Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Животните се хранят с опасни вещества, които попадат на трапезата ни

Цъфтежът на водораслите може и да не е толкова опасен, но това, което застрашава Черно море все повече и повече, е замърсяването. Оказва се, че във водите на морската обител плават цели острови неот какво да е, а пластмаса. И докато рибата измира с рекордни темпове, рибарите спокойно могат да пълнят мрежите си с тонове спринцовки и дори хладилници.

Според учените е трудно да се проследи цялостното замърсяване на Черно море. Кораби, които хвърлят баластната си вода в морето, изтичане на нефт, отпадъчни резервоари от лодки, хора, които заравят фасовете си в пясъка, изхвърлят бутилките си и дори електрическите си уреди на брега, са само част от замърсителите на морската вода. Всички смятат, че плажът е един огромен контейнер, в който морето ще измие всичко. Специалистите твърдят, че изхвърлянето на отпадъци във водата е също вид бракониерство. Така например корабите често изхвърлят своя товар директно в морето, за да избегнат плащането на данък за тяхното освобождаване. Сериозен проблем са и торовете и пестицидите, които попадат в река Дунав, а чрез нея и в Черно море. Нивото на вредни вещества все още изглежда под контрол, но според експертите това зависи от мястото, на което се правят сондажите. На много места по Черноморското крайбрежие нивото на тежки метали като олово е много над нормата. Такива плажове има дори в близост до Черноморец, а хората, които си хапват миди оттам, трябва да са изключително внимателни.

Делфините, морските коне и дори калканът попадат в списъка със застрашени видове, които губят живота си заради редица причини, но най-вече мръсната вода и един по-различен вид замърсяване - от шума. Звуковото замърсяване се дължи на морския трафик, бензиновите сондажи и военното обучение, които стават все по-интензивни по цялата територия на Черно море.

елият този подводен шум обърква навигационните системи на рибата и тя става неспособна да намери храна, започва да се губи и незнае на къде отива. Шумът променя тяхната физиология и е огромна причина за намаляващата популация.

Причина за изчезващите видове е и друга глупава постъпка на човека прекомерният риболов и застрояването. През XIV-ти и XV-ти век ечемичната черупка на Черно море е толкова многобройна, че хайверът се смята за храна за бедните сред някои крайбрежни народи. Сега, засегнати от прекомерния улов, шест от седемте есетрови вида са сериозно застрашени.

Тюленът монах пък вече е изчезнал, след като българските курорти се разпростряха чак до местообитанията му. Аншоата поема последните си глътки въздух. А румънските риболовни служби вече се занимават главно с лов на морски охлюви и други малки същества.

Замърсяването вреди не само на морския живот, който измира, но и на хората. Според учените, когато пластмасата попадне в морето, тя се разпада на малки частици, които биват погълнати от всички същества. Това става и с пестицидите и торовете. Когато рибата бъде уловена и попадне на нашата трапеза, ние консумираме всички тези вредни съставки благодарение на нейното месо. Съшото важи и за мидите, които са така нареченият филтър на морето. Те преработват всеки вид токсин във водата и доста често, ако са събрани от непроверени места, могат да бъдат огромна опасност за здравето ни.

Всеки, погълнал морска вода по невнимание, докато просто се забавлява на ваканцията си, също може да бъде застигнат от неприятни последствия. Ентерит, ентероколит и дори дизентерия могат да развалят морската почивка на летовниците.

А дори и да направим нечовешки усилия да спрем цялото замърсяване на водата, последиците от досегашните ни действия ще ни преследват дори и след 20 години. Пример за това е изключително отровният пестицид ДДТ, който не е в употреба вече 15 години, но въпреки това все още може да се открие в рибата и днес.

Изчезналите видове от своя страна са отстъпили място за живот на нови морски видове, някои от които не бихме искали да знаем, че плуват в нашето море. Неотдавна бяха открити два нови вида раци, а заедно с тях по бреговете на Крим изплува и една от най-смъртоносните японски риби - фугу, или риба балон.