе войната с тероризма през 20003-2006, когато Ал-Кайда предприе организиран и съгласуван опит да дестабилизира кралството чрез терористични актове. Известен е като привърженик на политиката на "железния юмрук" и с това, че пълни затворите със заподозрени.

Новият престолонаследник Мухаммад бин Салман на пръв поглед няма кой знае с какво да се похвали в автобибографията си, преди баща му да го назначи за военен министър. Така през пролетта на 2015 г. той започва унищожителна война срещу бунтовниците хутити в северозападен Йемен, като явно тогава смята, че бързата победа лесно ще му донесе престиж. Но войната все още продължава и няма никакви изгледи да приключи, като очевидно водената от Саудитска Арабия коалиция пренебрегва всякакви хуманитарни тревоги и целенасочено атакува цивилна инфраструктура.

В един момент след началото на войната Мухаммад бин Салман замина на почивка на Малдивите и тогавашния военен министър на САЩ Аш Картър не можа да се свърже с него, макар ситуацията да беше извънредна.

Очевидно е, че и вече бившият, и новият престолонаследник безусловно подкрепят участието на кралството в Йеменската война. Бин Наиф има по-дълго участие във войната в Сирия, но очевидно и двамата подкрепят салафитските джихадисти от "Джайш ал-ислам" ("Армия на исляма") и последвалото създаване на т.нар. Съюз на свободните сирийци, воден от свързаните дълги години с Ал-Кайда джихадисти от "Ан-Нусра".

Освен това Мухаммад бин Салман се опита да прокара идеята да се намалят пенсиите и привилегиите за държавните служители, които в кралството са 56% от работещите саудитци, а също така се опитва да приватизира държавния петролен гигант.

Очевидно двамата братовчеди не се различават кой знае колко в идеологическо отношение, но със сигурност не се харесват един другиго.

Новият престолонаследник до момента е показал, че е колкото амбициозен, толкова и хлъзгав, така че можем да очакваме следващи негови ходове, с които да отстранява своите потенциални съперници за престола.

В Саудитска Арабия действа т.нар. агнатичен сеньорат като принцип на наследяване.

Това е система, при която при която по-малките братя и сестри на монарха имат приоритет пред неговите деца. Наследяването преминава към децата едва след изчерпването на представителите от предишното поколение. Така наследник става най-близкият генеалогичен потомък на първоначалния монарх. Сеньоратът е агнатичен, когато изключва жените от системата на наследяване.

Та това е новината на деня в световните новини, която ще бъде само спомената в централните новинарски емисии и никой няма да обсъжда в сутрешните блокове утре.

Но има отражение върху световната политика.

*Емил Джасим във фейсбук