Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма да си спасим азбуката, ако не сме по-агресивни

Като не прие Анатолий Карпов заради кирилицата, премиерът Борисов избра баналната политическа мъдрост. Може би патриотите щяха да го нападнат, че допуска този алфавитен иконоборец в тази света обител - Министерския съвет. А може би подозира, че фондациите ще подшушнат в Брюксел и Вашингтон – ето го н, пак пусна руската културна агресия. И тайна депеша от Путин е получил.

Да излизаме ли на жълтите павета? Всичко може, но според мен истината е друга – премиерът избягва изкушението да предложи на Карпов партия шах, защото известно е, че обича да играе на вързано.

Мъдра е тази позиция, но е губеща. В днешния свят, в който навсякъде сме заобиколени от реалност, най-добрата защита е нападението. Например премиерът спокойно може да предизвика Карпов на шах, ако преди това си организира подсказване с помощта на компютър. Известно е, че компютрите отдавна бият Каспаров, а Каспаров бие Карпов. Екипът на Веселин Топалов сто на сто има подходящ софтуер.

А какво да поиска от Карпов като залог? Ако световният шампион падне, да извика от прозореца на премиерския кабинет: “Кирилицата е българскааааа!” И да подпише, че Русия е получила от България и религията, и руския език, а Кирил и Методий са от Перник.

Така трябва да се действа, настъпателно. На грантоеден език му викат “проактивно”. Ако стоиш на едно място, значи се връщаш назад. Ако не нападаш, тебе те нападат. Ако не си чук, ще ти го начу... пардон, ще бъдеш наковалня.

Най-голямата ни национална грешка е, че защитаваме българщината пасивно, все едно дремейки, гоним мухите с мека китка. Защо при предприсъединителните преговори пропуснахме възможността да патентоваме кирилицата в Брюксел? Сега можехме да жънем пари от лицензионните права, подобно на “Майкрософт”.

Правилно браним цар Самуил от македонците, но това е пасивна защита. Проактивно е да заявим на света, че Александър Македонски е българин. Вярно, гърците също имат претенции, но те самите твърдят, 4че Александър бил русокос. Това е възможно само ако баща му е българин от славянски произход или обратното – все едно как ще го кажем, щом е от Перник.

Трябва да използваме възможностите, които ни се отварят. Както чувам, етническите албанци обичали да натякват на македонците, че са пребоядисани българи. Значи те признават нашите претенции. Какво тогава пречи да влезем в преговори с Тирана за продажба на западната част от Македония, която и без това вече е населена с албанци? Щом веднъж Тирана получи нотариалния акт, нека води дела. Но ако Скопие иска да избегне тази заплаха, нека ни признае и азбуката, и Самуил, и Александър Македонски.

Ердоган пък твърди, че цяла Тракия е изконно турска земя, чак до Видин. В отговор ние трябва да си поискаме Босфора, егейското крайбрежие и Анадола. Ама нямало исторически основания? Как да няма, ще ни извади очите. Били ли сме част от Византия? Били сме. Това означава, че имаме своя дял от наследството. Не казвам цялото, а само дял. Спокойно може да отстъпим Анадола на гърците.

Споменавайки гърците, долу ръцете от Орфей. Но това не стига. Например златокъдрият Ахил със своите мирмидонци очевидно е бил българин.

В “Хронография” на византийския летописец Йоан Малала пише: Пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души.”

Българските корени на Ахил се споменават и в старобългарския превод на “Илиада”, направен по времето на цар Симеон Велики в Преславската книжовна школа. А византийският граматик и философ Йоан Цецас пише: „И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин”.

Ако това не е достатъчно, то защо майката на Ахил се казва Тетида? Явно корените й са от Тетевен. Вярно, бащата е от остров Егина, недалеч от Атина. Но според преданието този остров се обезлюдил напълно от чума и Зевс се погрижил, като превърнал мравките в хора. Да бе, да. Явно ги е докарал отнякъде. Най-вероятно от Тракия, където народът е бил най-многоброен. Следователно имаме основания да си поискаме не само Ахил, но и неговия остров. Трябва да сме проактивни.

Тези дни прочетох книгата на видния историк Стоян Николов “Укритото и премълчаното в българската история”. Там се обяснява доста логично, че и славяните, и скитите, и готите са траки, което ще рече – българи. Всъщност готите са гети, просто е сменена една буква.

Още Херодот пише: “Гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките”. Добре известно е, че готите са населявали нашите земи преди идването на Аспарух и са се разселили чак до Испания, като междувременно са превзели и Рим. Затова най-известната италианска фирма за скъпи парфюми и часовници се казва “Булгари”. Но седалището на първия готски църковник и книжовник, епископ Вулфила, е било на 18 км от Велико Търново.

Следователно ние можем да имаме претенции не само за славянобългарската азбука, но и за готските руни, както и за готическия стил в архитектурата, а и за готическия роман. В края на книгата има кратък речник на вандалите – едно от готските/гетски племена, което създава държава в цяла Северна Африка със столица в Картаген - това са днешните Либия, Алжир, Тунис и египетска Александрия. Според речника на вандалски “сражение” е boi. Освен това: Baba – баба, Bieda – беда, нещастие, Czysti – чисти, непорочни, Golubo – гълъб, Klatiti – клатя се, Lopata – лопата, Krug – кръг, Mucha – муха и така нататък и така нататък. Явно вандалите са си чисти българи, нека си искаме петролните и газови находища в тяхното кралство. Няма да ни ги дадат, но важното е да сме проактивни. Важното е да сме настъпателни, да искаме и своето, и малко отгоре. Когато цяла Европа, Африка и Азия скочат паникьосани, ще им кажем – добре де, дайте да се разберем. Няма да ви пипаме историческите митове, но вие ни патентовайте азбуката!

И когато после започнем да събираме лицензионните такси, нищо чудно някои съседи изведнъж да поискат да са българи.