Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдията от ВКС Цветинка Пашкунова бе избрана безапелационно на първи тур. СНИМКА: БУЛФОТО
Съдията от ВКС Цветинка Пашкунова бе избрана безапелационно на първи тур. СНИМКА: БУЛФОТО

Магистратите с висока избирателна активност - от 2238 гласуваха 1952-ма

След оспорвана битка в два тура съдиите избраха петима върховни магистрати и една съдебна шефка от Бургас за свои представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

988 гласа изстреляха на първото място още на първия тур съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Цветинка Пашкунова. Тя събра безапелационно гласовете на повече от половината 1952-ма гласували. Пашкунова е наказателен съдия и от 2006 г. работи в Трето наказателно отделение на ВКС (виж по-долу).

Съдиите, както и преди това прокурорите и следователите, избираха за първи път пряко членове на ВСС. Повечето от магистратите предпочетоха да гласуват онлайн. Близо 500 от общо 2238 съдии ходиха до урните в събота и неделя в Съдебната палата, за да пуснат хартиени бюлетини.

КРАСИМИР ШЕКЕРДЖИЕВ
КРАСИМИР ШЕКЕРДЖИЕВ
Красимир Шекерджиев е втори наказателен съдия от ВКС, който влиза във ВСС след Пашкунова. На втория тур той грабна 835 гласа.

За съдебен

кадровик го

предложи

колежката му

Лада Паунова

За Шекерджиев основен проблем в настоящия ВСС е липсата на комуникация между членовете и магистратите.

“Затварянето на обмена на информация във ВСС единствено между неговите членове опорочава идеята за представителност и създава усещането у всички съдии, че работата на съвета е изолирана от проблемите на общността”, писа в концепцията си съдията, обещавайки да прекрати това. През м.г. Шекерджиев и колегите му Лада Паунова и Мая Цонева потвърдиха 30 г. затвор за рецидивиста Илиян Здравков, който ограби и уби студентката Вероника Здравкова във Велико Търново.

АТАНАСКА ДИШЕВА
АТАНАСКА ДИШЕВА
С 809 гласа член на ВСС стана и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Атанаска Дишева. Тя се обяви за ясни правила при решенията на съвета по кадрови въпроси и атестиране. Дишева иска ВСС да наказва провинилите се магистрати по един и същ начин.

ОЛГА КЕРЕЛСКА
ОЛГА КЕРЕЛСКА
За първи път от 10 г. във ВСС влиза граждански съдия от най-високо ниво - Олга Керелска от ВКС получи 709 гласа. През годините тя е решавала граждански, наказателни и търговски дела. Колегите ѝ от съда казват, че в работата си подхожда с високо чувство на отговорност и задълбоченост. Една от идеите на Керелска е, че всеки член на ВСС трябва да бъде разпределен по съдебен район и да следи за проблемите там. Разделението обаче не бива да се съобразява с това кой съдия от кой съд идва.

БОРЯНА ДИМИТРОВА
БОРЯНА ДИМИТРОВА
690 магистрати класираха шефката на окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова в следващия ВСС. На новото си работно място съдийката ще пробва да преодолее имиджовата криза на съдебната система. Това според нея става с яснота, прозрачност и постоянство.

СЕВДАЛИН МАВРОВ
СЕВДАЛИН МАВРОВ
Шестицата попълни друг върховен съдия – Севдалин Мавров, получавайки 576 гласа. В юридическата гилдия той е известен като

съдията, чел

най-много

смъртни

присъди, преди

наказанието да

бъде

премахнато

Едно от последните му дела, по което Мавров издаде най-суровата присъда, бе срещу арабина Хишам Ибрахим Кармо, обвинен за убийство на таксиметров шофьор.

Мавров има опит в административната работа. През 2001 г. той стана вторият съдия след Нели Куцкова, който бе избран за главен секретар на Министерския съвет по времето на Симеон Сакскобургготски.

Под чертата останаха други топсъдии - Пламен Дацов, Николай Гунчев Емил Дечев и Владимир Вълков. На косъм да влезе във ВСС бе окръжният съдия от Кюстендил Калин Баталски. В следващия кадрови орган не можаха да се класират съдии от Пловдив, Габрово и Варна.

Част от неуспелите кандидати като Методи Лалов например вероятно ще оспорят изборите. Те се съмняват, че електронният вот е бил честен. Резултати могат да се обжалват

пред смесен

състав от съдии

от ВКС и ВАС

Новите избраници ще заемат местата на Галя Георгиева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Даниела Костова, Милка Итова и Юлия Ковачева. Мандатът на старите членове изтича на 3 октомври.

Следователите избраха свой представител през май. Почти с пълно единодушие те изпратиха за съдебен кадровик директора на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Евгени Диков. Друг кандидат за поста нямаше.

Най-голяма подкрепа при прокурорите получи окръжният обвинител на Перник Пламен Найденов. От квотата на прокурорите влязоха още Георги Кузманов от Бургас, Огнян Дамянов от окръжната прокуратура в Разград и върховната прокурорка Даниела Машева.

Колеги: Пашкунова е човек с характер и здрав морал

Съдия Цветинка Пашкунова е човек със силен характер, здрав морал и неоспорима почтеност. Това пише в номинацията ѝ за член на ВСС от съдия Капка Костова от Върховния касационен съд (ВКС).

Пашкунова получи 988 гласа и още на първи тур влезе във ВСС. Тя е юрист с 25-годишен стаж. През м.г. върховните съдии я избраха да стане част от новоизбраната Комисия по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на ВСС.

През годините тя е разглеждала редица знакови наказателни дела. През 2015 г. Пашкунова и колегите ѝ Севдалин Мавров и Красимир Шекерджиев, с които вече ще работи в съвета, потвърдиха присъдите от по 20 г. на Станислав Маламов и Велик Корчев, убили зверски и ограбили Надежда Куцкова, свекърва на столичната съдийка Нели Куцкова.

В концепцията си за ВСС Пашкунова казва, че доверието в съдебната власт е подкопано заради скандалите между кадровиците. “Днес чрез тенденциозно насаждане у хората на представи, че съдиите са некомпетентни лентяи с привилегирован статус, се упражнява недопустим психологически натиск върху общността”, казва върховната съдийка.

Пашкунова е на мнение, че кадровата политика на съвета не се е отличила с прозрачност и предвидимост.

За избора на тримата големи тя посочва, че освен професионалисти с безупречна кариера и административен опит ВСС трябва да разпространява общ профил за особеностите на длъжността. Според нея така ще се преодоляват личните, политическите и олигархическите интереси, както и възможни влияния на неправителствени организации и професионални сдружения.

Според съдийката ВСС трябва да подкрепи изготвените вече проекти за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс за преодоляване на формализма в наказателните дела.

Пашкунова смята, че съветът трябва да разработи стратегия против корупцията по високите етажи на властта, която да включва специална структура.