Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като много лондонски мюсюлмани Мохамед Абдула, 23-годишен студент по право, е уморен да защитава себе си и религията си, след като ислямски естремисти извършиха два атентата в Лондон и един в Манчестър през последните три месеца тази година. По улицата го следват враждебни погледи, а в социалните мрежи - ярост. Той е очевидец на последния терористичен акт срещу множество мюсюлмани в Северен Лондон след молитва в джамия.

“Аз се чувствам както и вие - под обсада” - казва пред в. “Ню Йорк таймс” Абдула. – “Дали ще напише някой за белия терорист християнин?”

В неделя срещу понеделник бял мъж във ван, взет под наем, се вряза в тълпа мюсюлмани, които напускаха след молитва по време на свещения месец Рамадан една от най-големите джамии - “Финсбъри парк” в Северен Лондон. Един човек почина на място, а 10 бяха откарани в болница. Според свидетели във вана имало трима души и един от тях скочил, започнал да мушка с нож изпречилите се му под погледа мюсюлмани и крещял:

“Искам да убия всички мюсюлмани!” Нападателят, по-късно идентифициран от властите като Дарън Осбърн, 47-годишен бял мъж от Кардиф, Уелс, бе заловен от тълпата и арестуван за възлагането, подготовката и подбуждането към тероризъм, включително убийство и умишлено убийство. Той едва е бил спасен от линч. Имамът от близкия мюсюлмански център до джамията “Финсбъри парк” бе руган от събратята си, че не им позволява да “накажат” шофьора убиец.

Лондон е център на мултикултурализма и може би най-толерантният град в света. Той приютява 1 милион мюсюлмани от различни страни. Кметът Садик Хан, изповядващ същата религия, има подкрепа и извън мюсюлманската общност. Когато Великобритания искаше да излезе от ЕС, Лондон гласува да остане в съюза. Британската концепция за толерантността и уважението към различните, градена години наред, днес е поставена на изпитание.

Сега хората от града живеят в конфронтация и под напрежение, пише в. “Ню Йорк таймс”. Властите в Лондон разглеждат нападението над мюсюлмани пред джамия в Лондон като терористичен акт, който цели да всее страх от отмъщение у британската мюсюлманска общност за атаките, организирани от ислямските екстремисти от март в страната. “Независимо от това какви са мотивите, това се третира като терористичен акт и се разследва от структурата за борба с тероризма” - каза заместник-комисар Нийл Басу.

Атентатът бе осъден от премиера Тереза Мей, която призна, че Лондон преживява трудно време, както и от широк кръг политически и религиозни дейци. Мей осъди нападението като акт на омраза към невинни цивилни граждани по време на свещения месец Рамадан и каза, че сигурността на джамиите ще бъде подсилена. Тя допълни, че независимо от екстремизма и омрзата британските ценности за свободата на словото и религията ще надделеят.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви: “Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие.” Харун Хан, генерален секретар на Съвета на мюсюлманите във Великобритания, смята, че много мюсюлмани ще бъдат афектирани от атентата и призова общността към спокойствие, а също така предупреди и за нарастващ прилив от антиислямски настроения. През нощта бяха нападнати обикновени граждани, които завършиха нощната си молитва.

През последните седмици и месеци мюсюлманите са преживели много ислямофобски атаки, но това е най-насилствената проява до момента. Според пресслужбата на лондонския кмет случаите на ислямофобия в страната се засилват и в седмицата след терористичната атака на “Лондон бридж” и “Бороу маркет” на 3 юни Скотланд ярд съобщава за 120 случая на ислямофобия, в сравнение с 36 през предишната седмица.

Престъпленията с мотив омраза срещу мюсюлмани като цяло са се увеличили близо пет пъти след поредицата от ислямистки атентати в страната в последно време според представители на силите за сигурност, цитирани от агенция АП. Британските служби наблюдават внимателно действията на крайнодесните групировки, към които вероятно принадлежи и “Дарън Озбърн”. Те отбелязват, че повечето от антимюсюлманските нападения във Великобритания в последно време обаче са били извършени от отделни лица, а не от групировки.

В понеделник мюсюлманската асоциация на Великобритания призова правителството да защити джамиите и да се бори с престъпленията от омраза към мюсюлманите. Шираз Махер, директор на Международния център за изследване на радикализацията в Кингс Колидж в Лондон, твърди, че някои поддръжници на т.нар. "Ислямска държава" се стремят да експлоатират нападенията, като ги описват като част от по-голяма война между мюсюлмани и немюсюлмани и чрез призив за отмъщение.

“ИДИЛ отдавна иска да провокира Запада не само като провокира правителства, но и като създаде натиск върху обществото, така че хората да бъдат тласкани кам крайности”- смята той. Според него властите трябва да бъдат бдителни към нападенията на мюсюлмани, защото нападателят срещу джамията във Фенсбъри парк е приложил същата тактика с превозно средство, което използва ИДИЛ.

Мюсюлмански лидери и защитници на правата предупредиха, че някои може да се възползват от неотдавнашните атентати и да настройват хората срещу мюсюлманите. Хамдан Омар, студент, твърди, че има хора от двете страни, които искат война на цивилизациите.

Уба Осман, бизнес мениджър, е на същото мнение: “Те искат да ни разделят. Лондончани не искат това.” Джейкъб Дейвеи от Института за стратегически диалог споделя пред медии, че ислямските терористи са крайнодесни екстремисти, които наемат хора за техните каузи. В един от коментарите във фейсбук след атентата в понеделник е написано: “Започва цивилизационната война.”

Страхът и протиповоставянето на хората е една от основните цели на тероризма.

“Белият” терор като отговор на “черния” терор на ислямските екстремисти е не по-малко опасен и може да предизвика лавинообразна ескалация с поредица от актове на отмъщение от двете страни. В неделя следобед в джамия в Източен Лондон бе получена заплаха по телефона и полицейски служители и членове на персонала изпразниха сградата.