Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече 5 г. Лариса вилнее по улиците на Бургас - бие, замерва с камънии скача пред колите.

 Веднъж беше заровила детето си в пясъчника, споделя съседка.

Последното жестоко нападение на известната в Бургас с неадекватното си поведение Лариса е от 11 юни. Тогава психично болната без причина връхлита бременна жена и събаря 3-годишната й дъщеря. Сцената се разиграла по обяд в централната част на морския град.

Младата майка Радосвета Момчилова, която кара тежка бременност, се разхождала по ул. "Гурко" с дъщеря си. Купила на детето нова шапка и се опитвала да му я сложи, когато получила силен удар в гърба. Последвал и втори, а тя се озовала в безпомощно състояние на земята. Първоначално помислила, че е повалена от автомобил или велосипед, но видяла, че нападателката е именно небезизвестната Лариса. Преди жената да успее да извика за помощ, агресорката бутнала с жестока ярост и 3-годишното момиченце. Според Радосвета неуравновесената жена имала намерението да стъпче детето.

Благодарение на бързата реакция на очевидци, тя не успяла да довърши започнатото издевателство.

На мястото веднага пристигнали линейка и полицаи. Оказва се, че майката и дъщерята не са получили сериозни физически травми, но силният стрес сериозно им е повлиял. След случая невръстното момиченце не спи спокойно, стряска се на сън и започва да плаче.

Семейството няма намерение да търси компенсация за преживения ужас, тъй като оценява психическия проблем на нападателката. Единственото, което те искат, е Лариса да получи необходимата здравна помощ, за да няма подобни ситуации, които биха могли да завършат дори и с фатален край.

Апелът на бременната бургазлийка е хората, станали свидетели на други животозастрашаващи действия от страна на болната жена, да уведомят компетентните органи.

За това сигнализира и плеймейтката Златка Димитрова, която е родом от Бургас, в личната си фейсбук страница. Тя публично пита кога институциите ще поемат грижа за болната, за да не се стигне до по-сериозни инциденти.

4 дни преди този случай, на 7 юни, Лариса се нахвърлила отново в гръб и на възрастната дама Ваня Зафирова, която била на разходка с 10-годишния си внук.

Очевидци твърдят, че Лариса е рускиня, омъжена в България, а това не е първият път, в който тя проявява агресия. До сериозното психическо състояние на жената се стигнало внезапно преди 10-ина години. Не е ясно какво е отключило желанието й да наранява майки с деца, да се държи агресивно, както и да скача пред автомобили в движение.

Оказва се, че преди да се установи в Бургас, Лариса живеела в Стара Загора. Докато майка й била жива, тя често ходела при нея на гости в новозагорското село Любенец. Тогава била изцяло с разсъдъка си, дори взимала и по-малкото си дете със себе си.

“Не след дълго полудя, започна да тормози съседите, дори веднъж беше заровила детето си в един от пясъчниците на площадката", споделя пред "168 часа" съседка на Лариса от града. След тези нейни действия детето й било отнето и дадено за отглеждане при баба му. След като тя починала, семейство от съседното село го осиновило.

Психично болната жена притеснявала заралии и в местните заведения. Влизала и поръчвала солидно количество алкохол, а след като го изпивала, започвала да замеря клиентите със стъклени чаши и да се заяжда с всички около нея.

Други запознати обясниха пред "168 часа", че след настъпилото разстройство в психиката на Лариса по-големият й син прибрал майка си в семейното му жилище. Не след дълго тя била принудена да напусне, тъй като представлявала опасност за цялата фамилия.

В началото на 2012 г. неясно защо жената се мести в Бургас и започва с животозастрашаващите разходки в квартал "Лазур" на морския град. Жители разказват, че рускинята ежедневно обикаляла района в нетрезво състояние, крещяла на заобикалящите я хора, че й дължат пари, замеряла децата с камъни и скачала пред колите. Веднъж дори умишлено блъснала велосипедист, който се оказал тежко ранен след полета от колелото. Тогава Районна прокуратура - Бургас се самосезира за жената с психически отклонения и разпространява съобщение, че тя представлява реална опасност за живеещите в "Лазур".

Няма данни оттогава Лариса да е задържана за задължително лечение, тъй като в България не се води подобен публичен регистър, а компетентните органи отказват да предоставят данни за нейната клинична история.

Към момента тя е настанена в бургаския Център за психично здраве, а наблюдаващият прокурор настоява да бъде освидетелствана и настанена за срок от 6 месеца в Психиатрична болница - Ловеч. След този срок вероятно тя ще бъде пусната отново, за да вилнее из бургаските улици.

Дано не стигне до по-тежък инцидент, както стана на 16 юни. Тогава Светослава, която е доказана шизофреничка с биполярно разстройство, бе обвинена в убийство на жена от кв. "Хиподрума" в София. Оказа се, че е лежала в няколко психиатрични заведения в страната.