Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев
СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев

Понякога ми се карат, че лично правя кафе на гостите си, но какво толкова? Просто гостоприемство

Преди я знаехме като блондинката с кучетата, казва заместничката

Една фризьорка победи цяла система от гении, харесва ми този слух, споделя тя

Не съм си взела само държавния изпит - единственото нещо, което не съм финализирала, твърди градоначалникът

20 юни, сутринта, влизаме в общината на район “Младост” след скандалите около най-известната кметица в София Десислава Иванчева. Откакто тя встъпи в длъжност, името й постоянно взривява медиите, а нападките срещу нея са хиляди и не спират. Най-зловещата бе, когато се оказа, че е отменила обществената поръчка за храните на детските градини. Децата щяха да останат без порциона си, ако не се бе намесила спешно Йорданка Фандъкова.

Другият скандал бе, че тя е блокирала абсолютно цялото строителство в общината покрай борбата й да защити детските площадки.

В резултат на всичко това дори партията, която я издигна - "Нормална държава", се отрече от нея. Лидерът й Георги Кадиев публично

се извини за избора си на кмет 

на хората в "Младост".

Десислава Иванчева посреща екипа ни усмихната. Кани ни в своя кабинет: "Желаете ли да изпием по кафе? Аз го пия горчиво, за да ми е сладък животът, но на вас мога да сложа захар", любезно предлага тя. Иванчева започва лично да го приготвя.

Сядаме на дървена елипсовидна маса. Присъединяват се и един от заместниците й - Биляна Петрова, пиарката Кънева и началникът на търговския отдел Владимир Клисуров.

"Тя много обича да прави кафе на всички свои гости - споделя заместничката й. - Дори не изпуска да сложи късметче с аперитива."

"Понякога ми се карат, че трябва да забравя тези човешки обноски,

но аз не смятам, че това ми пречи

- казва кметицата. - Какво толкова, като направя кафе? Просто гостоприемство."

Всеки неин работен ден започва около 9,00-9,30 часа, но продължава поне до 21,00 ч. Случва се и до по-късно при спешни ситуации.

На ден в кметството пристигат около 260 преписки, които трябва да минат задължително през самата кметица. За седмица бройката стига до 1200.

"Идват дори такива, които не са за мен, но гражданите ме търсят, защото смятат, че аз трябва да направя всичко", разказва Иванчева.

На въпрос строга ли е със служителите, Кънева казва, че това е слух: "Тя дойде и ги накара да започнат да работят.

Започна да изисква

Нормално е да им изглежда лоша."

От екипа й споделят, че кметицата доста се е сближила с хората, с които работи. Дори често ходели на обяд. Шегували се, че трябва да започнат и диета.

Въпреки нескончаемите скандали около нея те смятат, че тя е изключително целенасочен човек.

"Деси е смела, човек, който знае какво иска, но за съжаление го иска веднага, което няма как да стане - споделят колегите й. - Постоянна е, смела и издръжлива, понякога дори се шегува."

Как обаче кметицата обича да се разтоварва от ежедневните си ангажименти?

"Когато бях по-млада, ходех по дискотеките и

обожавах да танцувам

Сега просто обичам всякаква музика, но да я слушам много силно", разказва Десислава.

Като се прибере от тежкия работен ден, обича да седне на терасата си и да релаксира. Една вечер обаче се вдигал много шум от съседен строеж.

"Беше около 1 през нощта - спомня си тя. - Шумът беше ужасен. Реших да отида и да проверя какво се случва. Смешното беше, че не открих никакви нарушения, но ги помолих да бъдат по-тихи."

Интересното, е че съседите в блока не са променили държанието си към нея с изключението, че са станали по-горди.

“Аз винаги съм била активна и съм им помагала с каквото мога. Сега разликата е, че наричат жилищната сграда “кметския блок”, разказва тя.

Това е мястото, на което е израснала, но за разлика от останалите малки деца

не е мечтала за нищо

"Честно казано, не съм мечтала да ставам каквато и да било като малка. В крайна сметка това е, което съдбата ми е определила", категорична е Иванчева.

Никога обаче не е предполагала, че ще стане кмет, дори не е имала такова желание и не е влизало в плановете й.

Оказва се, че най-приближените от екипа на кметицата живеят през един блок от нея.

"Засичали сме се в градинките и само сме се поздравявали - спомня си заместничката й Петрова. - Тя разхождаше двете си любими кученца, които има все още. Винаги ходеше с цигара и кафе.

Всички я знаеха като блондинката с кучетата

Медиите тръбяха, че предишната професия на Десислава Иванчева е била фризьорка. Каква всъщност е истината обаче?

"Нямам нито диплома, нито салон за фризьорство. Не знам откъде дойде този слух, но това ми хареса, защото осмива критиците ми още повече.

Една фризьорка победи цяла система от гении", категорична е кметицата.

Един от най-големите й врагове - бившият заместник Никола Вапцаров, твърди пред "168 часа", че тя няма висше.

Какво образование има всъщност Иванчева и как отговаря на останалите нападки на бившия си заместник, четете в хартиеното издание на "168 часа".