Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В селото, опожарено от взрива на 10 декември 2016 г., ощетените и доволните воюват помежду си.

Лидерът на ДПС потресен, че активът изгонил хора, искали да се оплачат.

Кметът Исмаил на курорт в Турция, когато го отстраняват от партията.

Шест месеца след унищожителния взрив и пожар от изтеклия пропан-бутан в частната жп композиция край гара Хитрино жителите са разделени на два лагера.

На 10 декември 2016 г. в 5,37 ч сутринта влакът от Бургас за Русе, отне живота на 7 души и рани 29. Ударната вълна и пожарът разрушиха напълно около 50 сгради, жителите бяха евакуирани. Още в първите часове на трагедията българите даряваха за засегнатите. Българският червен кръст обяви, че

Хитрино ще може да разчита на над 32 милиона лева - 20 милиона от европейски фондове, а 10 милиона от държавният бюджет. Двата милиона от дарения трябваше да бъдат раздавани за електроуреди и покриване на спешни нужди. Бяха проверени 157 къщи - девет от тях бяха напълно разрушени, 11 задължително трябваше да бъдат съборени, а около 70 имаха нужда от пълен или частичен ремонт.

На 13 юни 2017 г., вторник, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обяви изненадващо, че партията е изключила кмета на Хитрино Нуридин Исмаил по най-тежкия член от устава на ДПС - за корупция и финансови злоупотреби. Той бе обвинен, че безотчетно се е разпореждал с онези над 30 млн. лева европейски, държавни и лични дарения.

"Основната причина да изключим кмета бяха много сигнали от граждани, че възстановяването на селото не върви съобразно техните очаквания - каза Цонев. - Наши симпатизанти се оплакаха, че има непрозрачност в харченето на средства. А тя води до съмнения за други неща", заяви Йордан Цонев. На сайта, който бил създаден, за да следи разходването на постъпилите средства, липсвала информация как се харчат парите, а кметът Исмаил се държал арогантно и отказвал да дава информация.

Специалистът от общината Неждет Мурад, който очевидно е застъпник на кмета, обяви пред "168 часа", че ще съди Цонев за клевета, тъй като не можело пред цяла България да обявява кмета за "най-големия вагабонтин и крадец".

Новината, обявена от Йордан Цонев, всъщност е още от 10 юни, събота, когато в Хитрино пристига лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По това време кметът Исмаил е отпускар и почива в Турция. Срещата с общинската структура на партията отдавна била планирана. Началниците в ДПС се стресирали още в началото, когато активисти на движението изгонили преди срещата хора от Хитрино, дошли да се оплачат.

"След като активът на ДПС в Хитрино напусна срещата, хората влязоха при нас - разказа пред "168 часа" д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание. - Председателят на партията отдавна беше планирал среща с тях, искаше да чуе проблемите им.

Беше грозно, когато членове на общинския съвет изгониха в началото на срещата пристигналите с конкретни оплаквания относно възстановяването на домовете им. Някои от тях плакаха. Споделиха, че им е болно, че възстановяването на домовете им се бави. Заявиха, че искат прозрачност", разказа д-р Джафер. Според нея сигнали за нарушения в Хитрино имало не само в ДПС, но и в други партии.

Привърженици на изгонения от ДПС кмет обаче прибавят политически, а не корупционен привкус на обезглавяването. Според тях Нуридин Исмаил позволил на парламентарните избори ГЕРБ да станат първа сила в Хитрино, а ДПС се сринало до третото място и това му струвало поста.

В събота, когато лидерът на ДПС Карадайъ пристигнал, местните активисти били подготвени да бранят кмета. Очевидно обаче общинарите са били изненадани от желанието на местните да се оплачат от това, което се случва в Хитрино.

Кулминацията настъпва, когато телефонът в залата звънва. Кметът поискал да го включат на високоговорител.

"Нуридин Исмаил помоли ръководството на партията да не стресира повече хората му, тъй като той поема цялата отговорност за изборната загуба ", твърди участник в сбирката.Два дни по-късно - във вторник, Йордан Цонев обяви решението за изключването от партията на кмета Исмаил.

Какво искат двата враждуващи лагера в Хитрино четете в хартиеното издание.